Wij geven 5 redenen waarom je Krakau in Polen moet bezoeken. Krakau is namelijk een mooie stad met tal van hotspots en een rijke geschiedenis. Het is daarnaast de tweede grootste stad van Polen en ligt in het zuiden van het land aan de rivier Wisla. Krakau is relatief onbekend, maar een bezoek aan deze stad zal je aangenaam verrassen!

1. Auschwitz-Birkenau

Als je in Krakau bent, is het uiteraard en must om Auschwitz te bezoeken. Je kan deze uitstap bijvoorbeeld via het hotel boeken of in een bureau in de stad. Het is trouwens helemaal niet zo duur. Je bezoekt de twee concentratiekampen, leert onder andere over de Holocaust en hoe het er in de kampen aan toe ging.

Bekijk de tentoonstellingsruimten, de barakken, gaskamers en andere gebouwen in Auschwitz I. Bezoek daarna de wachttorens, vervallen gebouwen en de herdenkingsplaatsen in Auschwitz II-Birkenau.

Het is een indrukwekkende ervaring en de gidsen zijn zeer goed geïnformeerd. Er is geen enkele vraag die ze niet kunnen beantwoorden. Het groot aantal bezoekers dat hier aanwezig is, neemt echter wel het gevoel van de gruweldaden een beetje weg. Als het aan ons ligt, zou een bezoek aan Auschwitz verplicht moeten zijn voor iedereen.

Bezoek Auschwitz en Birkenau met een gids en wordt opgehaald

2. Grote markt van Krakau (Rynek Glowny)

Deze grote markt in Krakau mag je letterlijk nemen, want het is één van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa en bovendien leuk om te bezoeken. In het midden van het plein vind je de oude lakenhal. Als je op zoek bent naar een leuk souvenir is dit de ideale plek om iets uit te zoeken.

In deze buurt zijn ook heel veel hippe bars waar je ’s avonds nog op stap kan gaan. Ga dus zeker in één van de leuke cafés een wodka (of twee) drinken.

3. Schindler’s fabriek

Dit museum is te voet bereikbaar en vertelt het verhaal over de Duitse Oskar Schindler die zijn Joodse werknemers probeerde te redden van de concentratiekampen. Het verhaal is ook wel bekend van de film ‘Schnidler’s List’.

Maar slechts een klein deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en de lijst waarop de namen stonden van de mensen van wie hij het leven kon redden. Zo kun je ook zijn oude kantoor bekijken, volledig ingericht met meubels uit de tijd dat Schindler er zelf nog werkte.

Het grootste deel van het museum laat je kennis maken met de stad Krakau onder nazi-bezetting. De geluidsfragmenten, films en foto’s geven bovendien een realistisch beeld uit die tijd. Een bijzonder leerzaam en indrukwekkend museum, dat je zeker moet bezoeken als je in Krakau bent.

Bezoek de Schindler’s fabriek met een privé-gids

4. Joodse wijk (Kazimierz)

De Joodse wijk ligt dichtbij de rivier Wisla en is meteen ook de gezelligste wijk om te bezoeken in Krakau. Je kan er ook lekker eten. Probeer bijvoorbeeld de overheerlijke Pierogi. Dit is een Poolse specialiteit die een beetje op Ravioli lijkt.

De prijzen in Krakau vallen bovendien heel goed mee. Polen behoort tot de EU, maar ze hebben wel nog steeds hun eigen munt, de Zloty. Hierdoor kan je in Polen nog goedkoop eten en drinken.

In Krakau rijden veel golfkarretjes rond die je als taxi kan gebruiken of waarmee je een stadstour kan doen. Wij verkennen de stad liever te voet, dan kom je vanzelf de leukste plaatsen tegen.

5. Zoutmijn (Wieliczka)

Ongeveer 10 kilometer buiten Krakau kan je de zoutmijn van Wieliczka bezoeken. Dit is één van de grootste zoutmijnen ter wereld en ligt maar liefst 350 meter onder de grond. Vroeger was zout van grote waarde voor Krakau, omdat het de stad rijkdom verschafte.

De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en ligt maar liefst 350 meter onder de grond.

Omdat de lucht onder de grond zo gezond is, zijn er verschillende kuuroorden gevestigd. Het meest opvallende dat je tijdens het bezoek zal tegenkomen, is de ondergrondse kathedraal. Deze prachtige kathedraal wordt zelfs nog gebruikt voor bruiloften of andere evenementen.

Het bezoek duurt ruim 2 uur waarin je zo’n 3,5 kilometer aflegt. Een kleine oude lift brengt je naar beneden en terug naar boven. Dus hou hier rekening mee als je last hebt van claustrofobie.

Je kan de mijn echter enkel bezoeken met een gids. De zoutmijn is wel gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer en een ticket kost ongeveer 20 EUR p.p.

Bezoek de Wieliczka zoutmijn met een rondleiding en zonder aan te schuiven

Ook zin om Krakau te bezoeken?

Vluchten
Vliegtickets naar Krakau

Transfer
Boek een privé-transfer van Krakau Airport

Hotel
Qubus hotel

Ook de hoofdstad van Polen is een bezoekje waard. Lees hier de 5 hotspots van Warschau. Of bezoek de buurlanden voor een citytrip in Praag of een dag in Bratislava.