In maart is het eindelijk tijd om naar Fins Lapland te vertrekken voor een actieve wintervakantie! Wat staat er op ons programma? Een huskysafari, rendiersafari, sneeuwschoenwandeling, scootersafari en skiën. Wie zou daar nu nee tegen zeggen? Dit alles in een winterwonderland waar je enkel de sneeuw onder je voeten hoort knarsen.

Ons avontuur begint net buiten het gezellig vakantiedorpje Salla – In the middle of nowhere. We verblijven een week in Sallatunturin Tuvat (Fins voor “Sallaberg huisjes”) in een chalet aan de voet van de Sallatunturi heuvel, omgeven door stilte en natuur. Salla is gelegen net boven de poolcirkel en is de ideale uitvalsbasis voor een actieve wintervakantie in Fins Lapland.

Aankomst in Fins Lapland

Na een rechtstreekse vlucht van ongeveer 2,5 uur met Transavia komen we aan op Kuusamo Airport in Finland. We nemen de bus die ons in 70 minuten naar het Salla rendierpark zal brengen. Onderweg kruisen we de noordpoolcirkel en steken we de grens over naar Fins Lapland. Je ziet meteen dat je in Lapland bent, want alles is spierwit. Op de bus ontvangen we het programma met al onze geplande excursies.

Eens aangekomen in het Salla rendierpark krijgen we een hapje en een drankje gevolgd door een informatiemoment met uitleg over alle excursies.

Nadien rijden we 3 kilometer verder naar Sallatunturin Tuvat waar we inchecken en de sleutels van chalet 42 krijgen. De gezellige chalet heeft alles wat we nodig hebben (zoals een sauna, open haard en een keuken) om te ontspannen tijdens onze actieve wintervakantie in Fins Lapland.

Na het ophalen van onze thermopakken, snowboots en wanten, die we een hele week mogen gebruiken, maken we nog een kleine wandeling. Het is duidelijk dat we in een andere wereld zijn terecht gekomen. Na het avondeten in restaurant Kiela, waar we de hele week half pension genieten, kruipen we in onze bedjes.

Rendiersafari

Onze eerste excursie start in het rendierpark. Het is zonnig, maar ijskoud dus hebben we onze modieuze thermopakken aangedaan. Na een korte uitleg over het besturen van de slee krijgen we elk een prachtig rendier toegewezen.

Het is moeilijk om deze schattige dieren niet te knuffelen, maar dit hebben ze niet zo graag. Enkel wat wrijven op hun rug kunnen ze verdragen, al schudden ze zich erna wel uit als een natte hond.

De rendieren trekken onze slee door het prachtige winterlandschap van Lapland tot we even halt houden aan een rendierboerderij om wat andere rendieren te voederen met mos, hun favoriete voedsel.

Onderweg stoppen we ook in een kota (Finse hut) waar we een worstje grillen boven het kampvuur. Daar krijgen we nog wat uitleg over de rendieren en ontvangen we ons rendier rijbewijs, woehoew!

Na ongeveer 3 uur parkeren we ons rendier (met een rijbewijs op zak is dit uiteraard geen probleem) terug in het rendierpark. De rest van de dag verkennen we de omgeving en gaan we al eens een kijkje nemen aan de skipistes. Na een welverdiende saunabeurt sluiten we de dag af.

Sneeuwscootersafari

De volgende dag staat onze sneeuwscootersafari met Arctic Circle Safaris op het programma. De snelste manier om je door de dikke sneeuwlaag te verplaatsen is per sneeuwscooter. Nadat onze begeleider vertelt hoe we de machines besturen, starten we de motoren en is het tijd om door te bossen te brommen.

Het besturen gaat vrij vlot, de honderden PK’s zorgen ervoor dat we probleemloos door de sneeuw schuiven. Onderweg is het genieten, want de zon schijnt en het landschap is machtig.

Halfweg krijgen we warme chocolademelk en een homemade donut aangeboden op de mooie locatie Ruuhitunturi heuvel. Hier warmen we even op en wisselen we van bestuurder, want ook vrouwen mogen deze machine besturen.

Zonder ongelukken komen we na 2 uur rijden terug aan bij ons hotel. Dit keer ontvangen we geen rijbewijs, maar zijn we wel een leuke ervaring rijker!

Huskysafari

Eindelijk het moment waar we zolang naar uitkeken! Eens aangekomen in het rendierpark horen we de joelende husky’s al van ver. Ze staan per 6 klaar en het is de bedoeling dat er één slee per twee wordt gedeeld. Iemand zit in de slee en iemand staat achterop om de slee te besturen.

Eigenlijk moet de bestuurder enkel kunnen remmen als de slee bergaf gaat en als de hondjes pipi of kaka moeten doen. Als je vergeet te remmen heb je een probleem, want deze honden doen niet liever dan door de sneeuw rennen, met of zonder bestuurder.

De husky’s kunnen temperaturen tot -70°C aan. In de zomer doen de honden niet meer dan wat hangen en liggen, hopend dat de winter er snel weer aankomt. Ze worden goed getraind, zodat ze deze tochten probleemloos aankunnen. De begeleiders zijn dag in dag uit bezig met de husky’s en kennen het karakter van elke hond. Heel mooi om te zien hoe ze met de honden omgaan.

Halfweg wordt er een lunch voorzien dat opnieuw op een kampvuur in de sneeuw wordt bereid. Dit keer wordt er verse zalmsoep gemaakt met lokaal geteelde zalm. Héérlijk! Na de terugrit ontvangen we ons husky rijbewijs. Spijtig genoeg is dit maar een jaar geldig. Een onvergetelijke ervaring!

Deze activiteit mag niet op je bucketlist ontbreken. Meer bucketlist activiteiten in Europa vind je hier.

Sneeuwschoenwandeling

De volgende excursie op onze planning is de sneeuwschoenwandeling. We starten deze 3 uur durende tocht om 18u30, zodat we het mooie landschap van Lapland ook eens in het donker kunnen beleven. Nadat we onze speciale schoenen aantrokken, verdwijnen we in de bossen. Het gaat al snel bergop, maar daar hebben onze Finse begeleiders geen medelijden mee.

We staan al snel nat int zweet, want we hebben ons iets te warm gekleed. Dit wordt duidelijk geen rustige romantische sneeuwwandeling. Af en toe horen we iemand uit de groep vallen of struikelen, maar ook dan kennen de begeleiders geen genade.

Als we halfweg zijn, is het al goed donker geworden en wordt er een kampvuur gemaakt, wat overal in Lapland is toegestaan zolang je maar hout gebruikt dat op de grond ligt. Onze begeleider geeft wat meer uitleg over de sterren en het noorderlicht en hoe je dit best kan fotograferen. Helaas was het noorderlicht te zwak, maar we zagen wel een zeer mooie sterrenhemel.

De terugweg gaat al iets vlotter, toch zijn we uitgeteld als we terug aankomen (en blij dat we onze tien tenen en vingers nog hebben). De droge lucht zorgt er wel voor dat de koude temperaturen goed meevallen.

Skiën

Het Salla Ski Resort ligt op wandelafstand van onze chalet. Het is een vrij klein skigebied met maar 15 pistes en 6 ankerliftjes. Ideaal dus om als beginner aan de slag te gaan. Er ligt voldoende sneeuw (101 centimeter) en de pistes liggen er optimaal bij. Je vindt er zowel blauwe, rode als zwarte pistes en zelfs ‘tree ride areas’ en jumps.

We beginnen echter met de familiepiste om een beetje op te warmen, maar al snel nemen we de ankerlift naar boven om aan het grote werk te beginnen. Voor de absolute beginner onder ons is het nog wat sukkelen met af en toe een val of een ski die uitvliegt, gelukkig zonder ernstige gevolgen.

We kochten een skipas voor 3 dagen, maar elke dag gaat het een beetje beter. Het is echt genieten op de bijna lege pistes die er prachtig bij liggen.

Alleen al het uitzicht boven op de berg maakt het de moeite waard. Boven kan je relaxen in de hangmatten of je verwarmen in een Finse hut. Lunchen doen we aan de voet van de piste in restaurant Ravintola. Hier zijn de prijzen heel schappelijk en het eten degelijk.

Als je skiën niet leuk vindt, kan je ook nog bijkomende excursies boeken zoals een sneeuwscootersafari naar de Russische grens, ijsvissen, langlaufen of met een fat bike door de sneeuw crossen. Wie op zoek is naar een actieve wintervakantie in Fins lapland zal hier zeker niets te kort komen!

Wij hadden geen spijt van onze keuze om onze ski skills wat bij te schaven. Ook was het zeker een meerwaarde om zo dicht bij de skipiste te verblijven.

Wandeling in Sallatunturi

Onze laatste dag spenderen we in de omgeving van Sallatunturi. We wandelen naar het Keselmäjärvi meer. Aan de grote vlakte kan je merken dat dit in de zomer een meer is. Als je niet uitkijkt (en van het pad afwijkt) zak je zo maar even tot aan je romp in de sneeuw, want er ligt ongeveer 90 centimeter sneeuw.

We ploeteren nog wat in de sneeuw en genieten van een laatste saunabeurt. Het leven is mooi in Lapland.

Boek je actieve wintervakantie naar Fins Lapland:

Pakketreis (vlucht, verblijf en excursies)
Wij boekten onze actieve wintervakantie naar Fins Lapland via Voigt Travel. Zij zijn gespecialiseerd in pakketreizen naar het hoge noorden. Zij bieden rechtstreekse vluchten aan met Transavia van Brussel/Schiphol naar Kuusamo. Bovendien kan je via Voigt Travel voordelig parkeren op Schiphol, toppie!

Warme kledij
Ter plaatse mag je een hele week een thermopak, wanten en snowboots gebruiken.

Excursies
Via Voigt Travel kan je uit verschillende excursiepakketten kiezen. Ook ter plaatse kan je nog excursies boeken bij de lokale maatschappijen. Deze zijn dan wel iets duurder.

Hotel
Wij boekten ons verblijf op basis van half pension bij Sallatunturin Tuvat. Dit is voldoende, want tijdens excursies krijg je altijd wel iets te eten aangeboden. Ook namen wij van thuis wat eten mee. Alcohol was niet inbegrepen. Er werd gratis droog hout voorzien waarmee we de open haard konden aansteken.

Als je gelukt hebt, kan je in België in de winter ook van de sneeuw genieten. De Hoge Venen in de Belgische Ardennen is hiervoor het ideale gebied. Klik hier voor prachtige wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen.

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.