Zadar in Kroatië is een stad die barst van de geschiedenis en waar heel wat te doen is. Zeker in de zomer is Zadar een drukke, bruisende stad met volle terrassen en veel toeristen die via low-cost maatschappijen naar Zadar vliegen. Ja Duitsers en Britten ik bedoel jullie.

Het goedkope vliegticket was ook voor ons stiekem de reden om voor Zadar te kiezen. Maar Zadar is ook gewoon een prachtige stad. Een stad met een geschiedenis van 3000 jaar. Met straten vol gladde tegels en indrukwekkende oude gebouwen. Stap mee in de wondere wereld van Zadar in Kroatië en ontdek wat je er kan doen.

Wat te doen in Zadar, Kroatië: mooiste plekken en leukste activiteiten

1. Bekijk de zonsondergang vanaf de Zonnegroet

De meest unieke plek om te bezoeken in Zadar, en misschien wel in heel Kroatië, is de Zonnegroet. Architect Nikola Bašić bedacht een manier om een ode te brengen aan de zon (en de planeten) door 300 lichtgevende zonnepanelen op de grond te plaatsen in de vorm van een cirkel. Na zonsondergang springen de lichten aan. Verschillende lichten en patronen kleuren de grond wat voor een bijzonder effect zorgt.

‘s Avonds komt iedereen hier de zonsondergang bewonderen. In de zomer is het dan zo druk dat je bil tegen bil zit. Maar zelfs wij stoorden ons er niet aan, want de zonsondergangen in Zadar zijn echt magisch. Zeker als we ook nog enkele dolfijnen door het laatste zonlicht zien zwemmen.

2. Luister naar het Zee-Orgel

Naast de Zonnegroet vind je een ander meesterwerk van Nikola Bašić in Zadar, het Zee-Orgel. Op het eerste zicht gewoon een leuke plek om te chillen aan het water, maar het is veel meer dan dat. Door de golven wordt er door middel van 35 buizen geluid gecreëerd. Hoe meer golven, hoe luider het geluid. Een unieke constructie!

Aan het Zee-Orgel kan je uren zitten en luisteren naar de rustgevende tonen.

Deze plek brengt in Zadar ook mensen samen, en dat was het uiteindelijke doel van de ontwerper. Hier kan je uren zitten en luisteren naar de rustgevende tonen. Of duik het water in op warme dagen. Een must om te doen in Zadar!

3. Wandel door 3000 jaar geschiedenis met een gids

Zadar lijkt op het eerste gezicht een doorsnee toeristische stad in Kroatië. Maar de stad heeft al heel wat waters doorzwommen. Om de 3000 jaar aan geschiedenis van de stad te begrijpen ga je best op stap met een gids.

Zadar was naast Kroatisch onder andere ook ooit Venetiaans, Italiaans en Romeins. Dat merk je duidelijk aan de verschillende soorten architectuur Zadar.

Leer er alles over met een privéwandeling door 3000 jaar geschiedenis. Dankzij onze gids Vlatka begrepen we de complexe geschiedenis en bezochten we de mooiste plekken in de stad.