Zadar is een prachtige stad, maar de mooiste plekken vind je in de regio daarbuiten. Van eilandhoppen in de archipel tot bergwandelingen in Nationaal Park Paklenica, de Zadar regio is ideaal voor een roadtrip. We raden daarom aan om minstens een week in Zadar te verblijven, zodat je de mooiste plekken in de regio kan ontdekken. Geniet van de overweldigende natuur met deze tips.

Bergwandelingen in Nationaal Park Paklenica

Nationaal Park Paklenica is de beste plek voor bergwandelingen. Het park behoort tot de Velebit, de langste bergketen van Kroatië. Met meer dan 150 kilometer aan wandelpaden en twee bergtoppen hoger dan 1.700 m is Nationaal Park Paklenica de droom voor elke wandelaar.

Er zijn wandelingen voor alle niveaus. Een wandelplan van Paklenica kan je gratis krijgen bij de toeristische dienst in Zadar.

De canyon Velika Paklenica is het bekendste klimgebied in Kroatië.

Wij volgden wandeling 7 van 13,3 km. Het eerste stuk is gemakkelijk, maar daarna wordt het vrij pittig. Het was dan ook 30 graden, dus hou in de zomer rekening met de warmte. Gelukkig konden we onderweg wat krachten opdoen in de Mountain Hut, aanrader! Maar neem zeker voldoende water mee.

Aan fauna en flora geen gebrek in het park. Je vindt er meer dan 1000 plantensoorten en tijdens onze wandeling komen we onder andere salamanders, geiten, slangen en honderden vlinders tegen.

De canyon Velika Paklenica, in het begin van het park, is het bekendste klimgebied in Kroatië. Verschiet dus niet als je enkele klimmers aan de rotswanden ziet bengelen.

Om het park te betreden moet je wel inkom betalen. Tickets kan je online kopen, of ter plaatse. Maar dat is het meer dan waard!

Van Zadar naar Nationaal Park Paklenica: Neem de auto of de bus om van Zadar in Paklenica te geraken. De rit duurt ongeveer 45 min. Bussen vertrekken in het busstation van Zadar.

Hoteltip met een eigen strand: Pansion Kiko

Mini-roadtrip op het eiland Pag

Pag is het meest bijzondere eiland en één van de mooiste plekken in de regio Zadar. Het eiland is ideaal voor een mini-roadtrip. Reken zeker een volledige dag om de beste indruk van het eiland te krijgen.

Het eiland wordt gedomineerd door schapen, want er wonen namelijk meer schapen dan mensen. Dat deed ons terugdenken aan onze rondreis door Ijsland waar er net zoals in Pag meer schapen dan mensen rondtrippelen.

Vooral het landschap van Pag is bijzonder. Het wordt ook weleens een Marslandschap genoemd, omdat er zo weinig vegetatie is. Het eiland staat ook bekend omwille van de heerlijke kaas, lamsvlees en zout. Als je de kans hebt, probeer dan minstens één van deze specialiteiten.

De Paski Most brug is één van de hoogtepunten op Pag. Stop hier zeker eens voor een coole foto. Iets verderop bevindt zich een mooi strandje waar je ongestoord kan zwemmen. Een ander leuk strand is Jadra Beach.

Van Zadar naar Pag: Neem de auto of de bus om van Zadar in Pag te geraken. De rit duurt ongeveer 30 min. Bussen vertrekken in het busstation van Zadar.

Hoteltip met zicht op zee: Apartments Tatjana

Fietsen op het eiland Dugi Otok

Dugi Otok betekent ‘lang eiland’. Het eiland is 44 km lang en is daarmee één van de langste eilanden in de Adriatische Zee. Eens aangekomen in Sali kan je bij Adamo Travel onder andere kajaks, scooters en fietsen huren. Wij kiezen, sportief als we zijn, voor de fietsen.

Vanuit Sali fietsen we naar Natuurpark Telašćica. Inkom voor dit park kost maar een paar euro.

Het fietsen valt in het begin niet mee. Het landschap is heuvelachtiger dan verwacht, waardoor we regelmatig moeten afstappen. De verschroeiende hitte had er ook wel wat mee te maken. Toch genieten we van onze rit en na een tijdje komen onze benen erdoor. We sterven nog liever dan een elektrische fiets te huren.

We fietsen een dikke 10 km naar Zoutmeer Mir. Een prachtige plek om even te zwemmen en te picknicken. Neem zeker voldoende eten en drinken mee, want onderweg valt er weinig te rapen. Ook cash geld moet je altijd op zak hebben. Op dat gebied leven ze in Kroatië nog in de Middeleeuwen.

In de baai stoppen tijdens de zomer wel regelmatig schepen met groepen toeristen, maar die vertrekken ook weer snel. Achter de bar in de baai kan je naar boven wandelen voor een mooi uitzicht op de kliffen.

Eens terug in Sali is het leuk om nog even te zwemmen in de toffe baai aan bar Kopakanana.

Van Zadar naar Dugi Otok: Neem de ferry in de haven van Zadar. Er zijn verschillende maatschappijen die naar Dugi Otok varen zoals GV Line en Jadrolinija. Wij namen de ferry van Zadar naar Zaglav en vervolgens de bus naar Sali. De boottocht duurt ongeveer een uur.

Hoteltip met parking en zicht op zee: Picić Guesthouse

Kajakken of raften op de Zrmanja rivier

De Zrmanja rivier is de populairste plek in de regio Zadar om te kajakken en te raften, maar ook één van de mooiste plekken om te zwemmen.

Er zijn verschillende aanbieders waar je begeleide tours kan boeken zoals Raftrek en Zrmanja River Tours. Op je eentje hier kajakken of raften is niet toegestaan vanwege de ‘gevaarlijke’ watervallen.

Stop voor een prachtig uitzicht op de Zrmanja Canyon zeker aan viewpoint Pariževačka Glavica!

Wij gingen deze keer niet raften of kajakken zoals tijdens onze rondreis in de Algarve, maar genoten van een ontspannende dag aan de rivier waar het leuk (en fris) is om te zwemmen en te chillen. Je kan ter hoogte van Camping Muškovci Zrmanja naar de watervallen van Berberov Buk zwemmen of aan lianen slingeren voor een frisse plons.

Eet daarna zeker iets in Food House Zrmanja voor de lekkerste Cevapcici (worstjes).

Van Zadar naar Zrmanja: Neem de auto om van Zadar in Zrmanja te geraken. Aan de camping kan je gratis parkeren. De rit duurt ongeveer een uur.

Hoteltip met zwembad: River Huts Zrmanja

Zwemmen tussen de watervallen in de Krupa rivier

De Krupa is een zijrivier van de Zrmanja waar je kan picknicken, zwemmen of wandelen. Het is werkelijk een wonder der natuur. Vanaf de parking wandel je naar beneden en zie je de rivier al stromen. De rivier heeft meerdere watervallen en via de oude brug Kudin Most steek je de rivier over.

De brug zou ooit gebouwd zijn door een jongeman die moest oversteken om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Dedication!

Het is één van de mooiste plekken in de regio Zadar om te wandelen en te zwemmen. Het ijskoude water is niet voor iedereen weggelegd, maar eens je tussen de watervallen zwemt is de pijn snel verdwenen.

Langs de rivier loopt een wandelpad dat we volgen om terug aan de parking te geraken. Via een kleine via ferrata klauteren we langs de rotsen met bibberende benen. Daarna is het nog een stevige klim tot aan de parking.

Van Zadar naar Krupa: Neem de auto om van Zadar in Zrmanja te geraken. Op parking Kudin Most kan je gratis parkeren. De rit duurt ongeveer een uur.

Hoteltip met zwembad en lekker ontbijt: B&B Wellness Mamma Mia

Met de scooter op eiland Ugljan

Als je maar enkele dagen in Zadar bent en weinig tijd hebt, probeer dan toch zeker eens naar het eiland Ugljan te gaan. Dit eiland ligt niet ver van Zadar waardoor je er snel bent. Wij gingen zelf twee keer naar Ugljan, omdat het zo’n leuk eiland is.

In de haven van Preko zijn er leuke restaurants en plekken om te zwemmen. Zo kan je bijvoorbeeld naar een klein eilandje genaamd Galovac zwemmen. Een kajak of sup huren kan ook. Heel leuk!

De tweede keer huurden we een scooter bij NavAdriatic, zodat we het hele eiland konden rondrijden. Daar hebben we intussen al wat ervaring mee. Zo gingen we ook al scooteren in Nationaal Park Veluwezoom. Onderweg stoppen we onder andere in het mooie Kukljica waar we heerlijk eten bij Konoba Udica.

Daarna rijden we naar Muline waar we zwemmen aan het afgelegen strandje Južna Luka. Een verborgen pareltje!

Ten slotte rijden we naar Fort St-Michael, het hoogste punt van het eiland, voor een adembenemend uitzicht op de eilanden. Als je de kans hebt, kijk hier dan naar de zonsondergang.

Van Zadar naar Ugljan: Neem de ferry van Jadrolinija in de haven van Zadar naar Preko. De boottocht duurt ongeveer 25 min. Of boek een boottocht van Zadar naar Ugljan, Ošljak en Galevac.

Hoteltip met balkon en zicht op zee: Apartments Mrva

De mooiste plekken van Zadar op de kaart

Andere uitstappen en excursies naar de mooiste plekken in de regio Zadar

Geen zin om een auto te huren of om alles zelf uit te pluizen? In Zadar kan je tal van excursies boeken, maar dat doe je best op voorhand.

Ook zin om de mooiste plekken in de regio Zadar te ontdekken?

Vluchten
⇢ Vliegtickets naar Zadar

Huurauto
⇢ Huur een auto op de luchthaven via Sunny Cars of in het centrum van Zadar bij Popcar.

Transfer
Boek een privétransfer van/naar de luchthaven van Zadar

Hotel
⇢ Bekijk toffe hotels in de regio Zadar

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :