Op roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar? Hou je klaar voor uitzonderlijke eilanden, indrukwekkende kloven en afgelegen watervallen. Om de mooiste plekken in de regio Zadar te ontdekken, gebruikten we verschillende transportmiddelen: een auto, scooter, fiets en de boot. Zet je schrap om met ons deze veelzijdige regio door te scheuren.

Op roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar

Zadar is een prachtige stad, maar de mooiste plekken vind je in de regio daarbuiten. Daarom stippelden we een roadtrip uit om ook de regio buiten Zadar te verkennen. En daar heb je niet altijd een auto voor nodig. Het kan soms zelfs een last zijn. Dus waarom eens niet een scooter of fiets gebruiken? Daarover later meer. Eerst de auto in!

Nadat we de stad Zadar hebben verkend, huren we een auto in het lokale verhuurkantoor Popcar. Hier start onze roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar. De eigenaar van het kantoor raadt ons eerst nog enkele verborgen plekken aan, waar weinig toeristen komen. Die zetten we snel nog mee op onze planning. Vraag altijd tips aan een local!

Nationaal Park Paklenica

Onze eerste stop is Nationaal Park Paklenica, geen verborgen plek, maar wel de beste plek voor bergwandelingen. Eens we de stad uitrijden zien we een heel andere kant van Zadar. Verlaten huizen met kogelgaten bewijzen het wrede verleden, want in de jaren negentig woedde hier nog een hevige burgeroorlog.

De Kroaten hebben al heel wat watertjes doorzwommen, en dan heb ik het niet over de Adriatische Zee. Misschien dat ze daarom soms nogal stug overkomen.

Na een klein uur rijden komen we aan in Nationaal Park Paklenica. Het park behoort tot de Velebit, de langste bergketen van Kroatië. Met meer dan 150 kilometer aan wandelpaden en twee bergtoppen hoger dan 1.700 m is Nationaal Park Paklenica de droom voor elke wandelaar. Zowel toeristen als Kroaten komen hier graag de benen strekken.

Bergwandeling in Nationaal Park Paklenica

Wij volgen wandeling 7 van 13,3 km. Het eerste stuk is gemakkelijk, maar daarna wordt het vrij pittig met veel klimmen. Het was dan ook 30 graden, dus hou in de zomer rekening met de warmte. Gelukkig konden we onderweg wat krachten opdoen in de gezellige Mountain Hut, aanrader! Maar neem zeker voldoende water mee.

Na een paar uur wandelen druipt er vooral veel zweet van ons lichaam.

Aan fauna en flora geen gebrek in het park. Je vindt er meer dan 1000 plantensoorten en tijdens onze wandeling komen we onder andere salamanders, geiten, slangen en honderden vlinders tegen. Maar na een paar uur wandelen druipt er vooral veel zweet van ons lichaam.

De canyon Velika Paklenica, aan het begin van het park, is trouwens het bekendste klimgebied in Kroatië. Aan de rotswanden zie je regelmatig klimmers bengelen. Wij zijn al blij dat we onze wandeling overleefd hebben. Maar voor de klimmers: zeker doen!

Om Nationaal Park Paklenica te betreden moet je echter wel inkom betalen. Tickets kopen kan online of ter plaatse. Maar het is die paar euro meer dan waard.

Er zijn wandelingen voor alle niveaus. Een wandelplan van Paklenica kan je gratis krijgen bij de toeristische dienst in Zadar.

Tip: Nationaal Park Paklenica is ook met de bus te bereiken. Bussen vertrekken in het busstation van Zadar. De rit duurt ongeveer 45 min.

Hoteltip nabij Paklenica vlak aan het strand: Villa Vicko

Pag eiland: roadtrip op Mars

Pag is het perfecte eiland om met de auto te verkennen en bovendien één van de mooiste plekken in de regio Zadar. Voor de kust van Zadar vind je honderden eilanden. Elk eiland heeft een eigen karakter, maar vooral het eiland Pag is bijzonder. Pag schittert dan ook regelmatig in auto reclames zoals die van Citroën en Porsche. Wij doen het echter met onze Volkswagen Up.

Het eiland wordt gedomineerd door schapen, want er wonen namelijk meer schapen dan mensen. Dat deed ons terugdenken aan onze rondreis door Ijsland waar er net zoals in Pag meer schapen dan mensen rondtrippelen. Ons hoor je niet mekkeren, hoe meer dieren hoe beter.

Er is (nacht)leven op Mars

Vooral het landschap van Pag is apart. Het wordt ook weleens een Marslandschap genoemd, omdat er zo weinig vegetatie is. Het eiland staat ook bekend omwille van de heerlijke kaas, lamsvlees en zout. Als je de kans hebt, probeer dan minstens één van deze specialiteiten.

Na onze wandeling in Nationaal Park Paklenica rijden we het eiland Pag op. Om af te koelen zoeken we een afgelegen strandje. Dat is het leuke aan Pag. Overal vind je verborgen plekken en stranden. Maar vergis je niet, Pag is tijdens de zomer ook een feesteiland. In het noorden van het eiland, aan Novalja en Zrce Beach, vinden er dan tal van openluchtparty’s plaats. Ibiza is er niks tegen!

Zwemmen op Mars kunnen we ook alweer van onze bucketlist schrappen.

Maar wij zijn hier voor de rust (en de schapen). De Paski Most brug is één van de hoogtepunten op het eiland Pag. De brug verbindt Pag met het vasteland. Bruggen bouwen kunnen ze ook al, die Kroaten. Stop even aan het uitkijkpunt of eet iets bij ‘Bella Fast Food’. Een leuke beach bar met zicht op de brug. De naam van de bar verraadt al wat er op het menu staat.

Verderop bevindt zich het mooie, afgelegen strandje Maya Beach. Hoogtijd om onze dampende lichamen af te koelen in de Adriatische Zee. Zwemmen op Mars kunnen we ook alweer van onze bucketlist schrappen. Een ander leuk strand is Jadra Beach. De heldere zee doet bijna pijn aan de ogen.

Tip: Reken zeker een volledige dag om de beste indruk van het eiland Pag te krijgen. Of langer, als je er wil gaan feesten.

Hoteltip op eiland Pag met zicht op zee: Apartments Tatjana

De Zrmanja rivier: één van de mooiste rivieren in Europa

De volgende dag rijden we met onze huurauto verder het binnenland in, want daar stroomt één van de mooiste rivieren in Europa: de Zrmanja. Dit is bovendien de populairste plek in de regio Zadar om te kajakken en te raften, maar ook één van de mooiste plekken om te zwemmen. Het is eens wat anders dan de Adriatische Zee.

Onderweg naar de Zrmanja stoppen we eerst nog aan uitkijkpunt Pariževačka Glavica. Moeilijk uit te spreken, maar gemakkelijk terug te vinden in Google Maps. Van hieruit heb je een fenomenaal uitzicht op de Zrmanja Canyon. Een diepe kloof waardoor de Zrmanja stroomt. Door de hobbelige weg ernaartoe kan je huurauto maar beter goed verzekerd zijn.

Zrmanja rivier
Op roadtrip langs de mooiste plekken de regio Zadar

Watervallen van Berberov Buk

Daarna rijden we verder naar de watervallen van Berberov Buk, waar we ter hoogte van Camping Muškovci Zrmanja genieten van een frisse plons. We zwemmen naar de watervallen en slingeren aan touwen om zo het water in te storten. Tarzan is er niks tegen. Dat we de rest van de week stijven spieren hadden, nemen we er graag bij.

Er zijn verschillende aanbieders waar je begeleide tours kan boeken om te kajakken of te raften op de Zrmanja rivier, zoals Raftrek en Zrmanja River Tours. Op je eentje is het niet toegestaan vanwege de ‘gevaarlijke’ watervallen.

Wij gaan deze keer niet raften of kajakken zoals tijdens onze rondreis in de Algarve, maar genieten van een ontspannende dag aan de rivier waar het leuk (en ijskoud) is om te zwemmen en te chillen.

Honger? Eet dan zeker iets in ‘Food House Zrmanja’, want de Cevapcici ( Kroatische worstjes) is er heerlijk.

Tip: Parkeer gratis aan camping Muškovci Zrmanja.

Bungalow met zwembad: Micanovi Dvori Mobile Home Village

Zwemmen tussen de watervallen in de Krupa rivier

De volgende stop van onze roadtrip langs de mooiste plekken in de Zadar regio is de Krupa. Dit is een zijrivier van de Zrmanja waar je kan picknicken, zwemmen of wandelen. Het is werkelijk een wonder der natuur. Een plek die gelukkig nog niet zo bekend is bij toeristen. Vooral Kroaten zoeken hier graag de rust op. Het was dan ook een gouden tip die we van onze autoverhuurder kregen.

Vanaf de parking wandelen we bijna loodrecht naar beneden en zien we de Krupa rivier al stromen. De rivier heeft meerdere watervallen en via de oude Kudin Most brug steken we de rivier over.

Leuk weetje: De brug werd ooit gebouwd door een jongeman die de rivier wou oversteken om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Dedication!

Langs een kleine via ferrata klauteren we langs de rotsen met bibberende benen, die nog stroef voelen van het ijskoude water.

De Krupa rivier is bovendien één van de mooiste plekken in de regio Zadar om te zwemmen. Het ijskoude water is niet voor iedereen weggelegd, maar eens je tussen de watervallen zwemt is de pijn snel verdwenen. Of het koude water werkt verdovend, kan ook.

Naast de rivier loopt een wandelpad dat we volgen om terug aan de parking te geraken. Via een kleine via ferrata klauteren we langs de rotsen met bibberende benen, die nog stroef voelen van het ijskoude water. Daarna is het nog een fikse klim tot aan de parking. Afzien en lijden, maar na lijden verblijden. Wat een uniek stukje natuur.

Tip: Parkeer gratis op parking Kudin Most.

Hoteltip met zwembad en lekker ontbijt: B&B Wellness Mamma Mia

Bye bye auto. Hello scooter, fiets en boot!

Na enkele dagen rondtuffen met de auto is het welletjes geweest. Om onze roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar verder te zetten, veranderen we van transportmiddel.

De meeste eilanden in de regio Zadar zijn beter te verkennen met een tweewieler. Geen gedoe met de autoferry. Geen paniek om smalle weggetjes in te rijden. En geen stress om zonder benzine te vallen. Want tankstations op de eilanden zijn schaars.

Bovendien zijn de mooiste locaties vaak niet toegankelijk met de auto. Vanaf nu zetten we onze roadtrip in de regio Zadar dus verder op twee wielen, omdat het kan!

Fietsen op het eiland Dugi Otok

Dugi Otok betekent ‘lang eiland’ en ligt voor de kust van Zadar. Het eiland is 44 km lang en is daarmee één van de langste eilanden in de Adriatische Zee.

Op het eiland Dugi Otok kan je onder andere kajaks, scooters en fietsen huren. Wij kiezen, sportief als we zijn, voor de fiets. Vandaag toch. Vanuit Sali fietsen we naar Natuurpark Telašćica, de mooiste plek op het eiland. Toegang tot dit park kost maar een paar euro. Voor een gemotoriseerd voertuig betaal je meer. Opnieuw een bewijs dat je de auto beter aan de kant laat.

Natuurpark Telašćica is een veelzijdig natuurpark met kliffen die tot 161 meter boven de zee uitsteken, fraaie stranden en talrijke eilanden. Ook met de boot kan je een deel van dit natuurpark bezoeken.

Hier fietsen valt niet mee. Het landschap is heuvelachtiger dan verwacht, waardoor we regelmatig moeten afstappen. De verschroeiende hitte heeft er ook wel wat mee te maken. Toch genieten we van onze rit en na een tijdje komen onze benen erdoor. We sterven nog liever dan een elektrische fiets te huren.

Zwemmen in zoutmeer Mir

We fietsen een dikke 10 km naar Zoutmeer Mir. Een voortreffelijke plek om even te zwemmen en te picknicken. Neem zeker voldoende eten en drinken mee, want onderweg valt er weinig te rapen. Ook cash geld moet je altijd op zak hebben. Op gebied van elektronisch betalen leven ze in Kroatië nog in de Middeleeuwen. Met ons laatste cash geld kunnen we nog net ergens een voorgerecht scoren.

In de baai aan het zoutmeer stoppen tijdens de zomer wel regelmatig schepen met groepen toeristen, maar die vertrekken gelukkig ook weer snel. Zo’n plek hebben we liefst voor onszelf. Het zoutmeer is warm en dankzij het zout drijf je hier vlot op het water. Daarvoor hoef je dus niet helemaal naar de Dode Zee te gaan.

Voor ons blijft het enkel bij zwemmen, want dat verdomde cash geld doet ons opnieuw de das om.

In de baai bevindt zich bovendien een toffe bar. Via een wandelpad dat achter de bar loopt wandelen we naar boven voor een mooi uitzicht op de kliffen van Dugi Otok. Knap, maar niet echt om van achterover te vallen. En maar best ook, want hier wil je echt niet naar beneden tuimelen.

We kunnen hier gerust de hele dag doorbrengen, maar die fiets bolt natuurlijk niet vanzelf. Na 20 km zwoegen, zweten en kreunen in de hitte geraken we veilig en wel terug in Sali.

Eens terug in Sali is het leuk om nog even te zwemmen in de baai aan de hippe bar ‘Kopakanana’. Voor ons blijft het enkel bij zwemmen, want dat verdomde cash geld doet ons opnieuw de das om.

Tip: Er zijn verschillende maatschappijen die naar Dugi Otok varen vanuit Zadar zoals GV Line en Jadrolinija. Wij namen de ferry van Zadar naar Zaglav en vervolgens de bus naar Sali. De boottocht duurt ongeveer een uur.

Hoteltip met parking en zicht op zee: Picić Guesthouse

Roadtrip met de scooter op het eiland Ugljan

Het eiland Ugljan ligt niet ver van Zadar, zodat je er met de boot al snel bent. Wij bezochten Ugljan twee keer, omdat het zo’n leuk eiland is. En stiekem ook om de drukte in Zadar te ontlopen.

Ugljan is veel rustiger en je hebt er meteen een vakantiegevoel. In de haven van Preko, waar de ferry aankomt, zijn er leuke restaurants en overal vind je plekken om te zwemmen.

Zo zwemmen we bijvoorbeeld naar een klein eilandje Galovac genaamd. Je geraakt er enkel al zwemmend of met een bootje. Heel tof! Op het eiland bevindt zich enkel een klein klooster. Maar er even rondwandelen is fijn. Een kajak of sup huren om er rond te varen kan ook.

Na zwemmen komt scooteren

Na onze zwembeurt huren we een scooter bij NavAdriatic voor een mini-roadtrip op het eiland. Want we willen heel het eiland ontdekken en dat kan gemakkelijk met een scooter. Daar hebben we intussen al wat ervaring mee. Zo gingen we ook al scooteren in Nationaal Park Veluwezoom en in het Meetjesland. Onderweg stoppen we onder andere in het charmante Kukljica waar we heerlijk eten bij Konoba Udica.

Daarna rijden we naar Muline, een fijn havendorpje, waar we zwemmen aan het afgelegen strandje Južna Luka. Wat ons betreft één van de mooiste plekken op Ugljan. Het water is zo helder dat je elke zwembeweging van de vissen ziet.

Ten slotte rijden we met onze scooter naar Fort St-Michael, het hoogste punt van het eiland, voor een adembenemend uitzicht op de omliggende eilanden. Als je de kans hebt, kijk hier dan naar de zonsondergang. De bochtige en steile weg ernaartoe is best wel spannend, maar onze scooter haalt het net. Ugljan, een eiland naar ons hart.

Tip: Neem de ferry van Jadrolinija in de haven van Zadar naar Preko. De boottocht duurt ongeveer 25 min. Of geniet van nog meer eilanden tijdens een boottocht van Zadar naar Ugljan, Ošljak en Galevac.

Hoteltip met balkon en zicht op zee: Apartments Mrva

Op roadtrip langs de mooiste plekken de regio Zadar: Otok Uglian

Excursies naar de mooiste plekken in de Zadar regio

We hebben enorm genoten van onze roadtrip langs de mooiste plekken in de Zadar regio. Geen zin om een auto te huren of om alles zelf uit te pluizen? In Zadar kan je tal van excursies boeken, maar dat doe je best op voorhand. Wat er allemaal te doen is in de stad Zadar lees je hier.

De mooiste plekken in de regio Zadar op de kaart

De Zadar regio heeft alles voor een geslaagde vakantie. Combineer een stedentrip in Zadar met een roadtrip in de regio. Vermijd de zomervakantie, want dan is het er veel te druk. Mei, juni of september zijn prima. Of wat dacht je van een all inclusive vakantie in Kroatië?

Ook zin om de mooiste plekken in de regio Zadar te ontdekken?

Vluchten
⇢ Vliegtickets naar Zadar

Huurauto
⇢ Huur een auto op de luchthaven via Sunny Cars of in het centrum van Zadar bij Popcar.

Transfer
Boek een privétransfer van/naar de luchthaven van Zadar

Hotel
⇢ Bekijk toffe hotels in de regio Zadar

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :