Op roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar? Hou je klaar voor uitzonderlijke eilanden, indrukwekkende kloven en afgelegen watervallen. Om de mooiste plekken in de regio Zadar te ontdekken, gebruikten we verschillende transportmiddelen: een auto, scooter, fiets en de boot. Zet je schrap om met ons deze veelzijdige regio door te scheuren.

Op roadtrip in de regio Zadar

Zadar is een prachtige stad, maar de mooiste plekken vind je in de regio daarbuiten. Daarom stippelden we een roadtrip uit om ook de regio buiten Zadar te verkennen. En daar heb je niet altijd een auto voor nodig. Het kan soms zelfs een last zijn. Dus waarom eens niet een scooter of fiets gebruiken? Daarover later meer. Eerst de auto in!

Nadat we de stad Zadar hebben verkend, huren we een auto in het lokale verhuurkantoor Popcar. Hier start onze roadtrip langs de mooiste plekken in de regio Zadar. De eigenaar van het kantoor raadt ons eerst nog enkele verborgen plekken aan, waar weinig toeristen komen. Die zetten we snel nog mee op onze planning. Vraag altijd tips aan een local!

Nationaal Park Paklenica

Onze eerste stop is Nationaal Park Paklenica, geen verborgen plek, maar wel de beste plek voor bergwandelingen. Eens we de stad uitrijden zien we een heel andere kant van Zadar. Verlaten huizen met kogelgaten bewijzen het wrede verleden, want in de jaren negentig woedde hier nog een hevige burgeroorlog.

De Kroaten hebben al heel wat watertjes doorzwommen, en dan heb ik het niet over de Adriatische Zee. Misschien dat ze daarom soms nogal stug overkomen.

Na een klein uur rijden komen we aan in Nationaal Park Paklenica. Het park behoort tot de Velebit, de langste bergketen van Kroatië. Met meer dan 150 kilometer aan wandelpaden en twee bergtoppen hoger dan 1.700 m is Nationaal Park Paklenica de droom voor elke wandelaar. Zowel toeristen als Kroaten komen hier graag de benen strekken.

Bergwandeling in Nationaal Park Paklenica

Wij volgen wandeling 7 van 13,3 km. Het eerste stuk is gemakkelijk, maar daarna wordt het vrij pittig met veel klimmen. Het was dan ook 30 graden, dus hou in de zomer rekening met de warmte. Gelukkig konden we onderweg wat krachten opdoen in de gezellige Mountain Hut, aanrader! Maar neem zeker voldoende water mee.

Na een paar uur wandelen druipt er vooral veel zweet van ons lichaam.

Aan fauna en flora geen gebrek in het park. Je vindt er meer dan 1000 plantensoorten en tijdens onze wandeling komen we onder andere salamanders, geiten, slangen en honderden vlinders tegen. Maar na een paar uur wandelen druipt er vooral veel zweet van ons lichaam.

De canyon Velika Paklenica, aan het begin van het park, is trouwens het bekendste klimgebied in Kroatië. Aan de rotswanden zie je regelmatig klimmers bengelen. Wij zijn al blij dat we onze wandeling overleefd hebben. Maar voor de klimmers: zeker doen!

Om Nationaal Park Paklenica te betreden moet je echter wel inkom betalen. Tickets kopen kan online of ter plaatse. Maar het is die paar euro meer dan waard.

Er zijn wandelingen voor alle niveaus. Een wandelplan van Paklenica kan je gratis krijgen bij de toeristische dienst in Zadar.

Tip: Nationaal Park Paklenica is ook met de bus te bereiken. Bussen vertrekken in het busstation van Zadar. De rit duurt ongeveer 45 min.

Hoteltip nabij Paklenica vlak aan het strand: Villa Vicko

Pag eiland: roadtrip op Mars

Pag is het perfecte eiland om met de auto te verkennen en bovendien één van de mooiste plekken in de regio Zadar. Voor de kust van Zadar vind je honderden eilanden. Elk eiland heeft een eigen karakter, maar vooral het eiland Pag is bijzonder. Pag schittert dan ook regelmatig in auto reclames zoals die van Citroën en Porsche. Wij doen het echter met onze Volkswagen Up.

Het eiland wordt gedomineerd door schapen, want er wonen namelijk meer schapen dan mensen. Dat deed ons terugdenken aan onze rondreis door Ijsland waar er net zoals in Pag meer schapen dan mensen rondtrippelen. Ons hoor je niet mekkeren, hoe meer dieren hoe beter.

Er is (nacht)leven op Mars

Vooral het landschap van Pag is apart. Het wordt ook weleens een Marslandschap genoemd, omdat er zo weinig vegetatie is. Het eiland staat ook bekend omwille van de heerlijke kaas, lamsvlees en zout. Als je de kans hebt, probeer dan minstens één van deze specialiteiten.

Na onze wandeling in Nationaal Park Paklenica rijden we het eiland Pag op. Om af te koelen zoeken we een afgelegen strandje. Dat is het leuke aan Pag. Overal vind je verborgen plekken en stranden. Maar vergis je niet, Pag is tijdens de zomer ook een feesteiland. In het noorden van het eiland, aan Novalja en Zrce Beach, vinden er dan tal van openluchtparty’s plaats. Ibiza is er niks tegen!

Zwemmen op Mars kunnen we ook alweer van onze bucketlist schrappen.

Maar wij zijn hier voor de rust (en de schapen). De Paski Most brug is één van de hoogtepunten op het eiland Pag. De brug verbindt Pag met het vasteland. Bruggen bouwen kunnen ze ook al, die Kroaten. Stop even aan het uitkijkpunt of eet iets bij ‘Bella Fast Food’. Een leuke beach bar met zicht op de brug. De naam van de bar verraadt al wat er op het menu staat.

Verderop bevindt zich het mooie, afgelegen strandje Maya Beach. Hoogtijd om onze dampende lichamen af te koelen in de Adriatische Zee. Zwemmen op Mars kunnen we ook alweer van onze bucketlist schrappen. Een ander leuk strand is Jadra Beach. De heldere zee doet bijna pijn aan de ogen.

Tip: Reken zeker een volledige dag om de beste indruk van het eiland Pag te krijgen. Of langer, als je er wil gaan feesten.

Hoteltip op eiland Pag met zicht op zee: Apartments Tatjana

De Zrmanja rivier: één van de mooiste rivieren in Europa

De volgende dag rijden we met onze huurauto verder het binnenland in, want daar stroomt één van de mooiste rivieren in Europa: de Zrmanja. Dit is bovendien de populairste plek in de regio Zadar om te kajakken en te raften, maar ook één van de mooiste plekken om te zwemmen. Het is eens wat anders dan de Adriatische Zee.

Onderweg naar de Zrmanja stoppen we eerst nog aan uitkijkpunt Pariževačka Glavica. Moeilijk uit te spreken, maar gemakkelijk terug te vinden in Google Maps. Van hieruit heb je een fenomenaal uitzicht op de Zrmanja Canyon. Een diepe kloof waardoor de Zrmanja stroomt. Door de hobbelige weg ernaartoe kan je huurauto maar beter goed verzekerd zijn.

Zrmanja rivier
Op roadtrip langs de mooiste plekken de regio Zadar

Watervallen van Berberov Buk

Daarna rijden we verder naar de watervallen van Berberov Buk, waar we ter hoogte van Camping Muškovci Zrmanja genieten van een frisse plons. We zwemmen naar de watervallen en slingeren aan touwen om zo het water in te storten. Tarzan is er niks tegen. Dat we de rest van de week stijven spieren hadden, nemen we er graag bij.

Er zijn verschillende aanbieders waar je begeleide tours kan boeken om te kajakken of te raften op de Zrmanja rivier, zoals Raftrek en Zrmanja River Tours. Op je eentje is het niet toegestaan vanwege de ‘gevaarlijke’ watervallen.

Wij gaan deze keer niet raften of kajakken zoals tijdens onze rondreis in de Algarve, maar genieten van een ontspannende dag aan de rivier waar het leuk (en ijskoud) is om te zwemmen en te chillen.

Honger? Eet dan zeker iets in ‘Food House Zrmanja’, want de Cevapcici ( Kroatische worstjes) is er heerlijk.

Tip: Parkeer gratis aan camping Muškovci Zrmanja.

Bungalow met zwembad: Micanovi Dvori Mobile Home Village