Terwijl de meeste mensen er nog vaak voor kiezen om per vliegtuig of auto naar Tirol in Oostenrijk te reizen, biedt de nachttrein (ofwel Nightjet) een unieke ervaring en een milieuvriendelijk alternatief. In dit artikel neem ik je mee op ons treinavontuur en deel ik mijn ervaring met de nachttrein van Nederland naar Tirol in Oostenrijk.

Met de ÖBB nachttrein naar Tirol in Oostenrijk

Geen volle luchthavens of rijen aanschuiven aan de security. Geen files met de auto. Maar uitgerust en relax aankomen op onze bestemming. Pal in het centrum van Innsbruck. En met een duurzaam vervoermiddel. Dat is de bedoeling van onze reis met de nachttrein naar Tirol in Oostenrijk.

Met de ÖBB nachttrein geraak je op meer dan 25 plekken in Europa. Wij nemen de trein van Amsterdam naar Innsbruck. Die rijdt dagelijks en vertrekt rond 19 uur in Amsterdam en komt tegen 9u15 ‘s ochtends aan in Innsbruck. Een rit van ongeveer 14 uur, waarvan je het grootste deel hopelijk slaapt.

Vanuit Brussel geraak je met de nachttrein niet rechtstreeks in Innsbruck, maar wel bijvoorbeeld in Wenen. Deze trein rijdt drie keer per week. Ook deze rit duurt ongeveer 14 uur.

Bekijk hier de actuele reisbestemmingen en programmatie.

Auto op de nachttrein? Kan ook!

De ÖBB nachttrein vervoert op sommige trajecten zelfs je auto, maar spijtig genoeg niet helemaal van Nederland naar Tirol in Oostenrijk. Wel bijvoorbeeld voor het traject tussen Hamburg en Innsbruck. Meer info vind je hier.

Mijn ervaring met de nachttrein naar Tirol in Oostenrijk

Vanuit Antwerpen in België is treinstation ‘s-Hertogenbosch de beste optie om met de nachttrein rechtstreeks naar Tirol in Oostenrijk te bollen. Ik kies dus om daar op te stappen. Opstappen in Amsterdam of Utrecht kan ook.

In het station van ‘s-Hertogenbosch is een Hema en een Albert Heijn aanwezig. Hier koop ik nog wat snacks voor onderweg. Ook oordopjes, zeep en andere handige reisgadgets kan je hier kopen.

Opstappen en wegwezen

Daar is ie dan, stipt om 20u09. Bij het binnengaan in het slaaprijtuig zitten mijn twee onbekende kompanen al netjes in hun stoel. ‘Wat is het hier claustrofobisch!’, was mijn eerste gedachte. Want de ruimte om te bewegen en koffers op te bergen is héél beperkt.

Zeker met drie personen is het in een slaaprijtuig erg krap. Het lijkt ook alsof het er helemaal niet op voorzien is. Er zijn twee stopcontacten en aan het tafeltje is maar plek voor twee personen.

Op mijn stoel ligt er een zakje klaar met oordoppen, slaapmasker, snacks, slippers, een handdoek en twee flesjes water. Al is die handdoek eerder een washandje. Neem dus zeker nog een ‘echte’ handdoek mee als je van plan bent om je te wassen.

Eten aan boord van de nachttrein

Het is ook mogelijk om avondeten te bestellen op de trein. Zo kan je onder andere spaghetti, sandwiches en snacks bestellen.

De conductrice komt zich voorstellen en vraagt om het ontbijtformulier in te vullen. Ik mag zes items kiezen. Meer dan genoeg. Om 22 uur keert ze terug om de bedden op te maken.

De rijtuig types op de nachttrein

De eerste uren verken ik de trein. Helaas is er geen rijtuig met een restaurant of lounge. Ik weet ook niet of het de bedoeling is dat je zomaar in andere wagons mag gaan rondneuzen, maar mijn nieuwsgierigheid is niet te stoppen.

Daardoor kreeg ik wel een goed beeld van de verschillende rijtuig types. Er zijn drie opties voor de nachttrein naar Tirol in Oostenrijk:

Zitrijtuig: De goedkoopste categorie zijn de zitplaatsen. In een zitrijtuig passen maximum zes personen. Als je er effectief met zes zit, lijkt me dit niet aan te raden. De zetels kunnen wel plat, dus als je hier alleen of met een paar personen zit, lijkt het me nog wel te doen. Ontbijt is niet inbegrepen.

Ligrijtuig: De middelste categorie zijn de ligrijtuigen of couchettes. Beschikbaar voor vier of zes personen. Dit zijn slaapbanken in de stof en materiaal van een treinstoel. Het wordt voornamelijk geboekt door families. Lakens en een basic ontbijt zijn inbegrepen.

Slaaprijtuig: De derde en meest comfortabele optie is het slaaprijtuig, met echte bedden. Je hebt slaaprijtuigen voor één, twee of drie personen. Mannen en vrouwen worden gescheiden, tenzij je een privé slaaprijtuig boekt. Ik sliep er met twee andere onbekende vrouwen.

Lakens, à la carte ontbijt en en een kleine wastafel in de kamer zijn inbegrepen. Er bestaan zelfs deluxe slaaprijtuigen met privé-douche en toilet.