De stad Wenen werd verschillende keren verkozen tot meest leefbare stad ter wereld, dus hoog tijd voor een citytrip naar de hoofdstad van Oostenrijk. Wenen heeft zijn eerste plaats te danken aan een goede gezondheidszorg, veel cultuur en natuur, uitstekende infrastructuur en weinig criminaliteit.

Vooral de veelzijdigheid van Wenen is verrassend. Bij mooi weer is het zonde om uren in een museum te spenderen. Daarom hebben wij ons gefocust op leuke buitenactiviteiten voor een onvergetelijke citytrip Wenen.

Wandel langs de mooiste kerken in de oude stad

Stephansdom

Wie tijdens zijn citytrip in de oude stad blijft plakken, heeft waarschijnlijk een verkeerd beeld van Wenen. Het klopt wel dat de oude stad een saai en oubollig karakter heeft, maar gelukkig is er nog veel meer te beleven. Na ongeveer een uur heb je het belangrijkste in de oude stad wel gezien. Neem daarom ook de tijd om de omgeving rond de stad te bezoeken.

Vooral de mooie gevels, gezellige winkelstraat en de Stephansdom blijven ons bij. Deze laatste is hét symbool van de stad. De gotische kerk heeft vier torens waarvan er slechts eentje volledig werd afgewerkt. Met een hoogte van 137 meter kan dit torentje wel tellen. De geglazuurde tegels op het dak maken het gebouw af.

Wie zin heeft om de 343 treden van de toren te beklimmen, wordt getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad.

Tip! In het centrum van Wenen vind je leuke ondergrondse toiletten. Neem wel wat kleingeld mee, want gratis zijn ze helaas niet.

Karlskirche

Op wandelafstand van ons hotel ligt de Karlskirche met daarnaast het Wien Museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Wenen.

De twee zuilen aan de voorkant van de Karlskirche en de 74 meter hoge koepel doen een beetje aan de Taj Mahal denken. Met een glazen lift kan je binnen de beschilderde koepel bewonderen, maar vooral de buitenkant is prachtig. Bovendien kan je aan de kerk prachtige foto’s maken.

In de winter verandert het plein voor de Karlskirche tot een grote kerstmarkt. Met temperaturen rond de dertig graden is er tijdens ons verblijf in Wenen van winter nog geen sprake.

Gelukkig staan er in Wenen ongeveer 1000 drinkfonteinen die voor verfrissing zorgen. Ook vernevelaars zorgen overal voor verkoeling. De kwaliteit van het drinkwater is trouwens uitstekend. Het water komt via pijpleidingen rechtstreeks uit de Oostenrijkse Alpen. Vergeet dus zeker je herbruikbare waterfles niet!

Tip voor de muziekfans! In de Karlskirche vinden regelmatig klassieke concerten plaats.

Bezoek unieke paleizen in Wenen

Hofburg

Hofburg was het winterpaleis van keizerin Sisi. Fans kunnen in Hofburg eventueel het Sisi museum bezoeken. Wij vonden vooral het Heldenplein en de omliggende tuinen een ommetje waard.

Vlakbij Hofburg ligt het museumkwartier. Wie graag nog meer musea bezoekt, moet hier zijn. In het grote cultuurcomplex vind je naast musea ook theaters, restaurants en winkels.

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Wenen. Het gewezen zomerpaleis van keizer Franz Joseph en keizerin Sisi is dan ook een pareltje.

Omdat het Schloss Schönbrunn een stuk buiten de stad gelegen is, raden wij een bezoek enkel aan als je meer dan drie dagen in Wenen bent. Zelf hadden we er toch meer van verwacht. Het paleis is gemakkelijk te bereiken met de tram (lijn U4) vanuit het centrum.

De omliggende tuinen zijn gratis te bezoeken en zijn ideaal om te picknicken of verkoeling te zoeken. Voor het mooiste uitzicht wandel je naar boven tot aan de Gloriette waar je iets kan eten of drinken. Tegen betaling kan je ook naar het dak voor het allermooiste uitzicht op de tuinen.

Schloss Schönbrunn is eventueel ook te combineren met een bezoek aan de Schönbrunn Zoo waar je zelfs reuzenpanda’s kan zien.

Door de tuinen rijdt er in het weekend een schattig treintje. Dus ook voor kinderen valt er wel wat te beleven.

Schloss Belvedere

Een paleis dat dichterbij het centrum ligt is het Belvedere dat bestaat uit twee paleizen: Unteres en Oberes Belvedere. Zeker zo indrukwekkend en minstens even mooi als het Schloss Schönbrunn. In Oberes Belvedere bevindt zich ’s werelds grootste Gustav Klimt-collectie, met schilderij De Kus als hoogtepunt.

De mooie tuinen kan je vrij bezoeken. Vooral de botanische tuin is een oase van stilte en rust. De tuin telt meer dan negenduizend plant- en boomsoorten. Hier komen mensen hun boek lezen en genieten van de rondhuppelende eekhoorntjes.

Aan het paleis is een gezellig restaurant, maar het is leuker om ergens een drankje te kopen en uit te rusten op één van de honderden banken in het park. Het valt trouwens op dat er in Wenen enorm veel banken staan in de parken, maak er gebruik van.

Zoek verkoeling in de Alte Donau

Op warme dagen zoeken inwoners van Wenen verkoeling aan de Alte Donau. Toeristen slagen dit gedeelte vaak over. Het is nochtans de place to be voor wie eens wat anders wil dan kerken en paleizen. En dat op slechts enkele tramhaltes van de stad verwijderd. Het toont opnieuw de veelzijdigheid van Wenen, want behalve veel cultuur is er ook enorm veel natuur.

Tijdens de zomer komen locals naar de Alte Donau om te zwemmen, suppen, kajakken en bootje varen. De skyline wordt gevormd door moderne gebouwen die in schril contrast staan met het oude centrum. De leukste manier om deze zone te ontdekken is van op (of in) het water.

Er zijn tientallen verhuurbedrijven waar je bootjes kan huren. Wij huren een elektroboot bij Eppel Boote. Op weekdagen betaal je voor 2 uur en krijg je er nog een gratis uur bovenop.

Onderweg komen we zwanen tegen, springen we in het verrassend proper water en varen we de Alte Donau volledig af. Langs de oevers zijn tientallen steigers waar mensen komen zwemmen en aanleggen met hun bootjes.

Deze activiteit moet met stip aangeduid staan als je in de zomer naar Wenen komt! Op zomerdagen raden wij aan om bij opening een boot te huren om zeker te zijn dat je er één te pakken krijgt.

Verken de groene omgeving buiten Wenen

De groene omgeving buiten Wenen is ideaal om te wandelen of te fietsen. Wenen is ook de enige hoofdstad ter wereld waar er binnen de stadsgrenzen op zo’n grote schaal wijn wordt verbouwd. Liefhebbers kunnen gaan wijnen in de heurigen. In deze kleine, gezellige wijncafés kan je plaatselijke wijn proeven. Vaak is er ook een buffet waar je typisch Weense en Oostenrijkse gerechten kan proeven. Om er te geraken neem je best de auto of een taxi. Met tram 30 of 31 geraak je er eventueel ook.

De heuvels zijn een prachtige omgeving om te wandelen en te genieten van een zonsondergang. In combinatie met een lekker wijntje is het een onvergetelijke ervaring. Voor het mooiste uitzicht op de stad wandel je naar de top van de Kahlenberg.

Een andere oase van rust buiten de stad is het Danube-Auen Nationaal Park. Deze ‘jungle’ ligt echter een eindje buiten de stad. Het is één van de zes Oostenrijkse nationale parken. Als je tijd over hebt, kan je hier gemakkelijk een dag doorbrengen om te wandelen, fietsen of dieren te spotten. Op warme dagen wordt hier ook vaak gezwommen en gepicknickt. Om er te geraken neem je vanuit Wenen de Nationalparkboot.

Daguitstap naar een buurland

Wenen heeft een uitstekend openbaarvervoernetwerk. Met de trein geraak je moeiteloos naar alle uithoeken van het land voor een daguitstap. De treinen zijn comfortabel en netjes. Wij raden zeker aan om hier gebruik van te maken.

Ook als je een citytrip Wenen wil combineren met andere Europese hoofdsteden zoals Boedapest, Praag en Bratislava spring je gewoon de trein op. Hier lees je meer over onze daguitstap naar Bratislava.

Praktisch

Vluchten
Austrian Airlines vanuit Zaventem

Hotel
Austria Trend Hotel beim Theresianum
Het hotel ligt iets buiten het centrum, maar is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Het Schloss Belvedere ligt op wandelafstand en aan de overkant van het hotel zijn verschillende supermarkten (Billa en Hofer).

Eten
6 betaalbare restaurants (én specialiteiten) in Wenen

Bereikbaarheid
Vanaf de luchthaven is het ongeveer 20 kilometer naar het centrum van Wenen. Een privétransfer of taxi naar het centrum kost ongeveer 30 EUR. De OBB trein rijdt elk halfuur en een rit naar Wien Hauptbahnhof duurt slechts 15 minuten. Van hieruit is het 5 minuten wandelen naar het hotel.

Als je in het centrum verblijft, neem je beter de CAT trein. Deze trein rijdt ook twee keer per uur en de reistijd duurt ongeveer even lang. Voor een kaartje betaal je wel drie keer zoveel!

author-sign

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :