In dit artikel vind je 6 leuke activiteiten aan het Gardameer die voor een onvergetelijke vakantie zorgen. Er valt namelijk heel wat te beleven aan het grootste meer van Italië. Je zal je niet vervelen!

De sfeer aan het Gardameer is aangenaam en relax. Vooral Duitsers komen hier hun vakantie doorbrengen. Duits is hier, naast Italiaans, dan ook de meest gesproken taal.

1. Ga suppen op het Gardameer

Het Gardameer is verraderlijk, omdat het weer snel kan omslaan. Toch loont het de moeite om het water op te gaan. Als er weinig golven zijn, is suppen één van de leukste activiteiten die je kan doen op het Gardameer. Het geeft je een instant zen gevoel als je over het diepblauwe water peddelt.

Draag wel best een zwemvest, want op sommige plaatsen is het meer heel diep (meer dan 300 meter!). Af en toe het water intuimelen is echter onvermijdelijk.

Wij huurden onze sup voor 2 uur bij Wwwind Square Malcesine. Omdat we ons online inschreven op hun nieuwsbrief, kregen we maar liefst 10 EUR korting! Vandaar dat we slechts 15 EUR per sup betaalden voor 2 uur (zwemvesten inbegrepen).

Daarnaast krijg je 10% korting in hun restaurant. Er is bovendien gratis parking en een privé strand aan de verhuurlocatie voorzien. Ze verhuren ook zeilboten, kites, catamarans en windsurf materiaal. Of je kan er les volgen. Keuze genoeg dus!

2. Huur een motorboot zonder vaarbewijs in Desenzano

Aan het Gardameer kan je op verschillende plekken een motorboot huren zonder vaarbewijs. Na lang twijfelen en vergelijken beslisten we om bij Easy Boat Rent voor 4 uur een motorboot te huren. Hiervoor betalen we 150 EUR inclusief onbeperkte benzine. Bij de meeste verhuurbedrijven is benzine echter niet inbegrepen en moet je zelf nog aftanken. Probeer dit te vermijden.

Ons verhuurbedrijf was correct en vriendelijk. Eerst krijgen we een (heel) korte briefing en wordt de schroef gecheckt. Daarna verlaten we de haven en is het volle gas vooruit. Met de 40 PK ga je ongeveer 50 km/u wat best snel is zonder vaarbewijs! Wat een zalig gevoel om over de golven te kletsen. Hou ook hier rekening met het weer dat snel kan omslaan.

Varen op het Gardameer

Op 4 uur tijd varen we langs een groot deel van de zuidkust (Sirmione, Garda) en proberen we in de baai San Vigilio ons anker uit te gooien. Dit mislukt volledig, waarschijnlijk omdat het water nog te diep is. We durven geen risico’s te nemen en beslissen dan maar om op een rustige plek op het Gardameer de motor stil te leggen en te zwemmen. Het leven kan niet veel mooier zijn.

Probeer je wel op tijd te oriënteren. Wij waren na een omweg maar net op tijd terug, nadat we eerst een compleet verkeerde richting uitgingen. Desondanks konden we de ondergaande zon nog meepikken en werd onze prachtige motorboot zonder schade terug ingeleverd. Dit is een activiteit die je zeker moet doen als je aan het Gardameer verblijft!

Ter info: je kan gratis parkeren aan Via Dolarici in Desenzano. Als je het verhuurbedrijf belt, komt een shuttle bus je ophalen (gratis). Daarna brengt het busje je ook terug als je dat wenst. Te voet is het ongeveer 10 minuten wandelen naar de parking.

Na ons avontuur eten we eerst nog iets bij onze favoriete keten 100 Montaditos en toppen we af met een ijsje bij Gelateria Straciatella.

3. Neem de kabellift naar de Monte Baldo aan het Gardameer

Voor het mooiste uitzicht op het Gardameer moet je op de Monte Baldo zijn. De bergketen heeft drie toppen: de Altissimo, de Pozzete en de Telegrafo. Maar na de Dolomieten zijn we hier niet gekomen om lang te wandelen.

Om de Monte Baldo te bereiken, nemen we vanuit Malcesine de kabelbaan die ons 1.800 meter hoger dropt. Na ongeveer 600 meter stap je over in een andere gondel die roteert terwijl je naar boven gaat, wat toch wel bijzonder is. Mensen met hoogtevrees kunnen echter best hun ogen even toe houden. Onderweg heb je enerzijds een geweldig uitzicht op het Gardameer en anderzijds op de Monte Baldo.

Op tijd gaan is de boodschap, want het is één van de populairste activiteiten aan het Gardameer. Wij namen bij opening om 8 uur de kabelbaan en toen we terug beneden kwamen stond er een gigantische wachtrij. Tickets kan je dus best op voorhand online kopen.

Hou ook het weer in de gaten. Bij veel bewolking kan je het Gardameer niet zien en dan is het zonde om naar boven te gaan. Vergeet ook geen warme kledij, boven is het best koud zélfs in de zomer.