Vall de Pop, ofwel de Jalón/Xaló Vallei, ligt op een steenworp van de Costa Blanca en is een prachtige groene vallei waar heel wat te doen is. Dit prachtig stukje binnenland van de Spaanse Costa Blanca ligt op amper 15 kilometer van de kust. De vallei is vooral bekend omwille van de mooie dorpjes, lekkere wijn en de prachtige bergen. Maar dit bergachtig gebied is ook ideaal voor wie op zoek is naar rust en stilte. Zet je zintuigen op scherp en duik met ons de mooie Jalón Vallei in.

De groene Jalón Vallei aan de Costa Blanca

De Jalón Vallei bevindt zich in het binnenland van de Costa Blanca. Verblijf je aan de kust, maar heb je nood aan rust in de natuur? Dan is dit de plek waar je moet zijn. Bekende kustplaatsen zoals Calpe of Moraira bevinden zich immers op amper 20 minuten rijden van de Jalón Vallei. Ontdek hier meer over een rondreis aan de Costa Blanca.

Door de vallei loopt de rivier ‘Gorgos’, ook wel Río Jalón genoemd. Deze rivier stroomt dwars door de vallei en mondt uit in de Middellandse Zee. Maar voor een groot deel van het jaar staat de rivier zo goed als droog. De vallei wordt omringd door bergen waarvan Sierra de Bernia en Coll de Rates de bekendste zijn.

De regio is bovendien bekend omwille van de landbouw. Zo wordt er onder andere aan wijnbouw gedaan en vind je er honderden olijf- en druivenbomen. Door een bacterie zijn er elk jaar minder amandelbomen te bewonderen. Daardoor zie je hier spijtig genoeg steeds minder amandelbloesems waarvoor de regio normaal bekend staat.

De Jalón Vallei bestaat verder uit authentieke dorpjes waaronder het mooie Llíber, Jalón en Parcent. In deze dorpjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Heerlijk! Een groot contrast met de volgebouwde kustplaatsen aan de Costa Blanca.

SUPERTIP !
Ontdek het mooiste van de Costa Blanca in ons e-book. Verkrijgbaar in onze webshop. Meer info

Dit moet je doen in de Jalón Vallei aan de Costa Blanca

Bezoek de mooiste dorpen in de Jalón Vallei

De dorpen in de Jalón Vallei kan je op twee handen tellen. Het zijn er namelijk maar 8: Benigembla, Murla, Parcent, Alcalalí, Jalón, Llíber, Senija en Benissa. Net zoals veel Spaanse dorpen waren ook deze vroeger in handen van de Moren.

Elk dorp heeft een authentiek karakter. In Benissa starten er mooie wandelingen zoals de ‘Ruta Dels Riberers’.

Llíber daarentegen is één van de mooiste dorpen in de Jalón Vallei. Slenter bijvoorbeeld eens door de smalle straatjes en plof neer op het gezellige terras van ‘Gastrobar Varetes’ op de Plaza Mayor.

Slenter ook eens door de straten van Senija. Er zijn namelijk talloze muurschilderingen op de muren aangebracht. Ze vertellen meer over de geschiedenis en de gebruiken van Senija. Of wandel naar het kruis voor een mooi uitzicht.

Parcent ligt aan de voet van de Coll de Rates. Omdat Parcent wat hoger gelegen is heb je hier een prachtig uitzicht op de Jalón Vallei. Het is ook de moeite om de Coll de Rates op te rijden met de auto (of de fiets) voor een nog indrukwekkender uitzicht.

Bekijk toffe hotels in de Jalón Vallei

De leukste activiteiten om te doen in de Jalón Vallei

Wandelen in de Jalón Vallei

Eén van de leukste activiteiten om te doen in de Jalón Vallei aan de Costa Blanca is wandelen. De Jalón Vallei is een echt wandelparadijs. In onder andere Llíber, Parcent en Benissa starten leuke wandelroutes. De wandelroutes zijn bovendien goed aangeduid en niet te moeilijk.

In ons blog over wandelen aan de Costa Blanca vind je meer info over 5 mooie wandelingen in de Jalón Vallei. Kijk bij wandeling 14,16,19,20 en 21.

Gebruik daarnaast het handige overzichtsplan van Toerisme Vall de Pop. Ook vind je op het plan verschillende mountainbike routes. Smeer die benen maar al in!