Kan jij ook niet zo goed slapen als je op vakantie bent? Hoewel veel vakantiehuizen en hotels hun best doen om de bedden zo comfortabel mogelijk te maken, slaapt het toch nooit zo lekker als thuis.

Dat komt natuurlijk deels door de nieuwe omgeving, maar er zijn ook andere factoren die hier invloed op hebben. We geven je daarom een aantal handige tips om te zorgen dat je ook op vakantie goed kan slapen!

1. Houd je vaste slaapritme aan

Op een nieuwe plek ben je vaak helemaal uit je gewone ritme. Je staat misschien eerder op en gaat later naar bed om zoveel mogelijk uit je dag te halen. Vooral dat laatste kan veel invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Door je vertrouwde ritme aan te houden zorg je ervoor dat je biologische klok niet van slag raakt, waardoor je makkelijker zal slapen op vakantie.

Zoek hier goedkope hotels als je op vakantie gaat

2. Gebruik je eigen beddengoed

Veel mensen nemen graag hun eigen hoofdkussens mee als ze voor langere tijd aan het reizen zijn. Iedereen heeft namelijk een andere voorkeur qua kussens en mogelijk zijn de hoofdkussens op de locatie waar je verblijft geen goede match.

Daarnaast voelt en ruikt je eigen kussen meestal vertrouwd. Dit geldt ook voor ander beddengoed: het meenemen van je dekbed is misschien onnodig gesjouw, maar je kan bijvoorbeeld wel je eigen dekbedovertrek meenemen. Zo weet je zeker dat je onder een fijne en vertrouwde stof slaapt!

3. Neem hulpmiddelen mee

Nieuwe geluiden kunnen ervoor zorgen dat je licht slaapt en regelmatig wakker wordt. Hulpmiddelen zoals oordoppen zijn dus echt een meerwaarde zijn als je in een nieuwe omgeving slaapt.

Ook een slaapmasker en een lekker kopje kruidenthee voor het slapengaan dragen bij aan een betere nachtrust als je weg van huis bent. Bekijk hier meer leuke reisgadgets.

4. Vermijd cafeïne en stimulerende middelen

Probeer ‘s avonds cafeïne te vermijden, aangezien dit je slaap kan verstoren. Kies in plaats daarvan voor kruidenthee of warme melk. Ook teveel suiker voor het slapen gaan kan een negatief effect hebben op je slaap, want dan krijg je extra energie.

Veel alcohol is ook geen goed idee als je een kwalitatieve nachtrust wenst. Laat dat slaapmutsje dus maar voor wat het is.

5. Beperk schermgebruik voor het slapengaan

Blootstelling aan het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan de productie van het slaaphormoon melatonine verminderen. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermgebruik te vermijden. Zo krijgt je hoofd ook voldoende rust. Naar een podcast of rustige muziek luisteren kan wel helpen de slaap te vatten.

6. Houd rekening met het tijdsverschil

Als je naar een andere tijdzone reist, probeer dan je lichaam aan te passen aan de lokale tijd door je slaapschema geleidelijk aan te passen voordat je vertrekt. Zo geraakt je lichaam al gewend aan het nieuwe uur. Anders kan het zijn dat je je hele vakantie niet goed slaapt vanwege het tijdsverschil.

Als je naar een andere tijdzone reist, probeer dan je lichaam aan te passen aan de lokale tijd door je slaapschema geleidelijk aan te passen voordat je vertrekt.

7. Beweeg voldoende

Voldoende bewegen is voor velen vanzelfsprekend op vakantie. Door alle leuke uitjes en evenementen die je bezoekt ben je vaak de hele dag op pad. Toch kiezen ook veel mensen ervoor om tijdens hun vakantie de hele dag op het strand te liggen. Hoe fijn dat ook is, het kan er wel voor zorgen dat je minder goed slaapt op vakantie.

Of je nou graag door charmante winkelstraatjes struint, of liever avontuur opzoekt: als je de hele dag lekker bezig bent, word je ‘s avonds automatisch moe. Zo val je gelijk in slaap als je hoofd je kussen raakt, in plaats van nog uren wakker te liggen.

8. Airco aan of uit?

Ben je op een warme locatie en lig je ‘s nachts te zweten? Waarschijnlijk laat je dan het liefst de airco de hele nacht draaien. Maar het geluid van de airco kan er ook weer voor zorgen dat je minder goed in slaap komt. Als de airco je tot laat in de nacht wakker houdt, kan je deze beter een uurtje voor het slapen aanzetten, en weer uitzetten zodra je van plan bent je ogen te sluiten.

Overal goed slapen op vakantie

Of je nu een ervaren wereldreiziger bent of liever in eigen land verblijft: we missen ons eigen bedje allemaal wel eens. Door onder andere het meenemen van vertrouwde spullen zoals je hoofdkussen en dekbedovertrek, je vaste slaapritme aan te houden en voldoende te bewegen zorg je ervoor dat je op vakantie net zo goed kan slapen als thuis.

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :