Er zijn veel handige gratis reisapps die je kan gebruiken voor, tijdens of na je reis. Dus waarom zou je het niet doen? Je smartphone heb je toch meestal bij. Bovendien laten deze apps ons toe om nog efficiënter te reizen. Daarom delen wij met veel plezier de meest handige reisapps die ook nog eens helemaal gratis zijn. Haal snel je smartphone uit je broekzak en downloaden die handel!

1. Stippl

Voordat je op vakantie gaat, is er niets zo leuk als je volledig onderdompelen in je bestemming. Het plannen van de beste routes, het uitzoeken van de leukste plekjes om te verblijven – het maakt je niet alleen enthousiast, maar zorgt er ook voor dat je goed voorbereid op reis gaat. Als je op zoek bent naar waardevolle tips van mensen die jouw bestemming al hebben verkend, dan moet je de Stippl app gebruiken.

Met de drag & drop planner kan je ook je eigen reisroute beheren. Je kan onder andere locaties toevoegen en ze delen met anderen. Of bijvoorbeeld een overzicht maken van de reiskosten. Een van de meest handige reisapps en helemaal gratis!

Voor iOS/Android of via de website van Stippl.

2. Airalo

Als je buiten Europa reist, is het handig om toch onderweg op het internet te kunnen surfen om bijvoorbeeld de weg op te zoeken of contact te houden met het thuisfront. Datakosten via je Belgische provider zijn meestal vrij duur. Wij kopen daarom altijd een eSIM via Airalo. De app kan je gratis downloaden en een digitale simkaart kopen en installeren gaat vlot. Met de code SAM3623 krijg je ook nog eens 3$ korting. Lees hier wat een eSIM is en hoe het werkt.

Voor iOS/Android of via de website van Airalo

3. GetYourGuide

Last minute excursies boeken is met GetYourGuide een fluitje van een cent. Via deze app zoek je gemakkelijk excursies in je buurt en krijg je na betaling onmiddellijk het digitale ticket. Annuleren kan meestal gratis tot 24 uur van tevoren.

Het grootste voordeel? Voor veel tours kan je een skip the line ticket kopen. Zo kan je tijd besparen en wachtrijen vermijden. Superhandig in grote steden of bij populaire bezienswaardigheden.

Voor iOS/Android of via de website van GetYourGuide

4. Wanda

In 2019 lanceerde het Instituut voor Tropische Geneeskunde de app Wanda. Deze erg toegankelijke app geeft je gezondheidsinformatie over alle landen ter wereld. Je krijgt onder andere informatie over vaccinaties en gezondheidsrisico’s. In het geval van een plotse uitbraak van een ziekte ontvang je een melding.

Voor iOS/Android of via de website van Wanda

5. Tricount

Er zijn enkele handige en gratis reisapps waarmee je je uitgaven op vakantie kan bijhouden. Wij gebruiken Tricount daarvoor. Je kan zelf de categorieën kiezen zoals transport, accommodatie, eten en drinken. Op het einde van je reis kan je zien hoeveel geld je hebt uitgegeven en aan wat. Of je kan bijhouden wie wat heeft betaald als je met vrienden of familie op vakantie gaat.

Voor iOS/Android

6. Been

Voor regelmatige reizigers is het leuk om te weten welke landen je hebt bezocht. Met de simpele app Been kan je alles in een mooi overzicht gieten. Zo kan je bijvoorbeeld ook zien hoeveel procent van de wereld je al bezocht. Trots op je resultaat? Delen kan gemakkelijk via sociale media zoals Facebook en Instagram of via Whatsapp.

Voor iOS/Android* (*Android ondersteunt niet de laatste versie. Een handige alternatief is de app Visited World Map)

7. XE Currency Converter

Met de XE Currency app wordt de munteenheid aan de huidige koers omgerekend. Niets zo vervelend als landen met een andere munteenheid. Je bent constant op je hoede om niet teveel te betalen en blijft maar worstelen met het omrekenen. Daarom is dit zeker één van onze favoriete handige reisapps die bovendien helemaal gratis is!

Vermijd trouwens altijd het gebruik van wisselkantoren. Geld afhalen doe je best met je debetkaart, voor betalingen gebruik je een creditcard.

Voor iOS/Android of via de website van XE Currency Converter

8. FlightAware

Je vluchtgegevens in real-time raadplegen? Gebruik dan de FlightAware app. Ook handig als je iemand moet oppikken op de luchthaven. Geef de vluchtgegevens in en je kan de vlucht tracken. Zo weet je exact wanneer er iemand vertrekt of aankomt. Ook vertragingen worden hierop aangegeven. De reclameberichten moet je er helaas bijnemen. Ontdek hier waar je recht op hebt als je vlucht vertraagd is.

Voor iOS/Android of via de website van FlightAware

9. Google Maps

De Google maps app gebruiken wij vaak om een route te plannen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat handige reisapps als deze helemaal gratis zijn. Je krijgt in real time verkeersinformatie zoals files en wegafsluitingen. Bovendien is het mogelijk om een kaart te downloaden, zodat je ze ook offline kan gebruiken. In het buitenland is dit handig, om overbodige datakosten te vermijden.

Ook restaurants, tankstations en andere points of interest zijn gemakkelijk terug te vinden of op te slaan. Een alternatief is de Waze app, maar wij gebruiken meestal Google Maps.

Voor iOS/Android of via de website van Google Maps

10. Dropbox

Maak je veel foto’s op vakantie? Dan is het handig om ze in Dropbox te bewaren als backup. Ook als je ze wil delen met vrienden of familie is de Dropbox app een aanrader. In deze cloud kan je uiteraard ook filmpjes of andere documenten opslaan en delen. Het grootste pluspunt is dat je geen kwaliteitsverlies hebt bij het delen van foto’s (in tegenstelling tot Whatsapp bijvoorbeeld).

Voor iOS/Android of via de website van Dropbox

11. Unit Converter

Metrisch omrekenen kan handig zijn in landen zoals de Verenigde Staten of Schotland. Met deze app weet je hoeveel graden Fahrenheit het is of hoeveel Pond je moet bestellen bij de slager.

Voor iOS/Android

12. Booking.com

We zijn superfans van Booking.com. Deze app gebruiken wij dan ook erg vaak om onze hotelreserveringen te bekijken en te beheren. Last minute een hotel reserveren doe je nergens zo gemakkelijk. Ook taxi’s of huurauto’s reserveren gaat eenvoudig met deze app. Geen gedoe meer met afgedrukte reserveringen, want alles wordt netjes in de app bewaard.

Voor iOS/Android of via de website van Booking.com

13. Google Translate

Geen talenknobbel? Gebruik dan de handige Google Translate app. De vertalingen zijn namelijk vrij accuraat en de app is enorm gebruiksvriendelijk. Geen zin om te typen? Spreek dan gewoon in wat je wil vertalen en de app doet de rest. Of scan een tekst met de camera van je telefoon en die wordt meteen vertaald. Wij vertalen regelmatig een menukaart op deze manier.

Voor iOS/Android of via de website van Google Translate

14. Wikiloc, Komoot of All Trails

Download een van de handige en gratis wandelapps als je van wandelen houdt. Op deze apps vind je duizenden wandelroutes over heel de wereld, waaronder ook minder bekende pareltjes. Zelf gebruiken wij vooral Wikiloc en Komoot. Je kan dan gewoon routes van andere wandelaars volgen en traceren of je eigen wandelroutes delen. Met een betalend account krijg je toegang tot extra functies.

Voor iOS/Android

15. Obsidentify

Obsidentify herkent wilde dieren en planten. Deze grote natuurdatabank vertelt je aan de hand van een foto die je maakt over welke plant of dier het gaat. Het is niet altijd 100% accuraat, maar wel handig om je kennis over fauna en flora bij te schaven terwijl je in de natuur wandelt.

Voor iOS/Android

Ken je zelf nog handige gratis reisapps? Laat het ons weten!

Klik hier voor meer reistips waaronder leuke reisgadgets en cadeautips voor reizigers.

Een reis plannen: hoe begin je eraan? Bekijk hier tips om zelf een reis te plannen of ontdek vakantiedeals om geld te besparen.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :