Wij gingen op zoek naar de vijf hotspots van het Poolse wonder: Warschau.

De hoofdstad van Polen is niet meteen de meest exotische bestemming voor een citytrip, maar toch heeft het heel wat te bieden. Warschau bruist van de hotspots en je kan er gemakkelijk enkele dagen doorbrengen.

Warschau werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna volledig vernield door bombardementen en vele Joodse inwoners werden gedeporteerd en vermoord. Na de oorlog werd de stad herbouwd en ze staat nu zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze restauratie werd ook wel het “Wonder van Warschau” genoemd.

1. Lazienki Park

Warschau wordt vaak bestempeld als een grijze, grauwe stad. Dit is onterecht, want er zijn verschillende mooie parken in de stad. Onze favoriet is het Lazienki Park, het oudste en grootste park van Warschau. In het park zijn er diverse paleizen waarvan het paleis Palac Lazienkowski veruit het mooiste is.

Naast het paleis ligt een prachtig amfitheater waar regelmatig concerten plaatsvinden. Geniet in het park van de rust, doe een boottochtje, ga iets eten of ga op zoek naar de talrijk aanwezige eekhoorntjes.

2. Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het ‘Paleis van Cultuur en Wetenschap’ is hét symbool van Warschau en daarmee één van de niet te missen hotspots. Oorspronkelijk heette het gebouw het ‘Joseph Stalin Paleis van Cultuur en Wetenschap’, maar in het kader van de destalinisatie werd deze naam verwijderd.

Met haar 237 meter is het één van de hoogste gebouwen van Polen. Voor een mooi uitzicht op de stad kan je de toren bezoeken, maar vooral de buitenkant is indrukwekkend. Al oogt het wel een beetje vreemd met de moderne gebouwen op de achtergrond. Tegenwoordig vinden er regelmatig activiteiten plaats in het gebouw en vind je er onder andere een bioscoop, een zwembad, theaters en musea.

Als je zin hebt om te shoppen mag je winkelcentrum ‘Zlote Tarasy’ zeker niet overslaan.

Als je zin hebt om te shoppen mag je het nabijgelegen winkelcentrum ‘Zlote Tarasy’ zeker niet overslaan. Dit moderne gebouw is erg populair bij de Polen en het is er dan ook altijd enorm druk. Haal die zloty’s maar uit je zak en laat je hier eens goed gaan!

Bezoek het Paleis van Cultuur en Wetenschap tijdens een tour

3. Oude stad

De ‘oude stad’ werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest waardoor deze wijk eigenlijk helemaal niet zo oud is, want ze werd na de oorlog helemaal terug herbouwd. Toch voelt het authentiek aan met vooral het Koninklijk Paleis aan het Slotplein dat in het oog springt. Het is ook één van de drukste plaatsen in Warschau die vooral door toeristen wordt bezocht. Ga dus zeker ergens een ijsje kopen en kijk hoe mensen hier gretig selfies maken.

Voor een traditionele Poolse maaltijd raden wij restaurant Zapiecek aan in de gezellige Freta straat. Wij kiezen elk een hoofdschotel met verschillende Pierogi’s.

Een leuke wandeling is de Koninklijke Route die start aan het Slotplein en langs de mooie straten Krakowskie Przedmieście and Nowy Świat loopt. Of bezoek het POLIN museum. Dit museum vertelt de geschiedenis van de Poolse Joden en bevindt zich op de plaats van het voormalige getto van Warschau.

Tip: Elke donderdag kan je het museum gratis bezoeken.

4. Vistula rivier

De Vistula (of Wisla) rivier is de langste rivier van Polen met aan de linkeroever een levendig gedeelte met leuke bars, wandelboulevards, stranden en aan de rechteroever een rustige groene zone waar je de drukte van de stad kan ontvluchten. De rivier oversteken kan met een gratis veerboot. Aan de oevers kom je leuke zomerbars tegen, de ene al wat hipper dan de andere.

Wandel zeker ook eens naar de universiteit van Warschau waar je de mooie botanische tuin op het dak van de universiteit gratis kan bezoeken. Hier heb je ook een mooi uitzicht over de stad.

Tussen de oude en de nieuwe stad bevindt zich het Multimedia Fonteinenpark. In de zomer kan je hier ’s avonds van een spectaculaire fonteinenshow genieten, maar het is ook gewoon een aangename plek om even te chillen of iets te drinken.

5. Praga wijk

De wijk Praga is nog volop in ontwikkeling en zal in de toekomst zonder twijfel één van de hipste hotspots van Warschau worden. Eén van de leukste straten om iets te gaan eten in deze wijk is de Zabrowska straat. Zelf aten we twee keer in restaurant Boska Praga.

Ook ons hotel, Moxy Praga, ligt in deze wijk, met name in het Centrum Praskie Koneser. Op deze site was vroeger de Koneser Vodka fabriek gevestigd. Nu vind je hier onder andere appartementen, winkels, commerciële ruimtes en restaurants. Spring zeker eens binnen in het modern ingerichte Moxy Praga hotel waar je kan aperitieven tussen de hipsters. Er vinden ook regelmatig activiteiten plaats zoals workshops, happy hours en DJ sets.

Een bezoek aan het naastgelegen vodka museum is voor de liefhebbers zeker een aanrader. Afsluiten doe je uiteraard met een tasting van drie soorten vodka. Na zdrowie!

Ontdek de Praga wijk tijdens een wandeltocht

Meer een whiskey liefhebber? Bezoek The Scotch Whisky Experience, één van de leukste activiteiten in Edinburgh.