Een verlengd weekend is het ideale moment voor een citytrip. In augustus trokken wij naar Praag om deze prachtige stad te voet te verkennen in 3 dagen. De hoofdstad van Tsjechië is gelegen aan de rivier Moldau en het historische centrum staat op de welverdiende Werelderfgoedlijst van Unesco. Ons dagprogramma brengt je in 3 dagen naar de leukste plekken in Praag.

Dag 1 in Praag

Na een vlucht van een dik uur en een taxirit van een klein halfuurtje komen we aan in het Best Western City Hotel Moran. Van hieruit ontdekken we de komende 3 dagen Praag, te voet.

Farmers Market

We beslissen er meteen in te vliegen en wandelen naar de Farmers Market, want we zijn immers maar 3 dagen in Praag. Deze markt, gelegen aan het water (Naplavka), kan je elke zaterdag bezoeken en er zijn tal van lokale producten te verkrijgen. Bovendien is het een leuke locatie om even te chillen en de talrijk aanwezige zwanen te bewonderen.

De Joodse Wijk in Praag

De Joodse wijk in Praag is niet zo groot, maar zeker de moeite waard. In de zomermaanden is dit wel één van de drukste wijken in de stad. Vooral de Joodse begraafplaats en de verschillende synagogen worden vaak bezocht.

De Joodse wijk is gezellig om iets te eten of te drinken. We beslissen om de Tsjechische lekkernij Trdelnik uit te proberen. Dit hoorntje uit deeg (chimney cake) kan je laten vullen met onder andere softijs of Nutella en is zeker een must als je in Praag bent. Als je door Praag wandelt kom je ze ongetwijfeld wel eens tegen!

Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden in de Joodse Wijk

Het oude centrum van Praag

Ook het oude centrum van Praag is erg geliefd bij toeristen, maar zeker niet onze favoriete plaats vanwege de drukte. Het oude stadsplein is echter wel heel mooi. Vooral de gekleurde gevels springen uit het oog.

Via locals vernemen we dat er in het stadhuis bijzondere liften aanwezig zijn. Als je goed zoekt, vind je de zeer uitzonderlijke Paternoster liften. Dit liftsysteem heeft geen deuren en beweegt zonder onderbreking via twee kettingen. Deze unieke liften moet je zeker eens proberen als je 3 dagen in Praag bent! Het is echt een verborgen parel.

Letna Park

Als je de drukte van de stad even wil ontlopen, om te relaxen met het mooiste uitzicht op de stad, moet je in het Letna Park zijn. Hiervoor moet je wel een stukje klimmen via verschillende trappen. Hou dus rekening met stijve benen de volgende dag. Eens boven kan je de pijn even vergeten en is het genieten.

Rivier Moldau

Over de rivier Moldau lopen er verschillende bruggen. De bekendste brug is ongetwijfeld de Karelsbrug. Zelf vinden we de brug een tikkeltje overroepen en je kan er door de drukte bijna niet bewegen. ’s Avonds is ze echter wel prachtig verlicht en zie je op de achtergrond de Praagse Burcht.

Verschillende andere gebouwen in de oude stad, zoals het nationaal museum en het bekende Dancing House, zien er ’s avonds helemaal anders uit dankzij de mooie verlichting.

Dag 2 in Praag

Kampa Park

Dag 2 starten we met een wandeling langs het Kampa eiland. In deze wijk ligt ook het Kampa Museum, dat gewijd is aan moderne kunst uit Centraal-Europa. We wandelen langs het museum naar de bronzen Baby’s van de kunstenaar David Cerny.

Ook op de televisietoren in de stad kan je deze baby’s terugvinden. Als je door Praag wandelt kom je overigens nog meer uitzonderlijke kunstwerken van David Cerny tegen.

Als je door Praag wandelt, kom je verschillende kunstwerken van David Cerny tegen.

De John Lennon Wall

Daarna gaan we op zoek naar de John Lennon Wall die ook in de buurt te bewonderen is. Deze met graffiti bespoten muur is ontstaan als protest tegen het totalitair regime. Vandaag is het politieke aspect echter verdwenen en wordt de muur spijtig genoeg vooral door toeristen beschilderd. Recent heeft de stad Praag wel beslist om de muur extra te beschermen tegen vandalen.

Praagse Burcht

De Praagse Burcht ligt op een heuvel en daarom is het wel een stevige wandeling. We zijn dan ook blij als we boven komen om even uit te rusten. Gelukkig verzacht het uitzicht de pijn enigszins. Als je de burcht wil bezoeken, koop dan op voorhand tickets of ga vroeg genoeg, want het is er enorm druk.

Met een bezoek aan de burcht ben je al snel enkele uren kwijt. Omdat we maar 3 dagen in Praag zijn, slaan we een bezoek aan de Praagse Burcht over. In de plaats daarvan nemen we een foto met de ‘guards’ en gaan we terug op zoek naar de rust.

Bezoek de Praagse Burcht met een lokale gids

Petrin Heuvel

Via het Strahov Klooster wandelen we naar de Petrin Heuvel. Het is een leuke wandelroute waar je weinig mensen tegenkomt. De meeste toeristen nemen de kabeltram die je uiteraard veel sneller naar boven brengt zonder de nodige calorieën te verbruiken.

Eens boven zie je een mini Eiffeltoren die naar onze mening weinig voorstelt. Wel is het er aangenaam om te wandelen en iets te drinken. Er bevindt zich ook een spiegelpaleis. Wellicht een leuke activiteit om met kinderen te doen.

Om terug naar beneden te gaan nemen we toch maar de kabeltram die ons in geen tijd 327 meter lager dropt. Om de kabeltram te nemen, kan je een tramticket gebruiken of een apart ticket kopen.

We steken terug de rivier over via de historische Most Legií brug. Vanop het midden van de brug geraak je met een lift naar een klein eilandje, Strelecky genaamd. Hier is het veel rustiger en komen de zwanen langs de kant voorbij gezwommen. Heerlijke plaats om even uit te rusten of de zwanen te observeren.

Dag 3 in Praag

Waterfietsen op de Moldau

Onze laatste dag wordt erg zonnig en warm, zodat we beslissen om als eerste werk een waterfiets te huren waarmee je een stukje op de Moldau kan varen. Voor ongeveer 12 EUR/boot mag je een uurtje rond dobberen en kan je rond het eerder genoemde eilandje Strelecky varen. Bovendien is het aangenaam om de stad eens vanop het water te bewonderen.

De aanwezigheid van de mooie zwanen maakt de ervaring compleet. Ook bij zonsondergang of als het donker is kan je een waterfiets huren. Je krijgt dan een kaarsje mee om een romantisch tochtje te maken.

Er zijn verschillende verhuurbedrijven, maar de prijzen zijn overal ongeveer hetzelfde. Als je iets meer betaalt kan je bijvoorbeeld in een retro auto of een zwaan waterfietsen.

De ‘Nieuwe Stad’

Om de nieuwe stad te verkennen, starten we in het grote en moderne winkelcentrum Palladium. Dit is the place to be als je wil shoppen. In de buurt staan er leuke eetkraampjes waar je onder andere raclette en Tsjechische worst kan eten. Deze kan je er elke weekdag van maart tot november vinden. Als je minstens 3 dagen in Praag verblijft mag je de nieuwe stad niet overslaan, want het toont een andere kant van de stad.

Ook het roterende hoofd van Franz Kafka moet je zeker gaan bezichtigen. Dit kunstwerk werd geplaatst ter ere van voormelde schrijver en werd ontworpen door David Cerny (van de Baby’s). Het hoofd bestaat uit 42 schijven van glanzend roestvrij staal die constant roteren en voor een speciaal effect zorgen, indrukwekkend!

Het Wenceslasplein is wellicht het bekendste plein van Praag, maar zeker niet het mooiste. Eigenlijk is het meer een boulevard. Het is wel het toeristische middelpunt van de nieuwe stad. Bovenaan het plein bevindt zich het nationaal museum en van hieruit heb je ook het mooiste uitzicht op de rest van het plein. ’s Avonds is het de beste plek om uit te gaan, maar overdag merk je hier weinig van.

Ook een leuke straat is Na Prikope. Op deze brede boulevard vind je originele winkels en het is veruit de leukste moderne straat om door te wandelen.

Vysehrad

We sluiten onze 3 dagen in Praag af met een bezoek aan Vysehrad. Dit is een toeristische vestingstad met metershoge muren en stadspoorten. Omdat deze wijk iets hoger gelegen is heb je ook een mooi uitzicht op de stad.

Na een bezoek aan de begraafplaats en de Sint-Petrus-en-Pauluskerk kan je hier een terrasje doen om vervolgens terug naar beneden te wandelen. Een hele aangename en rustige wijk om te vertoeven.

Eens terug beneden aangekomen, wandelen we via de treinbrug naar Swan Beach waar alle zwanen van de stad verzamelen om zich te wassen en wat bij te kletsen.

Langs het water kom je leuke terrasjes tegen waar muziek wordt gespeeld en waar je op de drijvende boten iets kan eten of drinken. Het is ook de beste plaats om de zon te zien ondergaan en de perfecte afsluiter van onze citytrip Praag.

In 3 dagen krijg je een leuk beeld van Praag en met ons dagprogramma kan je alle hoogtepunten van de stad te voet ontdekken.

Heb je tijd over? Combineer 3 dagen in Praag met een verblijf in een andere Europese hoofdstad zoals een citytrip Wenen of een stedentrip Bratislava. Ook een bezoek aan Boedapest is altijd leuk. De treinverbindingen zijn uitstekend! Of bezoek buurland Polen, voor een meerdaagse trektocht in de Beskiden.

Eten en drinken tijdens je citytrip in Praag

  • Restaurant Kozlovna Lidicka staat volledig in het thema van rendieren en is een aangename plaats om te zitten. Ook als je typisch Tsjechisch eten wil proeven is dit de ideale plek.
  • Bij mooi weer loont het zeker de moeite om eens naar de Riegrovy Sady Beer Garden te wandelen. Eens je boven bent aangekomen is het even zoeken naar de ingang, maar het is een leuke plaats om tot rust te komen buiten de stad, ver weg van de toeristen.
  • Onze laatste avond sloten wij af aan het water in Botel Matylda waar ze uitzonderlijk enkel Belgisch bier schenken. De fratsen van de obers namen we er graag bij.

Geniet van een middeleeuws diner inclusief drankjes

Ontdek meer bezienswaardigheden in Praag met een reisgids

Ga ook voor 3 dagen op stedentrip in Praag:

Vluchten
Zoek goedkope vluchten naar Praag via Transavia

Transfer
Boek een privé-transfer van Václav Havel Airport

Hotel
Best Western Hotel Moran

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *