Een verblijf in Wenen is gemakkelijk te combineren met een citytrip Bratislava. Wenen beschikt over een uitstekend openbaarvervoernetwerk. Met de trein geraak je naar alle uithoeken van het land en zelfs daarbuiten. De dichtstbijzijnde Europese hoofdstad is Bratislava.

Na een treinrit van een dik uur zit je al midden in de hoofdstad van Slowakije. Als je even genoeg hebt van de Weense kerken en paleizen is een citytrip Bratislava absoluut een aanrader.

Met de trein van Wenen naar Bratislava voor een citytrip

Om 8u16 nemen we de trein vanaf Wien Hauptbahnhof naar Bratislava voor een citytrip. Deze trein rijdt elk uur en een retourticket kost 16 EUR/p.p. (tarief 2022). De treinen van ÖBB zijn comfortabel (airco, stopcontacten, rustig) en aangenaam. Onderweg trein je door groene landschappen en stop je 7 keer alvorens aan te komen in Bratislava.

Om 9u23 bereiken we het station van Bratislava al, netjes op tijd. Het treinticket heeft nog enkele andere voordelen:

  • Je retourticket is 3 dagen geldig, dus als je langer dan één dag op citytrip in Bratislava wil blijven is dat geen probleem;
  • Kinderen onder de 15 jaar betalen maar de helft;
  • Je kan gratis een fiets meenemen op de trein;
  • Op de dag van aankomst mag je gratis en onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Bratislava;
  • Gratis tour met gids op bepaalde data;
  • Krijg 2 EUR korting op een oldtimer bus tour bij Tour4u.

Dat zijn heel wat voordelen voor amper 16 EUR! Bovendien is het de goedkoopste manier om van Wenen in Bratislava te geraken voor een citytrip.

Anderzijds kan je vanuit Wenen ook de boot nemen naar Bratislava, maar dan geniet je niet van al deze voordelen.

Meer info over het treinticket van Wenen naar Bratislava vind je op de website van ÖBB.

Vanaf het treinstation (dat niet zo gezellig is) wandel je in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Bratislava. Vermits de tram voor ons gratis is, nemen we tram 1 naar het centrum (halte Postova).

Ga met de bus van Wenen naar Bratislava en kom met de boot terug.

Te voet door het oude centrum van Bratislava

Bratislava is een kleine, knusse stad met veel gezellige bars en een leuke sfeer, ideaal dus voor een korte citytrip. Je kan het centrum gemakkelijk te voet bezoeken. Er bevindt zich ook een toeristisch infokantoor waar je een gratis plannetje kan halen.

Slowaken zijn vroege drinkers, verschiet dus niet als je om 10 uur ’s ochtends al mensen met blikjes bier ziet rondlopen, gewoon meedoen.

Panoramische tour langs alle hoogtepunten van Bratislava

Na een korte wandeling door het centrum beslissen we om gebruik te maken van onze korting bij Tour4u en een old timer tour te boeken. Omdat er door de coronacrisis weinig toeristen zijn, krijgen we 5 EUR i.p.v. 2 EUR korting, nog beter.

Boek de panoramische tour langs alle hoogtepunten van Bratislava

We kiezen de panoramische tour die om 11 uur start. Deze tour, met audiogids in 21 talen, rijdt door de stad (oude en nieuwe gedeelte), langs het kasteel van Bratislava, het Slavin monument en de Blauwe Kerk. Dan heb je de meeste hoogtepunten van Bratislava echt wel gezien.

Vooral het kasteel van Bratislava en het Slavin monument zijn indrukwekkend. Op deze plaatsen krijg je ongeveer 20 minuten om even rond te wandelen, wat net voldoende is om wat mooie foto’s te maken van het uitzicht.

Onderweg zorgt de audiogids voor de nodige achtergrondinformatie. Na ongeveer anderhalf uur heb je dan alle hoogtepunten van Bratislava meegepikt, zonder al te veel inspanningen te leveren.

Wie liever een auto, fiets, elektrische step of segway huurt, kan dit bij Bratislava Segway in het centrum van Bratislava. Ze bieden ook verschillende begeleide tours aan. Hele vriendelijke gast trouwens! Wij hadden er spijtig genoeg geen tijd voor.

Bratislava Forest Park: tot rust komen in het bos

Met de opgespaarde krachten beslissen we om verkoeling te zoeken in de groene bergen buiten Bratislava: het Bratislava Forest Park. Dit gebied is vrij bergachtig en dicht bebost en maakt deel uit van de Kleine Karpaten.

Veel locals zoeken hier verkoeling op warme zomerdagen. Omdat wij ons graag als locals gedragen, nemen we in het centrum van Bratislava een taxi die ons 5 kilometer verderop afzet aan de Kamzik Television Tower. Voor een mooi uitzicht kan je de toren tegen betaling bezoeken. Op heldere dagen kijk je uit op Bratislava stad en zie je zelfs Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië liggen.

Met een bobslee de berg af

Wij hebben andere plannen. Vanaf de Kamzik Tower wandelen we een paar minuten naar beneden tot aan de bobsleebaan van Koliba. Voor een paar euro vlieg je hier in minder dan een minuut door de bossen naar beneden. Vergeet zeker niet te remmen in de bochten! Deze oude krellen gaan best hard.

Met een kabellift word je terug naar boven getrokken. Fijn tussendoortje als je hier bent, zeker voor kinderen. Al is de sensatie wel van korte duur. In de winter kan je hier door de sneeuw naar beneden rodelen.

Fantastisch uitzicht van op de stoeltjeslift

Als je vanaf de bobsleebaan de