Een auto huren in het buitenland is niet altijd eenvoudig. De meeste verhuurbedrijven hebben geen al te beste reputatie en de regels zijn vaak onduidelijk. We zetten de belangrijkste aandachtspunten waarmee wij rekening houden voor het huren van een auto in het buitenland op een rij. Zo kan je zorgeloos op vakantie vertrekken.

Tank-regeling

Meestal kan je kiezen uit een full/empty of een full/full regeling. Bij de full/empty regeling krijg je de auto met een volle tank en dien je de auto met een lege tank terug te brengen. Wij raden dit niet aan, omdat je de tank nooit volledig kan leegrijden en de brandstof- en servicekosten vaak hoog zijn.

Met de full/full regeling wordt de auto verhuurd met een volle tank en dien je de auto met een volle tank terug in te leveren. Het nadeel is dat je dan wel nog moet gaan tanken in de buurt van het afleverpunt. Als je dit niet doet, zal je hoge servicekosten moeten betalen.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als de auto beschadigd of gestolen is. Elk verhuurbedrijf heeft hiervoor andere regels. Zorg dat het bedrag van het eigen risico zo laag mogelijk is. Dit is ook het bedrag dat de verhuurder op je creditcard blokkeert dus zeker niet onbelangrijk!

Creditcard

Je moet steeds in het bezit zijn van een geldige creditcard of de auto wordt gewoonweg niet mee gegeven. Zorg dus dat je steeds een creditcard met reliëf bij hebt en check je kaartlimieten, want soms wordt er een aanzienlijk bedrag geblokkeerd op je kaart. De creditcard dient ook zeker op naam te staan van de bestuurder.

Wordt lid bij het verhuurbedrijf

Als je een auto in het buitenland rechtstreeks via het verhuurbedrijf wil huren, zorg dan dat je eerst een account aanmaakt. Vaak krijg je dan zonder extra kosten aanbiedingen in je mailbox en kan je punten sparen om kortingen op te bouwen zoals het kiezen van het type auto, sneller geholpen worden bij het ophalen van je auto, extra bestuurder gratis, … Bovendien bouw je zo een band op met de maatschappij wat op termijn zeker handig is.

Verzekering

Hiervoor moet je de kleine lettertjes in de voorwaarden van het verhuurbedrijf heel goed lezen. Wij kiezen steeds voor een full cover formule. Je kan zonder zorgen rondrijden en als je de auto terug inlevert, wordt er niet moeilijk gedaan over een extra schrammetje of andere kleine beschadigingen. Je betaalt dan wel iets meer, maar als de wagen beschadigd is, zal je ons zeker dankbaar zijn.

Boek je huurauto niet te vroeg

Meestal lezen we dat je een huurauto best lang op voorhand boekt. Onze ervaring leert net het omgekeerde. De prijzen kunnen hard schommelen, dus het is sowieso aangeraden om regelmatig te kijken en om promoties en kortingen in de gaten te houden. Als je een auto boekt met gratis annulatie, en de prijs wordt nadien aanzienlijk goedkoper, kan je het overwegen om de auto te annuleren en te herboeken. Hou dan wel rekening met eventuele verborgen annulatiekosten en het feit dat de terugbetaling even op zich kan laten wachten.

Brokers

Als je niet rechtstreeks via een verhuurbedrijf wil of kan huren, kan je gebruik maken van een broker. Deze tussenpersoon heeft eigen regels en daarom is het niet altijd duidelijk wat er inbegrepen is. Bovendien weet je niet op voorhand via welk verhuurbedrijf je een auto zal krijgen. Vaak dien je dan ter plaatse toch nog een bepaald bedrag te betalen.

Wij raden dit niet aan tenzij je via Sunny Cars zou huren. Zij werken met aan all-inclusive formule waarbij je geen extra verzekeringen moet afsluiten. Een ander voordeel is de Nederlandstalige ondersteuning.

Hou rekening met de uren

Boek steeds per 24 uur. Als je bijvoorbeeld op dag 1 een auto huurt om 12u30, probeer deze dan op de laatste dag terug te brengen voor 12u30. Als je deze later zou binnenbrengen, rekent het verhuurbedrijf een extra dag aan. Dit kan al snel een paar tientjes meer kosten.

Onze persoonlijke ervaringen met een auto huren in het buiteland

In Spanje huren wij onze auto meestal via Record Go. We nemen steeds de full cover optie en hebben nog nooit problemen gehad bij het inleveren. We genieten via de Record Go Club van verschillende voordelen zoals fast lane, extra bestuurder, zelf je type auto kiezen en kortingen. Ze doen ook vaak acties. Hiervoor kan je je inschrijven op hun nieuwsbrief.

Ook via Sunnycars hebben wij goede ervaringen. Alles is inbegrepen, zodat je geen zorgen hebt en ter plaatse wordt er niet geprobeerd om extra verzekeringen op te dringen. Al blijf je hiervoor best waakzaam. Ook hun Nederlandstalige helpdesk verleent prima diensten!

Andere aandachtspunten voor het huren van een auto in het buitenland

Er kunnen extra kosten aangerekend worden voor:

  • een extra bestuurder
  • een bestuurder jonger dan 26 jaar
  • het oversteken van de landsgrens
  • een andere afleverlocatie te kiezen dan waar je de auto hebt opgehaald
  • het aantal gereden kilometers. Deze zijn niet altijd onbeperkt.
  • accessoires. Neem je GPS mee van thuis.

Een auto huren in het buitenland bij een verhuurbedrijf dat iets verder van de luchthaven gelegen is, is vaak goedkoper.

Controleer de reeds aanwezige schade bij het ophalen van je huurauto. Eventueel kan je niet aangeduide schade nog melden. Zo ontstaan er bij het inleveren geen onnodige discussies.

Controleer of een internationaal rijbewijs verplicht is.

Veel rijplezier!

Klaar om een auto te huren in het buitenland? Kies hier je volgende roadtrip bestemming.

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :