Een auto huren in het buitenland is niet altijd eenvoudig. De meeste verhuurbedrijven hebben geen al te beste reputatie en de regels zijn vaak onduidelijk. We zetten de belangrijkste aandachtspunten om een auto te huren in het buitenland op een rij. Zo kan je zorgeloos op vakantie vertrekken.

Tank-regeling

Als je een auto gaat huren in het buitenland kan je meestal kiezen uit een full/empty of een full/full regeling. Bij de full/empty regeling krijg je de auto met een volle tank en dien je de auto met een lege tank terug te brengen. Wij raden dit niet aan, omdat je de tank nooit volledig kan leegrijden en de brandstof- en servicekosten vaak hoog zijn.

Met de full/full regeling krijg je de auto met een volle tank en dien je de auto met een volle tank terug in te leveren. Het nadeel is dat je dan wel nog moet gaan tanken in de buurt van het afleverpunt. Als je dit niet doet, zal je hoge servicekosten moeten betalen.

Als wij onze huurauto oppikken en inleveren maken we altijd een foto van de kilometerstand. Meestal kan je ook aflezen voor hoeveel kilometer er nog benzine aanwezig is. Zo kan je uitrekenen dat je de auto terug inlevert met ongeveer evenveel brandstof.

Als je de bijvoorbeeld auto oppikt met nog voor 670 kilometer brandstof in de tank (af te lezen op het dashboard), zorg dan dat je de auto niet voller inlevert. Hierdoor bespaarden we al veel geld. Hou ook zeker het bewijs van het station waar je bent gaan tanken goed bij!

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als de auto beschadigd of gestolen is. Elk verhuurbedrijf heeft hiervoor andere regels. Zorg dat het bedrag van het eigen risico zo laag mogelijk is als je een auto wil huren in het buitenland. Dit is ook het bedrag dat de verhuurder op je creditcard blokkeert, dus zeker niet onbelangrijk!

Creditcard

Je moet steeds in het bezit zijn van een geldige creditcard als je een auto wil huren in het buitenland. Of de auto wordt gewoonweg niet verhuurd. Zorg dus dat je steeds een creditcard met reliëf bij hebt en check je kaartlimieten, want soms wordt er een aanzienlijk bedrag geblokkeerd op je kaart. De creditcard dient ook zeker op naam te staan van de hoofdbestuurder.

Word lid bij het verhuurbedrijf

Als je een auto in het buitenland rechtstreeks via het verhuurbedrijf wil huren, zorg dan dat je eerst een account aanmaakt. Vaak krijg je dan zonder extra kosten aanbiedingen in je mailbox. Bovendien kan je punten sparen om kortingen op te bouwen zoals het kiezen van het type auto, snellere pick-up of een gratis extra bestuurder. Zo bouw je ook een band op met de maatschappij. Dat kan handig zijn als je vaak een auto huurt in het buitenland.

Verzekering

Hiervoor moet je de kleine lettertjes in de voorwaarden van het verhuurbedrijf heel goed lezen. Wij kiezen steeds voor een full cover formule. Je kan zonder zorgen rondrijden en als je de auto terug inlevert, wordt er niet moeilijk gedaan over een extra schrammetje of andere kleine beschadigingen. Je betaalt dan wel iets meer, maar als de wagen beschadigd is, zal je ons zeker dankbaar zijn.

Boek je huurauto niet te vroeg

Meestal lezen we dat je een huurauto best lang op voorhand boekt. Onze ervaring leert net het omgekeerde. De prijzen kunnen hard schommelen, dus het is sowieso aan te raden om regelmatig te kijken en om promoties en kortingen in de gaten te houden.

Als je een auto boekt met gratis annulatie, en de prijs wordt nadien aanzienlijk goedkoper, kan je het overwegen om de auto te annuleren en te herboeken. Hou dan wel rekening met eventuele verborgen annulatiekosten en het feit dat de terugbetaling even op zich kan laten wachten.

Brokers

Als je niet rechtstreeks via een verhuurbedrijf wil of kan huren, kan je gebruik maken van een broker. Deze tussenpersoon heeft eigen regels en daarom is het niet altijd duidelijk wat er inbegrepen is. Bovendien weet je niet op voorhand via welk verhuurbedrijf je een auto zal krijgen. Vaak dien je dan ter plaatse toch nog een bepaald bedrag te betalen.

Wij raden dit niet aan, tenzij je een auto in het buitenland via Sunny Cars zou huren. Zij werken met een all-inclusive formule waarbij je geen extra verzekeringen moet afsluiten. Een ander voordeel is de Nederlandstalige ondersteuning en dat ze zeer transparant zijn.

Maak altijd voldoende foto’s van je huurauto, zowel bij het oppikken als het inleveren.

Hou rekening met de uren

Boek steeds per 24 uur. Als je bijvoorbeeld op dag 1 een auto huurt om 12u30, probeer deze dan op de laatste dag terug te brengen voor 12u30. Als je deze later zou binnenbrengen, rekent het verhuurbedrijf een extra dag aan. Dit kan al snel een paar tientjes meer kosten.

Onze persoonlijke ervaringen met een auto huren in het buiteland

In Spanje huren wij onze auto meestal via Record Go. We nemen steeds de full cover optie en hebben nog nooit problemen gehad bij het inleveren. We genieten via de Record Go Club van verschillende voordelen zoals fast lane, extra bestuurder, zelf je type auto kiezen en andere voordelen. Ze doen ook vaak acties. Hiervoor kan je je inschrijven op hun nieuwsbrief.

Ook via Sunny Cars hebben wij goede ervaringen. Alles is inbegrepen, zodat je geen zorgen hebt. Ter plaatse wordt er niet geprobeerd om extra verzekeringen op te dringen. Al blijf je hiervoor best waakzaam.

Andere aandachtspunten voor het huren van een auto in het buitenland

Er kunnen extra kosten aangerekend worden voor:

  • een extra bestuurder
  • een bestuurder jonger dan 26 jaar of ouder dan 70 jaar
  • het oversteken van de landsgrens
  • tolwegen
  • de auto inleveren op een andere bestemming dan de pick-up bestemming
  • het aantal kilometers (is soms beperkt)
  • accessoires zoals een GPS, kinderstoel,…
  • opkuiskosten. Lever de auto altijd proper terug in.

Een auto huren in het buitenland bij een verhuurbedrijf dat iets verder van de luchthaven gelegen is, is vaak goedkoper. De shuttleservice is dan meestal gratis.

Controleer altijd samen met het verhuurbedrijf of er schade aan de auto is. Eventueel kan je niet aangeduide schade nog melden. Maak ook voldoende foto’s van de huurauto, zowel voor als na gebruik (kilometerstand, tankstand). Zo ontstaan er bij het inleveren geen onnodige discussies.

Controleer of een internationaal rijbewijs verplicht is. En lees vooral veel reviews. Lees je veel slechte reviews of zijn de prijzen opvallend laag? Vraag je dan af hoe dit komt.

Je kan jezelf ook heel wat ellende besparen door op voorhand de kleine letters in het huurcontract te lezen.

Ontdek hier waar je goedkoop een auto kan huren en hoe je de beste vakantiedeals scoort

Veel rijplezier!

Klaar om een auto te huren in het buitenland? Ga op rondreis in de Algarve, op roadtrip door Noord-Italië of bezoek de mooiste plekken in Cyprus met een huurauto.

Een reis plannen: hoe begin je eraan? Klik hier voor tips om zelf een reis te plannen.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :