In de Algarve kom je niet veel mooie steden tegen, maar een bezoek aan Fuseta is wel leuk om te doen. Toerisme zorgt ervoor dat steden zoals Portimão en Albufeira hun authenticiteit verliezen. Gelukkig zijn er nog uitzonderingen. Eén daarvan is het authentiek vissersdorpje Fuseta. Het is gelegen op slechts een halfuur rijden van Faro én de ideale uitvalsbasis om het natuurgebied Ria Formosa en omgeving te verkennen.

Het vissersdorpje Fuseta

Het vissersdorpje Fuseta telt ongeveer 2000 inwoners en van hoogbouw is er nog geen sprake. Veel hotels zijn er evenmin. Het toerisme neemt de laatste jaren wel toe, maar toch komen hier voornamelijk Portugezen. Veel bezienswaardigheden zijn er niet in Fuseta. Maar dat hoeft ook niet.

We verblijven in één van de weinige hotels, Estudios Salinas. Het hotel ligt aan een mooie kerk en een schattig schooltje. Parkeren is zoals in heel de Algarve bijna overal gratis. Fuseta heeft zelfs een treinstation. Je kan van hieruit de trein nemen naar Faro die de mooie kustlijn volgt.  

Elke dag verse vis

Vooral in het weekend zitten de gezellige pleintjes en restaurants in Fuseta aardig vol. Over die restaurants valt bovendien wel wat te zeggen. Fuseta ligt aan het natuurgebied Ria Formosa. Dit natuurgebied bestaat uit een 60 kilometer lange lagune met eilandjes, zandbanken, parelwitte stranden en vooral héél veel vis. In de haven komen elke dag kilo’s verse vis die geleverd wordt aan de plaatselijke restaurants.

Als je rond etenstijd door Fuseta wandelt, ruik je de geur van vers gegrilde vis.

Als je rond etenstijd door Fuseta wandelt, ruik je de geur van vers gegrilde vis. De vis wordt op de BBQ bereid door de chef van het restaurant, vaak bonkige, zweterige types met een luide stem. Heerlijk.

De chef toont je met veel plezier welke soorten vis je kan bestellen. De prijzen liggen zo laag dat je bijna medelijden zou krijgen. Voor ongeveer 10 EUR krijg je een volledige vis op je bord die recht uit de zee komt. Ook tijdens een rondreis in de regio Zadar in Kroatië kan je super lekkere gegrilde vis eten.

Restaurant tips in Fuseta

Natuurgebied Ria Formosa

Omdat Fuseta gelegen is aan het natuurgebied Ria Formosa, is het ook de perfecte plaats om vogels te spotten. In de nabijgelegen zoutvelden zie je naast bergen zout ook regelmatig flamingo’s, ooievaars, steltkluten en andere minder bekende vogels. Vergeet dus zeker je verrekijker en camera niet mee te nemen!

Aan de kust vormt de Ria Formosa een kilometerslange lagune. Bij laag water ligt een groot gedeelte droog en wordt de ware omvang van het gebied zichtbaar. Honderden eilandjes, witte zandbanken en ontelbaar veel krabben en vissen zorgen voor een paradijselijk gevoel.

De beste manier om de lagune te verkennen is dan ook per kajak. In de haven van Fuseta kan je kajaks huren. Het is de gemakkelijkste manier om door het ondiepe water verlaten eilandjes te bereiken. Vergeet niet om waterschoenen te dragen!

En hou ook zeker rekening met de getijden als je niet wil vastzitten op een zandbank. Via de lagune kan je rechtstreeks de Atlantische Oceaan bereiken, maar met de kajak is dit niet toegestaan (en ook niet aan te raden).

Vanuit Faro zijn er ook tal van excursies naar het natuurgebied Ria Formosa.

Wist je dat je ook gewoon kan kajakken in Oost-Vlaanderen?

Stranden aan Fuseta

Het strand van Fuseta, Praia da Fuseta, is aan de lagune gelegen. Je hebt dus geen last van de hoge golven en het water is warmer dan dat van de Atlantische Oceaan. Veel Portugezen verkiezen deze plek, omdat het er voor kinderen aangenaam is om te zwemmen, te suppen of te jetskiën.

Voor meer actie neem je beter de ferry naar Ilha da Fuseta dat wel aan de Atlantische Oceaan ligt. Vanuit de haven vertrekken er regelmatig ferry’s naar het eiland. Dit kost maar een paar euro en een tochtje duurt slechts tien minuten. Deze plek is vooral in trek bij kitesurfers, want er staat meestal een stevige wind die voor hoge golven zorgt.

Ook als je van de rust houdt is het hier de place to be. Voor de meeste Portugezen is het strand te ver gelegen. Als je een stukje wandelt is de kans zelfs groot dat je er helemaal alleen bent.

Buiten het seizoen tref je hier vooral wandelaars aan. Je kan bijvoorbeeld wandelen naar het volgende eiland Ilha da Armona, een wandeling van ongeveer 5 kilometer. En tegen dat je terug bent, hangt de geur van vers gegrilde vis alweer door de straten van Fuseta.

In de Algarve valt nog veel meer te beleven. Wij maakten een roadtrip langs de mooiste plekjes in de Algarve.

Ook leuke dingen doen in Fuseta?

Vluchten
Vliegtickets naar Faro

Huurauto
⇢ Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Appartement
Estudios Salinas

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :