Porto barst van de bezienswaardigheden en is de ideale bestemming voor een citytrip van ongeveer 4 dagen. De stad is het kleine broertje van Lissabon en ligt in het noorden van Portugal aan de rivier Douro.

De bezienswaardigheden van Porto bevinden zich aan beide kanten van de Douro rivier. Aan de ene kant heb je het historisch centrum (Ribeira) en aan de andere kant de porthuizen (Vila Nova de Gaia).

De laatste jaren is het toerisme in Porto erg toegenomen en dat merk je wel. Toch is Porto een fantastische stad om te bezoeken. Deze bezienswaardigheden in Porto mag je niet missen tijdens een citytrip.

Dag 1 in Porto: bezienswaardigheden langs de Douro

Onze citytrip in Porto start na een vlucht van iets meer dan 2 uur. Met de metro komen we een halfuur later aan in de stad.

Na het inchecken, wandelen we naar de Douro rivier om te gaan lunchen in restaurant Adega São Nicolau. De lokale gerechten die we er aten waren heerlijk en vers!

Dom Luis I-brug

Met een volle buik wandelen we verder langs de Douro over de boogvormige Dom Luis I-brug. Het is de gemakkelijkste manier om te voet aan de overkant te geraken. Je kan zowel onderaan als bovenaan de brug wandelen, maar boven is het veel aangenamer om te wandelen met een mooi uitzicht op de stad.

Deze brug is terecht één van de leukste bezienswaardigheden in Porto en mag niet ontbreken tijdens je citytrip.

De namiddag spenderen we aan de Douro rivier waar het steeds gezellig druk is en dus ideaal om wat mensen te spotten, straatmuzikanten te beluisteren en dansgroepen het beste van zichzelf te zien geven.

De rivier zit trouwens boordevol vis, zodat je bijna overal vissers langs de kade ziet staan. We zien er regelmatig enkele aan de lijn hangen.

’s Avonds eten we enkele ‘petiscos’ bij Dama Pe De Cabra en kijken we daarna vanop de Dom Luis I-brug naar de wondermooie zonsondergang.

Dag 2 in Porto: bezienswaardigheden in Ribeira

Op dag twee van onze citytrip in Porto verkennen we de bezienswaardigheden in het oude stadscentrum Ribeira.

We starten met een ontbijt in bakker Confeitaria São Domingos aan het gezellige pleintje van Rue das Flores. We proberen uiteraard de Pastéis de nata, een soort Portugees gebakje. Heerlijk! Ook in Lissabon kan je het gebakje bij de bakker vinden. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Lissabon.

Daarna is het tijd om het centrum van de stad te verkennen. Eerst wandelen we naar het mooie uitzichtpunt Miradouro da Bataria da Vitoria vanwaar we de verschillende porthuizen aan de overkant goed zien liggen.

Wandel naar uitzichtpunt Miradouro da Bataria da Vitoria en geniet van het uitzicht op de porthuizen.

We wandelen verder door het sfeervolle centrum langs de Torre dos Clérigos en genieten intussen van de leuke straatjes en architectuur.

Daarna lopen we verder tot aan het leuke park Jardins Do Palácio De Cristal waar we even uitblazen en genieten van het mooie uitzicht. Van hieruit kan je de Atlantische Oceaan goed zien.

In het centrum van Porto zie je overal oude gevels met azulejos (portugese siertegels) en ruik je de geur van gegrilde sardienen. Omdat we van al deze geuren honger krijgen, eten we in het typisch Portugese restaurant Porto Santo een dagschotel voor slechts 5 EUR.

Shoppen in het centrum van Porto

In de namiddag is het tijd om te shoppen in het centrum van Porto. Hiervoor moet je naar Rua da Santa Catarina waar alle bekende winkels aanwezig zijn. Ongeveer halverwege deze straat ligt winkelcentrum Via Catarina. Een knus winkelcentrum met op de bovenste verdieping ook enkele leuke eetgelegenheden.

Een andere straat waar je leuk kan winkelen en die minder bekend is bij toeristen, is de Rua do Cedofeita. Hier vind je meer traditionele winkels, leuke souvenirs en is de sfeer gemoedelijker.

Als we naar ons appartement wandelen, stoppen we nog in het treinstation São Bento dat vanbinnen prachtig versierd is met azulejos. Het station is één van de bezienswaardigheden dat je absoluut moet gezien hebben tijdens je citytrip Porto!

Dag 3 in Porto: boottocht en bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia

Na ons ontbijt bij de bakker steken we te voet de Dom Luis I-brug over naar Vila Nova de Gaia. ’s Ochtends is het hier immers veel rustiger. Het leven in Porto komt pas rond de middag op gang, slaapkoppen!

Voor ongeveer 12 EUR/p.p. varen we mee met een ‘Rabelo’ boot (waarmee vroeger de vaten port werden vervoerd) voor een 50 minuten durend boottochtje. Terwijl we onder de 6 bruggen van de Douro varen, zorgt de audiogids voor wat randinformatie. In de namiddag zitten deze boten echter stampvol. Er vroeg bij zijn is dus de boodschap!

Daarna nemen we de kabelbaan (Teleférico de Gaia) voor een mooi uitzicht op de stad en ook gewoon, omdat het onze ogen uitstak.

Bij ons ticket voor de kabelbaan krijgen we een voucher om een gratis glaasje port te gaan drinken in één van de porthuizen. Uiteraard hebben we hier gebruik van gemaakt, al waren ze niet erg gul met de porties. Tegen betaling kan je de bekende porthuizen ook met een gids bezoeken.

Daarna gaan we iets eten en drinken bij B&B Bridge It. Hier ontkomen we even aan de drukte met een prachtig uitzicht en goedkope cocktails.

Dag 4 in Porto: fietstocht naar de zee

De laatste dag van onze citytrip in Porto hebben we opgespaard voor een fietstocht. De huurfiets halen we op bij Biclas & Triclas. Dit verhuurbedrijf wordt door een supervriendelijke familie gerund en voor ongeveer 10 EUR/p.p. krijgen we een degelijke fiets.

We volgen de Douro tot iets voorbij de Ponte da Arrábida en nemen daar het overzetbootje naar de vissershaven Afurada.

Iets verderop ligt het natuurpark Reserva Natural Local do Estuário do Douro. Er zijn amper mensen, maar omdat we nog een hele weg te gaan hebben, keren we terug en nemen we opnieuw de overzetboot om onze geplande route verder te zetten.

Daarna fietsen we door naar het strand van Matosinhos. Hier bekomen we even op het mooie strand. Matosinhos is een belangrijke haven- en vissersplaats en het is er gezellig vertoeven. Lunchen doen we bij 100 montaditos.

Op de terugweg naar het centrum van Porto fietsen we door het Parque da Cidade, het grootste stadspark van Portugal.

In totaal fietsten we ongeveer 26 kilometer. Als je ten volle wilt genieten van de bezienswaardigheden onderweg en op het gemak wil fietsen, moet je hier een volledige dag voor uittrekken. Bovendien kan het aan de zee heel winderig zijn waardoor je niet snel vooruit gaat.

Moe, maar voldaan verlaten we de volgende dag het mooie Porto.

Lekker eten en drinken in Porto

  • In een gezellig steegje niet ver van de Douro kan je heerlijke vis eten in restaurant Adega São Nicolau. Je kan wel best reserveren.
  • Voor een lekker ontbijt ga je naar de echte Portugese bakker Confeitaria São Domingos.
  • B&B Bridge It heeft een prachtig terras met uitzicht op de stad. Bovendien kan je er lekker en betaalbaar eten.
  • Petiscos zijn Portugese tapas. De lekkerste hebben wij gegeten in Dama Pe De Cabra.

Ook zin om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken tijdens een citytrip in Porto?

Vluchten
Zoek voordelige vluchten naar Porto.

Transfer
Boek een privé-transfer van Porto Airport. Of neem de metro.

Appartement
Ribeira Historic Apartments

Porto ligt op ongeveer 100 kilometer van de Spaanse grens. Combineer een citytrip in Porto met een rondreis door Galicië. Of maak een rondreis in de Algarve en bezoek het authentieke dorp Fuseta.

author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :