Een autoreis maken, betekent meestal veel kilometers afleggen en lange ritten aan één stuk. Het lijkt evident dat onze auto dat allemaal gewoon aan kan, maar toch kan je je auto best voorbereiden. Laat je niet verrassen als je duizend kilometer van je woonplaats plots autopech hebt en ga op voorhand aan de slag met onze tips om je auto vakantieklaar te maken voor je op reis vertrekt!

1. Onderhoudsbeurt om je auto vakantieklaar te maken

Ga na hoeveel kilometers je totale reis telt en bekijk wanneer jouw volgende onderhoud gepland staat. Het is geen aangename verrassing als je op het verste punt van je reis plots een melding krijgt dat je op onderhoud moet gaan.

Bereid je dus goed voor en ga nog eens langs bij je garage voor je vertrekt. Vermeld dat je van plan bent om met de wagen op reis te gaan en geef de bestemming mee. Op die manier kan je garagist mee inschatten wat er nog moet gebeuren aan de auto vooraleer je vertrekt. Hij zal de onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, zoals banden of remblokken extra nakijken om pech onderweg te voorkomen.

Is jouw auto nog ver van de volgende onderhoudsbeurt af, controleer dan zelf minstens de bandenspanning. Die heeft namelijk invloed om het verbruik van de auto. Banden oppompen kan vaak gratis bij een tankstation. Ook vloeistoffen kan je eventueel zelf bijvullen.

2. Let it shine!

Omdat je wagen jouw trouwste metgezel is tijdens je reis, kun je hem maar beter laten schitteren. Geef je auto voor je vertrekt nog een grondige wasbeurt, zodat al het vuil verwijderd is en zorg dat hij ook vanbinnen spic en span is.

Het is altijd leuk om in een propere en glanzende auto te rijden, zeker wanneer je de zon tegemoet rijdt. Indien er krasjes in de lak zitten kan je best jouw auto polijsten, zodat hij er als nieuw uitziet. 

Reisroute Oman: roadtrip langs de mooiste plekken (route + tips) - auto vakantieklaar maken

3. Pech onderweg

Vergeet voor je vertrekt niet je reisbijstand na te kijken. Je weet immers maar nooit wat er onderweg gebeurt. Bovendien is niet elk merk even tegenwoordig in het buitenland. Zo zal je in Frankrijk bijvoorbeeld gemakkelijker een Citroën- dan een Mitsubishi-garage vinden.

Pechverhelping is dus geen overbodige luxe, ook al hoop je natuurlijk dat je ze niet nodig hebt. Wanneer het noodlot toch toeslaat, valt je reis ten minste niet volledig in het water. 

Praktische tips voor een vakantie naar IJsland: huurauto - auto vakantieklaar maken

4. Accessoires 

Als je met de auto op vakantie gaat, dan denk je best aan enkele specifieke accessoires en benodigdheden. Wist je bijvoorbeeld dat je maar beter een reservebril bij hebt in de auto? En dat een alcoholtester handig kan is om te weten of je teveel hebt gedronken?

Ook een flesje water en wat snoepgoed is altijd fijn voor onderweg. Zorg bovendien dat je noodkit volledig is. Denk dan onder andere aan startkabels een zaklamp, water en een deken.

5. Verplichte en onmisbare items

Om je auto helemaal vakantieklaar te maken, zijn er ten slotte ook enkele verplichte en onmisbare items die altijd in je auto moeten liggen. Heb je die niet bij? Dan kan je zelfs een boete krijgen. Maar het is vooral belangrijk voor je eigen veiligheid.

Enkele items die je best altijd bij hebt in je auto:

  • documenten zoals rijbewijs, verzekeringsattest, inschrijvingsbewijs, kentekenbewijs,..
  • verbanddoos
  • fluohesje
  • gevarendriehoek
  • reservewiel en gereedschap
  • brandblusser

Nu je auto helemaal klaar is voor vertrek, kan je gerust op vakantie gaan. Geniet bijvoorbeeld van een roadtrip in de Algarve of ontdek de Costa Blanca met de auto.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :