Overnachten op de Cíes eilanden in Galicië stond al een tijdje op onze bucketlist. Deze onbewoonde eilandengroep ligt in de monding van de Ría de Vigo en bestaat uit drie eilanden: Monte Agudo, O Faro en San Martiño.

De eerste twee zijn verbonden via een strand: Playa de Rodas. Dit strand werd door ‘The Guardian’ zelfs verkozen tot het ‘beste strand ter wereld’. Het eiland San Martiño is enkel per privé boot te bereiken.

De Cíes eilanden in Galicië fungeren bovendien als een soort buffer om de kust van Vigo te beschermen tegen de brutale Atlantische Oceaan. Op de eilanden zijn geen souvenirwinkels of hotels. Overnachten kan enkel in een tent op de camping. Wij gingen de uitdaging aan en beleefden twee onvergetelijke dagen op de Cíes eilanden in Galicië.

Wat moet je weten over de Cíes eilanden in Galicië?

 • Er is maar een beperkt aantal bezoekers (en kampeerders) per dag toegestaan op de Cíes eilanden in Galicië. Voorafgaande autorisatie aanvragen is verplicht;
 • Er is WEL internet op de Cíes eilanden. In het restaurant van de camping is er zelfs gratis wifi. Al raden we aan om even te genieten van een digital detox;
 • Er zijn geen vuilbakken op de eilanden (behalve op de camping);
 • Vissen is verboden;
 • Drones en vliegers zijn verboden;
 • Vuur maken is verboden;
 • Schelpen meenemen is niet toegestaan;
 • Wandel enkel op de aangeduide paden;
 • Huisdieren meebrengen is niet toegestaan;
 • Kamperen is enkel toegestaan op de camping;
 • Er zijn geen hotels, souvenirwinkels en discotheken op de Cíes eilanden;
 • Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden toegestaan;
 • Let op voor de meeuwen. Laat geen eten of vuil rondslingeren, ze zijn sneller dan je denkt. Op de Cíes eilanden broedt de grootste kolonie geelpootmeeuwen van heel Europa;
 • In het informatiegebouw bij de veerbootsteiger kan je terecht voor informatie en een plan van het eiland.

Hoe geraak je er?

Voorafgaande autorisatie aanvragen is verplicht

Op de Cíes eilanden in Galicië worden er maximaal 1.800 bezoekers per dag plus 600 kampeerders toegelaten. Hierdoor wordt het nooit te druk op de eilanden en blijft het ecosysteem intact. De enige manier om er te geraken is per boot en door op voorhand een autorisatie aan te vragen.

Deze autorisatie dien je online aan te vragen en is gratis. Overnacht je op de camping? Dan zorgt de camping voor een autorisatie code die je per mail ontvangt na het maken van de reservering. De code heb je nodig om een ferry te reserveren.

Neem de ferry

Er zijn verschillende ferry maatschappijen die naar de Cíes eilanden in Galicië varen zoals Piratas De Nabia, Mar De Ons en Cruceros Rias Baixas. Deze ferry’s varen meestal enkel met Pasen en tijdens de zomermaanden. De dienstregelingen veranderen regelmatig. Het is dus aangewezen om ze van tevoren te raadplegen.

De rest van het jaar kan je de eilanden enkel bezoeken per privé boot. Het aanvragen van een ankervergunning is dan wel verplicht.

Vermits wij de Cíes eilanden op een weekdag in juni bezochten, konden we enkel vanuit Vigo vertrekken. Tijdens weekends en in het hoogseizoen zijn er meer mogelijkheden. Dan varen er meer ferry’s en kan je ook vertrekken vanuit meerdere steden zoals Baiona, Cangas, Portonova of Sanxenxo.

Bij het reserveren van de ferry moet je zowel de dag en het uur van de heen- als de terugweg al vastleggen. Hou je ticket dus goed bij, want dit is ook geldig voor de terugweg!

Boek je een excursie? Kijk dan goed of de autorisatie is inbegrepen.

Neem de veerboot vanuit Portonovo om de Cíes eilanden te bezoeken

De ferry’s zijn comfortabel en een boottocht vanuit Vigo duurt ongeveer 40 minuten. Hou er wel rekening mee dat het fris en win