Als je Oman bezoekt, mag een trip naar de Daymaniyat eilanden zeker niet ontbreken. In het kristalheldere water zie je gegarandeerd kleurrijke vissen, schildpadden en zelfs haaien tijdens het snorkelen. De parelwitte stranden van de eilanden behoren tot de mooiste van de wereld. Welkom op de betoverende Daymaniyat eilanden, een verborgen schat voor de kust van Oman die wacht om ontdekt te worden.

Waar liggen de Daymaniyat eilanden?

De Daymaniyat eilanden bevinden zich voor de noordelijke kust van Oman, in de Arabische Zee. Ze zijn gelegen op ongeveer 40 kilometer van Muscat. Een boottocht vanaf Muscat duurt ongeveer 45 minuten.

Deze onbewoonde eilanden, een beschermd natuurreservaat, staan bekend om hun biodiversiteit, kristalheldere wateren en prachtige onderwaterlandschappen. Vanwege hun ecologische waarde zijn de Daymaniyat eilanden een populaire bestemming voor duikers, snorkelaars en natuurliefhebbers.

Snorkelen met schildpadden op de Daymaniyat eilanden in Oman

Om 8 uur ‘s ochtends staan we klaar in Al Mouj Marina waar onze boot naar de Daymaniyat eilanden vertrekt. Een trip waar we al de hele week naar uitkeken. Met gezonde zenuwen stappen we met ongeveer 20 andere toeristen aan boord van een spiksplinternieuwe boot.

Onze kapitein vandaag is Fahad. Een vriendelijke en grappige Omaanse man die duidelijk ervaring heeft met groepen toeristen. Fahad vertelt dat we rustig de haven uitvaren en daarna ‘The Blue Monster’, want zo noemt hij de nieuwe boot, helemaal los gaat. Vanaf dan gaat ook de airco aan. Hij bedoelt de zeewind natuurlijk, al lijken enkele mensen de grap niet echt te snappen.

Na ongeveer 45 minuten varen komen we aan bij onze eerste snorkelplek. De zon strooit haar gouden stralen over de parelwitte stranden, en door het kristalheldere water van de Arabische Zee. ‘Dit is ons kantoor voor vandaag’, zegt Fahad. Hij vertelt ons op welke plekken we best snorkelen om schildpadden te zien. De meeste schildpadden kent hij zelfs bij naam. Amira is zijn favoriete schildpad.

We worden gevraagd om afstand te houden van de schildpadden en om deze prachtige dieren met respect te behandelen. Kijken mag, aankomen niet. Daarna zetten we onze snorkel op en trekken we onze zwemvliezen aan. We zweven door het azuurblauwe water, waar de mysterieuze onderwaterwereld zich ontvouwt als een betoverend schilderij.

Ontmoeting met de schildpadden

We zien honderden kleurrijke vissen voor onze duikbril zwemmen. Het water is zo helder dat het wel een aquarium lijkt. Iets later ontmoeten we de meest elegante bewoners van de Arabische Zee: majestueuze schildpadden die traag door het water glijden, alsof ze de bewakers zijn van een verzonken schat.

Ze eten gretig van het gras op de bodem van de zee. De snorkelende toeristen lijken hen niet te deren. Al snel zijn we omringd door verschillende schildpadden die naar boven zwemmen om naar lucht te happen. Daarna duiken ze traag weer naar de bodem. Magisch!

Parelwitte stranden en Zwartpuntrifhaaien

Na ongeveer 1,5 uur snorkelen, varen we naar een andere baai. Het water is er dieper en volgens Fahad zwemmen hier veel Zwartpuntrifhaaien. Bij het horen van het woord ‘haai’, moeten we toch even slikken. Maar Fahad benadrukt dat het vriendelijke haaien zijn die op de bodem van de zee blijven. We springen opnieuw het warme water in.

Terwijl we ons laten meevoeren door de zachte stroming, komt plotseling een schim van spanning voorbij. Een Zwartpuntrifhaai glijdt elegant door het rif, nieuwsgierig naar de indringers van zijn koninkrijk. Zodra hij ons opmerkt, schiet hij als een raket weg. Zijn gestroomlijnde vinnen snijden snel door het water. Zelf proberen we zo weinig mogelijk te bewegen, want dat schrikt hen af.

Het rif is als een bruisende metropool onder de zee, waar kleurrijke vissen dansen tussen de koraaltuinen. Kapitein Fahad, met zijn scherpe ogen en onevenaarbare kennis van de Arabische Zee, wijst ons de weg naar de beste plekken. De ene haai na de andere zwemt diep onder ons weg.

Voor we terugkeren stoppen we eerst nog aan een parelwit strand waar we helemaal alleen zijn. Wat een paradijs. Op de terugweg is iedereen stil. Terwijl de zon zachtjes achter de horizon zakt, beseffen we pas hoe uitzonderlijk onze ontmoeting met de onderwaterwereld aan de Daymaniyat eilanden was.

Waarom moet je de Daymaniyat eilanden bezoeken?

De Daymaniyat eilanden zijn onbewoond en daardoor nog heel puur. Er zijn verschillende maatschappijen die tours aanbieden, maar van massatoerisme is op dit moment helemaal nog geen sprake. Nergens anders ter wereld hebben we zo’n helder zeewater gezien met zoveel verschillende soorten vissen. Het was dan ook het hoogtepunt van onze rondreis in Oman.

Nergens anders ter wereld hebben we zo’n helder zeewater gezien met zoveel verschillende soorten vissen

Wat meenemen naar de Daymaniyat eilanden in Oman?

  • Handdoek
  • (waterdichte) rugzak
  • Zonnebril
  • Zonnecreme
  • Pet
  • Slippers of waterschoenen
  • Powerbank
  • GoPro

Snacks, fris water en snorkelmateriaal (bril en zwemvliezen) zijn inbegrepen.

Snorkelen aan de Daymaniyat eilanden

Wat is de beste tijd om de Daymaniyat eilanden te bezoeken?

De beste tijd om de Daymaniyat eilanden in Oman te bezoeken is tussen november en april. De zee is dan kalmer, maar nog steeds warm. En de buitentemperatuur is dan milder. ‘s Ochtends is het nog steeds bijna 30 graden. Van mei tot en met oktober mag je ook niet op de stranden, omdat de schildpadden en vogels er dan nesten maken.

Overnachten in Al Mouj Marina in Muscat

De meeste tours naar de Daymaniyat eilanden vertrekken in Al Mouj Marina in Muscat. Daarom kies je best voor een hotel in de buurt, want de tours vertrekken ‘s ochtends vroeg. In ons geval was dat om 8 uur. De Al Mouj wijk is een nieuwe trendy wijk met een mooie haven, veel restaurants en luxueuze hotels. Wij verbleven enkele dagen in het Mysk Al Mouj Hotel, vlak aan de haven waar de tours vertrekken. Een dikke aanrader!

Bezoek tijdens een rondreis ook de mooiste wadi’s in Oman of ontdek de leukste dagtrips om te doen vanuit Muscat.

De beste tours om te snorkelen met schildpadden op de Daymaniyat eilanden

Wij boekten onze snorkeltour naar de Daymaniyat eilanden in Oman via Daymaniat Shells. Hun team bestaat uit zeer capabele mensen die de beste snorkelplekken kennen. Bovendien besteden ze veel aandacht aan het behoud van de eilanden en de natuur. Voor het snorkelen benadrukken ze bijvoorbeeld dat je de schildpadden niet mag aanraken en met respect moet behandelen.

Daarnaast kregen we een gratis herbruikbare waterfles om mensen bewust te maken van plastic vervuiling in de oceaan. Ze organiseren ook regelmatig evenementen om het vuil op de stranden te verwijderen. En ze zijn lid van Green Tourism en de International Eco Tourism Society. Een tour boeken kan best via hun website of WhatsApp.

Onderweg krijg je enkele snacks en water zoveel je wil. In totaal duurt de tour ongeveer 6 uur. Betalen doe je ter plaatse na afloop van de tour. Dat kan cash of met de kaart. Wij betaalden ongeveer 75 EUR/pp. Achteraf sturen ze een link met onderwaterfoto’s die de gids zelf heeft gemaakt. Handig als je zelf geen GoPro hebt!

Is de tour volzet? Boek hier een andere snorkeltrip naar de Daymaniyat eilanden of geniet van een snorkeltour met versnaperingen.

Ook zin om de Daymaniyat eilanden in Oman te bezoeken?

Vluchten
Zoek goedkope vluchten naar Muscat via Skyscanner

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Vind toffe hotels in Oman

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :