Als je op citytrip naar Göteborg gaat zonder naar de archipel te gaan, maak je de fout van je leven. Eilandhoppen wordt vaak geassocieerd met tropische bestemmingen, maar ook in Zweden kan het perfect. Net zoals aan de oostkust liggen er aan de westkust van Zweden duizenden eilanden.

In tegenstelling tot aan de oostkust nabij Stockholm liggen de eilanden hier veel dichter tegen de kust en zijn ze gemakkelijker te bereiken. Ideaal dus om te combineren met een citytrip Göteborg.

Hop met ons mee aan boord en laat je verrassen door de schoonheid van deze prachtige archipel.

Hoe geraak je in de archipel van Göteborg?

De noordelijke eilanden van de Göteborg archipel zijn bereikbaar per auto. Daarom zijn ze ook minder geschikt om te wandelen en van de stilte te genieten. Voor de real deal moet je de zuidelijke eilanden bezoeken. De ferry’s hiernaartoe vertrekken aan de Saltholmen terminal.

Vanuit Göteborg ben je met tram 11 ongeveer een halfuur onderweg naar de terminal. Bij ons duurde het iets langer. Het mooie weer op een zondag had daar ongetwijfeld wel iets mee te maken. De tram zat stampvol.

Aan de ferryterminal vertrekken ongeveer elk halfuur ferry’s naar verschillende eilanden. Als je bij Västtrafik een dagticket voor de tram koopt, kan je hiermee een hele dag onbeperkt eilandhoppen in de archipel van Göteborg.

Planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Via de app van Västtrafik kan je zelf eenvoudig een planning uitwerken om van eiland naar eiland te hoppen in de archipel van Göteborg. De ferry’s varen heel regelmatig (in de zomer), zodat je nooit lang hoeft te wachten. De afstanden zijn ook klein, naar elk eiland ben je ongeveer 20 minuten onderweg.

Op zonnige dagen moet je er wel rekening mee houden dat de ferry’s vol kunnen zitten. De Zweden doen namelijk niks liever dan een dag door te brengen op de mooie eilanden. Mits een uitgewerkte planning kan je gemakkelijk drie of meer eilanden op een dag bezoeken.

Wij hoppen van Styrsö via Vrångö naar Brännö.

Styrsö eiland

Starten doen we in Styrsö, ergens in het midden van de zuidelijke archipel van Göteborg. Eigenlijk noodgedwongen, omdat we te laat waren voor onze ferry naar Brännö. Dit hoeft geen probleem te zijn, want er vertrekken genoeg ferry’s naar andere eilanden.

Plan B bleek zo slecht nog niet te zijn. Na een klein halfuur op de volle ferry bereiken we Styrsö. Samen met ons stappen er veel mensen af om het kleine eiland te bezoeken. Toch lijkt het al snel alsof we hier bijna alleen zijn. De meeste mensen komen hier vooral naartoe om te zwemmen of een terrasje te doen.

Vanaf uitzichtpunt Stora Rös heb je een duizelingwekkend uitzicht op de archipel van Göteborg.

Wij verkiezen om een wandeling te maken en het eiland te verkennen. Er zijn verschillende wandelpaden en uitzichtpunten. Vanop het hoogste uitzichtpunt, Stora Rös, heb je een duizelingwekkend uitzicht op de archipel. Door de indrukwekkende rotsen, mooie uitzichten en prachtige wandelpaden willen we hier graag voor altijd blijven. Zo’n typisch Zweeds huisje zien we wel zitten… Je kan hier gemakkelijk een dag spenderen, maar na een uurtje of twee nemen we de ferry naar het volgende eiland.

Vrångö eiland

Welkom op Vrångö! Het meest zuidelijke eiland van de Göteborg archipel telt slechts 380 inwoners. Ik moet je dus niet vertellen dat mensen hier van de rust houden. Dat komt ons natuurlijk goed uit. Als je hier even rondwandelt zie je vooral gezellige strandjes en veel groen. Ook bij vogelspotters is dit eiland erg in trek vanwege het beschermde natuurreservaat.

Het is vooral leuk om zelf enkele mooie plekken te ontdekken en over de rotsen te klimmen. Voor het mooiste uitzicht wandel je naar het voormalige loodshuisje. Van hieruit werden de schepen door de archipel geloodst.

In de mooie baaien stoppen er regelmatig bootjes om te komen picknicken of zwemmen. Het is echter leuker om wat verderop een steiger te zoeken en in het ijskoude water (18°C) te springen. Enkel voor sterke ijsberen!

Brännö eiland

Rond 19 uur nemen we de ferry naar onze laatste bestemming, Brännö. Hiervoor moeten we eerst terug naar de ferryterminal Saltholmen, want er vertrekken geen rechtstreekse ferry’s meer vanuit Vrångö.

Zoals de meeste eilanden vind je hier vooral veel rotsen, kleine typische huisjes en kindvriendelijke strandjes. Ook hier moet je voor het mooiste uitzicht naar het loodshuisje klimmen.

Eerst eten we nog iets in het hippie-achtige café Varvet. Waarschijnlijk de beste zalm die we ooit aten! Dit was ons favoriete eiland en dat lag echt niet enkel aan de zalm. Misschien heeft de onwaarschijnlijk mooie zonsondergang er ook wel iets mee te maken.

Ook zin om de archipel in Göteborg te bezoeken?

Vluchten
Zoek voordelige vluchten naar Göteborg.

Transfer
Privé-transfer van Landvetter Airport naar hotel.

Hotel

First Hotel G

Ga ook eens eilandhoppen in de archipel van Stockholm en bezoek goedkope plekken om te eten in Stockholm.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

1 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :