De Lommelse Sahara is een van de meest bijzondere natuurgebieden in België om te wandelen. Wat ooit een vergeten stukje industriegrond in Limburg was, is vandaag een witte mini-woestijn, omringd door naaldbossen en heide. Maar je vindt er ook mooie meren en enkele bijzondere constructies en uitkijkpunten.
Na een dagje in de Lommelse Sahara verzamelden we voor jullie de beste tips, wandelroutes en hoogtepunten die je hier niet mag missen. Stap met ons mee door het zand en ontdek alles over de Lommelse Sahara.
Wat zien en doen in de Lommelse Sahara? Wandelroutes, tips en hoogtepunten
Nationaal Park Bosland en de Lommelse Sahara
De Lommelse Sahara behoort tot Nationaal Park Bosland, één van de zes nationale parken in België. De beperkte begroeiing en het woestijnlandschap in de Lommelse Sahara is grotendeels het gevolg van vervuiling door de voormalige zinkfabriek, die zware metalen in de bodem achterliet, waardoor planten moeilijk konden groeien.
De combinatie van zand, water en bossen maakt van de Lommelse Sahara een uniek gebied om te wandelen.
Rond die ‘woestijn’ werden daarna naaldbossen aangeplant om een complete verzanding te voorkomen. De combinatie van zand, water en bossen maakt van de Lommelse Sahara een uniek gebied om te wandelen.
⇢ Ontdek alles over de zes nationale parken in België
Wandelen in de Lommelse Sahara
In de Lommelse Sahara vind je drie goed aangeduide wandelroutes: de blauwe, oranje of rode wandelroute. Wij kiezen de langste: de rode route. Je kan ook gewoon wat rondstruinen in het gebied of zelf een wandeling uitstippelen aan de hand van wandelknooppunten.
Parkeren kan gratis aan sportcomplex De Soeverein. Je kan er ook bijvoorbeeld fietsen huren of een gratis hangmat lenen.
Locatie De Soeverein: Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
De blauwe wandelroute – 3,1 km: avontuurlijke kinderwandeling
De blauwe wandelroute is ideaal om te doen met kinderen. Onderweg kom je namelijk een speelbos tegen met constructies die gemaakt zijn van wilgentakken. Ook wij konden het niet laten om er eens door te kruipen. Verder kom je onderweg ook een vogelkijkwand, uitkijktoren en uiteraard water en zand tegen.
- Bewegwijzering: blauwe ruit
- Gemiddelde wandeltijd: 45 minuten
- Route: Bekijk de blauwe wandelroute op Komoot
De oranje wandelroute – 5,9 km: langs alle hoogtepunten
De oranje route brengt je langs alle hoogtepunten van de Lommelse Sahara. Ze overlapt deels met de blauwe route, maar is wel bijna dubbel zolang. Tijdens deze wandeling ontdek je ook nog de s-vormige voetgangersbrug over het kanaal Bocholt-Herentals.
- Bewegwijzering: oranje cirkel
- Gemiddelde wandeltijd: 1 uur en 40 minuten
- Route: Bekijk de oranje wandelroute op Komoot
De rode wandelroute – 12 km: de mooiste wandeling in de Lommelse Sahara
Wij volgden de rode wandelroute van 12 km. Die kan je zelf nog inkorten als dat nodig is. Deze wandeling werd ook ooit verkozen tot mooiste wandeling van België. En dat is terecht, want ze is erg divers. We wandelen onder andere door bossen, zand, heide en langs het water. Ook alle hoogtepunten van de Lommelse Sahara komen aan bod.
- Bewegwijzering: rode driehoek
- Gemiddelde wandeltijd: 3 uur en 10 minuten
- Route: Bekijk de rode wandelroute op Komoot
Groene Haltewandeling vanaf het treinstation in Lommel – 18,8 km
Kom je met de trein naar Lommel? Volg dan de wandelroute van de Groene Halte. Die kan je eventueel ook inkorten tot 6,2 km (bushalte Dorperheide) of tot 14,6 km (vanaf de Lommelse Sahara).
De volledige wandeling loopt eerst langs natuurgebieden Meysterbergen en Dorperheide. Daarna gaat het via het Mariapark en de Maatheide richting de Lommelse Sahara.
- Startpunt: Station NMBS Lommel
- Eindpunt: Bushalte De Lijn Lommel Kerk
- Route: Bekijk de .GPX route op Komoot
- Meer info: Bekijk hier de Groene Haltewandeling
Tips om te wandelen in de Lommelse Sahara
- Laat nooit afval achter;
- Honden zijn toegelaten, mits aangelijnd. Er zijn wel enkele afgebakende losloopzones;
- Zwemmen is overal in de Lommelse Sahara verboden;
- Ook vuur maken is niet toegelaten;
- Door de zanderige ondergrond is een gedeelte van de Lommelse Sahara niet geschikt voor kinderwagens.
Het niet naleven van deze regels kan een GAS-boete van 350 EUR opleveren. Er wordt streng gecontroleerd in het gebied, dus let goed op.
5 x hoogtepunten en bezienswaardigheden in de Lommelse Sahara
- Uitkijktoren ‘de Reus van Bosland’: 30 meter hoge uitkijktoren met prachtig uitzicht op de Lommelse Sahara;
- Toegangspoort House of Nature: bijzonder sculptuur van ontworpen door Will Beckers met onder andere gezellige picknickplaatsen;
- Voetgangersbrug: s-vormige brug van 88 meter lang over het kanaal Bocholt-Herentals;
- Vogelkijkwand: plek om watervogels te observeren;
- Speelbos: zone met onder andere wilgenhutten en andere speelelementen.
Meer leuke dingen om te doen in de omgeving van Lommel
In de omgeving van de Lommelse Sahara en Nationaal Park Bosland zijn nog heel wat andere leuke dingen om te doen. Wij gingen op verkenning met de fiets en sprokkelden ook nog deze tips voor jullie:
- Bezoek de Duitse Oorlogsbegraafplaats;
- Een terrasje doen bij Brasserie De Kantine, naast zwembad De Soeverein;
- Lunchen in taverne De Waterkant aan het kanaal;
- Een ambachtelijk hoeve-ijsje eten bij Hoevermaay;
- Fietsen door de bomen.
Meer tips om te wandelen in Limburg:
⇢ Ontdek de mooiste wandelingen in Limburg
⇢ Tips om te wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen
Bijzonder overnachten in de natuur
Center Parcs De Vossemeren is een vakantiepark vlak bij de Lommelse Sahara en Nationaal Park Bosland en heeft verschillende soorten accommodaties. Op het domein zelf zijn ook heel wat leuke activiteiten om te doen zoals waterskiën of genieten van het Aqua Mundo zwemparadijs.
B&B ’t Wilgenhuys ligt op een rustige locatie op wandelafstand van de Lommelse Sahara. Aan de B&B is een mooie tuin, maar er zijn ook enkele kamers die voorzien zijn van een balkon. De kamers zijn ruim, modern en heel proper. Een lekker ontbijt is bovendien altijd inbegrepen in de prijs.
⇢ Ontdek meer leuke vakantieparken in België en Nederland