In Luzern en omgeving zijn er heel wat unieke bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te doen. Geen wonder dat deze regio zo populair is bij toeristen. Luzern bevindt zich naast het Vierwoudstrekenmeer, omringd door de Zwitserse Alpen. Water en bergen: de perfecte combo.

Vanuit Luzern kan je zo het meer op voor een boottocht of om te zwemmen. Voor bergtoppen van rond de 2.000 meter met machtige uitzichten moet je dan weer naar Mount Pilatus of Rigi. Deze leuke activiteiten in Luzern mag je zeker niet missen.

7 leuke activiteiten om te doen in Luzern en omgeving

1. Neem de steilste tandradbaan ter wereld naar de top van Mount Pilatus

Voor een fenomenaal uitzicht op het meer van Luzern en de Zwitserse Alpen moet je op de top van Mount Pilatus (2.128 m) zijn. Dat je daarvoor de steilste tandradbaan ter wereld moet nemen is een leuke extra. De hellingsgraad gaat tot wel 48%! Maar de rit van ongeveer een half uur is eentje om nooit te vergeten.

Ga best zo vroeg mogelijk en reserveer tickets voor de tandradbaan, want anders moet je soms lang wachten. Eens boven is er een panoramisch terras en kan je via verschillende korte wandelpaden andere uitkijkpunten bereiken.

Je kan er onder andere ook iets eten of drinken terwijl je paragliders voorbij ziet vliegen. Ontdek hier meer leuks op Mount Pilatus.

2. Rodelen op de langste zomerrodelbaan van Zwitserland

Wij nemen vanaf de top van Mount Pilatus de kabelbaan naar Fräkmüntegg (1.416 m). Dat doen we niet zomaar, want hier bevindt zich de langste zomerrodelbaan van Zwitserland! Die kans laten we uiteraard niet onbenut.

Onderweg schreeuwen we het uit van plezier, want het gaat best snel (als je niet remt).

De rodelbaan is 1.350 meter lang en onderweg vliegen we onder andere door tunnels en over bultjes. Onderweg schreeuwen we het uit van plezier, want het gaat best snel (als je niet remt). Maar vergeet niet van het uitzicht te genieten onderweg! Deze activiteit moet zeker op je bucketlist voor Europa staan.

3. Zwemmen in het meer van Luzern

Om af te koelen nemen we vervolgens vanaf Fräkmüntegg een andere kabelbaan naar beneden tot in Kriens. Daarna nemen we de bus naar Luzern en is het tijd voor een andere transportmiddel, namelijk de boot.

Met de boot bereik je gemakkelijk andere plekken aan het meer van Luzern. Omdat het zo warm is beslissen we om eerst even af te stappen aan Verkehrshaus-Lido. Hier krijg je voor een paar euro toegang tot een leuk strandje, maar wij ploffen neer in het gras voor een snelle duik met uitzicht op Mount Pilatus.

4. Naar de top van Mount Rigi

Maar onze dag zit er nog lang niet op, want in Lido nemen we de boot verder tot in Vitznau. Een boottocht van ongeveer 45 minuten. Daar stappen we opnieuw over op een tandradtreintje, maar deze keer gaat het er iets minder steil aan toe. Het is wel de oudste bergbaan in Europa!

Eens boven genieten we alweer van uitzichten op het meer en de bergen. Mount Rigi wordt niet voor niks ‘Queen of the Mountains’ genoemd. Mede doordat ze vanuit alle richtingen zo goed bereikbaar is. Met 1.797 meter is ze wel een stukje minder hoog dan Mount Pilatus. Ook hier zijn er op de top heel wat leuke activiteiten te doen met zicht op het meer van Luzern.

5. Varen op het meer van Luzern

Wie het liever rustig aan doet, kan ook gewoon aan het meer van Luzern blijven om leuke activiteiten te doen. Kies voor een boottocht op het meer van Luzern en droom weg bij het zien van bijzondere villa’s en kastelen die aan de oevers van het meer pronken. Of bezoek Bauen, één van de mooiste plekken aan het meer van Luzern.

Bekijk hier de verschillende vaarroutes en uurschema’s voor een boottocht op het meer van Luzern.

6. Wandelen over de Kapelbrug in Luzern

Als je leuke activiteiten zoekt om te doen in het centrum van Luzern, dan is wandelen over de Kapelbrug zeker een must. Via deze overdekte houten brug steek je de rivier ‘Reuss’ over. Een bijzondere constructie uit de 14de eeuw met een prachtige watertoren.

Als de bloemen in bloei staan langs de brug, ziet de brug er nog mooier uit. Langs het water vind je tal van gezellige terrassen met zicht op de brug. De meest romantische plek in Luzern!

7. Ontdek mooie architectuur in de oude binnenstad

Ontdek daarna zeker ook de rest van de oude binnenstad van Luzern. De kasseien straatjes en de mooie gevels zijn namelijk prachtig. Of zoek ‘de leeuw van Luzern’.

Als je meer wil weten over de geschiedenis van de stad kan je best kiezen voor een wandeltocht in de oude binnenstad met een gids.

Op daguitstap vanuit Luzern

Ook buiten Luzern zijn er heel wat leuke activiteiten om te doen. Als je tijd hebt ga dan ook zeker eens op daguitstap vanuit Luzern. Ga bijvoorbeeld met de trein naar de gezellige stad Basel, of boek één van onderstaande begeleide tours.

Wat te doen in Basel, Zwitserland: 9 zomerse activiteiten + tips

Dagplanning om leuke activiteiten te doen in Luzern

Wij combineerden Mount Pilatus , Luzern en Mount Rigi op één dag dankzij een strakke dagplanning. Het is verstandiger om minstens twee dagen door te brengen in Luzern, zodat je het rustig aan kan doen en zowel de stad als de natuur eromheen kan verkennen.

Als je toch voor één dag naar Luzern gaat, maak dan een dagplanning. Die kan er als volgt uitzien:

 • 09:00 Trein van Luzern naar Alpnachstad
 • 09:55 Tandradbaan naar de top van Mount Pilatus
 • 10:15 Wandelen naar de verschillende uitzichtpunten op de top van Mount Pilatus
 • 11:15 Kabellift naar Fräkmüntegg en rodelen maar!
 • 12:15 Kabellift naar Kriens en bus terug naar Luzern
 • 13:00 Boottocht naar Lido en zwemmen in het meer
 • 14:15 Boottocht naar Vitznau en tandradbaan naar de top van Mount Rigi
 • 16:00 Wandelen op de top van Mount Rigi
 • 17:15 Tandradbaan naar Arth en trein terug naar Luzern
 • 19:00 Op verkenning in het oude centrum van Luzern

Tip: Geen zin om alles zelf uit te pluizen? Kies dan bijvoorbeeld voor een georganiseerde ‘Golden round trip’ naar Mount Pilatus.

Verschil tussen Mount Pilatus en Mount Rigi

Heb je weinig tijd en kan je niet kiezen tussen Mount Pilatus en Mount Rigi? Dan kan je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. We zetten toch enkele verschillen op een rijtje:

 • Ze zijn allebei toegankelijk voor zowel kinderen als honden. Bij Mount Rigi is er wel een geasfalteerd pad dat beter begaanbaar is met bijvoorbeeld een kinderwagen;
 • Mount Rigi is groener met een beter uitzicht op het meer van Luzern. Mount Pilatus is robuuster met een rotsiger landschap;
 • Het transport naar Mount Rigi is gratis als je een Swiss Travel Pass hebt. Voor Mount Pilatus moet je nog eens apart betalen. Met de Lucerne Visitor Card krijg je wel korting;
 • Op beide bergen zijn er leuke activiteiten om te doen met zicht op het meer van Luzern. Maar Mount Pilatus heeft de meest unieke, met de langste zomerrodelbaan van Zwitserland en de steilste tandradbaan ter wereld.

Onze favoriet is daarom toch Mount Pilatus!

Leuke activiteiten om te doen in Luzern op de kaart

De beste hotels in Luzern

Hoe bereik je Luzern?

Luzern bevindt zich op ongeveer een uur treinen van andere Zwitserse steden zoals Zürich, Bern en Basel. Wij gingen vanuit Basel op daguitstap naar Luzern. Ontdek hier wat je zoal kan doen in Basel.

De treinen in Zwitserland zijn betrouwbaar en comfortabel. Met de Grand Train Tour van Zwitserland ontdek je het hele land per trein. Dat doe je best met een Swiss Travel Pass.

Ontdek meer leuke dingen om te doen in Luzern en Zwitserland met een reisgids

Zin om nog dieper de Zwitserse bergen in te duiken? Ga eens naar Crans-Montana, in het hart van de Zwitserse Alpen of naar Verbier in de herfst.

Ook leuke activiteiten doen in Luzern?

Vluchten
Vind de beste deals naar Zürich met Skyscanner

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Vind toffe hotels in Luzern

5/5 - (8 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :