In IJsland kan je een roadtrip maken langs de bekendste bezienswaardigheden van het land: de ‘Golden Circle.‘ Deze route van ongeveer 300 kilometer start in de hoofdstad Reykjavik en is ideaal als eerste kennismaking met dit spectaculaire land.

De Golden Circle is de populairste route in IJsland en daarom worden de bezienswaardigheden heel druk bezocht. Laat dit de pret niet drukken, want het land van vuur en ijs is écht met geen enkel land te vergelijken!

1. Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir is één van de vier nationale parken in IJsland en is onze eerste tussenstop op de Golden Circle. Al vinden wij dat IJsland één groot nationaal park is. Tegenwoordig moet je hier wel betalen om te mogen parkeren. Dit is het nadeel van het toenemende toerisme, maar ook wel noodzakelijk. Thingvellir is onze eerste kennismaking met IJsland en die stelt zeker niet teleur. Al kom je hier best ’s ochtends voor 9 uur als het nog rustig is.

Het natuurgebied is vooral bekend omwille van de tektonische platen die Noord-Amerika en Eurazië van elkaar scheiden. Je kan ook letterlijk op de breuklijn wandelen tussen de twee continenten die nog steeds elk jaar enkele millimeters uit elkaar bewegen.

De lavavelden en ravijnen die je hier ziet, zijn ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Er vinden nog regelmatig (kleine) aardbevingen plaats en ook een vulkaanuitbarsting behoort tot de mogelijkheden.

Je kan hier gemakkelijk enkele uren spenderen, maar in IJsland moet je keuzes maken. Op naar onze volgende stop dus!

2. Brúarfoss waterval

De Brúarfoss waterval zou een ‘hidden gem’ moeten zijn. Aan het aantal auto’s dat op de parking staat, vermoeden wij echter dat het niet meer zo hidden is. De wandeling naar de Brúarfoss waterval is desondanks leuk en uitdagend. Eén van de bezienswaardigheden van de Golden Circle in Ijsland die je zeker niet mag missen!

Vroeger kon je er naartoe via een kortere weg, maar de eigenaar heeft deze weg afgesloten door de toenemende drukte. Nu moet je een omweg maken en vooral het ‘modderpad’ maakt het wel spannend. Alvast proficiat voor wie zonder een vuile broek de waterval bereikt.

Daarna loopt het pad via het water verder en kom je er vanzelf op uit. Het is naar IJslandse begrippen een redelijk kleine waterval. Maar de blauwe kleur van het water in combinatie met de groene omgeving maakt de Brúarfoss waterval zo uniek. Het heeft wel enkele dagen geduurd voor we onze schoenen proper kregen.

3. De Strokkur geiser

Dit geothermisch gebied met borrelende poeltjes en spuwende geisers is ook één van de niet te missen bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland. Vroeger kon je hier een geiser bewonderen die meer dan 100 meter hoog spuwde. Maar onder andere door aardbevingen is de activiteit nu afgenomen.

De Strokkur geiser is echter wel nog heel actief. Ongeveer elke 5 minuten spuwt deze geiser gemiddeld 15 à 20 meter water de lucht in en als je geluk hebt zelfs 40 meter.

Wij vonden het niet zo heel bijzonder, maar wel leuk om eens te zien. In dit gebied kan je ook mooie wandelingen maken of het informatiecentrum bezoeken als je meer wil weten over geisers.

  • Google Maps: Geysir Center
  • Tijd gespendeerd: 20 minuten

4. Gullfoss

Gullfoss, de ‘Gouden Waterval’, is één van de meest iconische watervallen van IJsland. Vooral het feit dat de waterval uit twee verdiepingen bestaat zorgt voor een speciaal effect. Daarna stort het water met een enorme kracht 70 meter naar beneden in de prachtige Gullfossgljúfur Canyon.

Het water heeft zoveel kracht dat je hier best een regenjas draagt, want nat worden hoort er in IJsland nu eenmaal bij, vooral aan de watervallen. De waterval komt ook regelmatig voor in het rijtje van de mooiste watervallen ter wereld.

  • Google Maps: Gullfoss Car Park
  • Tijd gespendeerd: 30 minuten

5. Kerid krater

Om de Kerid krater te bezoeken, moet je enkele Euro’s neertellen. Wij vonden het echter wel de moeite waard. Het is eens wat anders dan een waterval. Je kan helemaal rond de krater wandelen, zowel boven als beneden aan het kratermeer dat 55 meter lager ligt. Afhankelijk van het seizoen zit er meer of minder water in het meer en in de winter kan het zelfs bevriezen.

De krater ligt bovendien in vulkanisch gebied en dat merk je aan het landschap. De azuurblauwe kleur van het meer en de groene omgeving zorgen voor een bijzonder contrast. Zeker één van de niet te missen bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland!

  • Google Maps: Kerið Car Park
  • Tijd gespendeerd: 1 uur

Bezoek de Kerid krater vanuit Reykjavik tijdens een dagtour

6. Reykjadalur Hot Springs

Er zijn verschillende opties om te genieten van warmwaterbronnen in IJsland. De bekendste is wellicht de Blue Lagoon, niet zover van Reykjavik, maar wel betalend. Omdat de inkomprijs daar nogal aan de hoge kant is, zijn wij op zoek gegaan naar een (gratis) alternatief. Zo kwamen we ten slotte uit bij de Reykjadalur warmwaterbron.

Om aan deze warmwaterbron te geraken, moet je er wel een stevige wandeling voor over hebben. De heenweg loopt immers 3 kilometer lang bergop door geothermisch gebied. Dat merk je onder andere aan de stoom (en de geur) die op verschillende plaatsen uit de grond komt. Na ongeveer 1 uur wandel je door een gigantische wolk van zwavel (neusje toe houden!) en komt de bron eindelijk in zicht.

Het is een beetje primitief om je hier om te kleden, maar het water is heerlijk warm. Afhankelijk van de temperatuur die je verkiest, kan je hoger of lager in de bron plaatsnemen. Het kan hier wel vrij druk zijn dus we weten niet of we de zware wandeling er nog eens voor over zouden hebben.

Leuk weetje: Restaurants in deze buurt gebruiken de geothermische krachten om hun gerechten te bereiden. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van de ondergrondse waterbronnen om hun eten te koken.  

7. Reykjavik

De Golden Circle vertrekt en eindigt in de hoofdstad van IJsland waar eigenlijk niet zo heel veel zien en te doen is. Maar een stedentrip naar Reykjavík is wel perfect te combineren met een bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden van de Golden Circle in IJsland.

Wij vonden Reykjavik geen bijzondere stad en 1 dag is meer dan genoeg om een goed beeld van deze stad te krijgen. Er zijn ook weinig plaatsen die je echt gezien moet hebben. De Hallgrimskirkja valt het meeste op. Vooral de buitenkant van de kerk wordt vaak gefotografeerd omwille van haar speciale vorm.

Sinds kort heeft de stad er wel een nieuwe attractie bij. Met FlyOver Iceland kan je in 4D genieten van IJsland. Je zit in stoeltjes die bewegen en je echt het gevoel geven dat je boven IJsland vliegt. In 9 minuten wordt er over de bekendste bezienswaardigheden gevlogen en zelfs de mist, de wind en de geur worden nagebootst.

Ervaar FlyOver Iceland en geniet van IJsland in 4D

Om onze vakantie af te sluiten kijken we nog even naar boven. Elk jaar schijnt vanaf 9 oktober de Imagine Peace Tower haar licht richting de hemel. Dit gedenkteken werd opgedragen aan John Lennon door zijn weduwe Yoko Ono. Het monument symboliseert ook hun campagne voor het streven naar wereldvrede. Hopelijk geniet John daarboven mee van dit mooie gedenkteken.

De ‘Golden Circle’ route

De Golden Circle in IJsland is een route van ongeveer 300 kilometer en wordt vaak op 1 dag gereden. Wij hebben de route echter opgesplitst en gecombineerd met de zuidkust van IJsland.  

Er zijn heel veel georganiseerde tours die je meenemen naar de bekendste bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland. Wij raden aan om een auto te huren, zodat je zelf bepaalt wat je bezoekt en hoeveel tijd je er wil spenderen.

Lees hier meer praktische tips voor je vakantie naar IJsland.

Ook zin om bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland te bezoeken?

Vluchten
Zoek voordelige vluchten naar Reykjavik

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotel
22 Hill Hotel

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :