Naast de bezienswaardigheden langs de Golden Circle zijn er nog heel wat hoogtepunten van Zuid-IJsland die je niet mag missen. Na een week lang met open mond door deze prachtige regio te rijden, hebben we de hoogtepunten van Zuid-IJsland opgesomd.

Chasing waterfalls in Zuid-IJsland

Zuid-IJsland is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Je zou denken dat watervallen al snel gaan vervelen, maar niet in IJsland.

Seljalandsfoss en Gljufrabui waterval

Voor ons is de Seljalandsfoss waterval één van de hoogtepunten in Zuid-IJsland. Niet zozeer de hoogte (60 meter), maar wel het feit dat je volledig rond de waterval kan wandelen maakt het bijzonder. Als je achter de waterval wandelt, kan je genieten van een frisse douche.

Op wandelafstand van de Seljalandsfoss waterval ligt de Gljufrabui waterval. Deze waterval bevindt zich eigenlijk in een grot en kan je enkel bereiken via stenen die in het water liggen, spannend! Je inzet wordt wel beloond. Dit is één van de meest unieke plekken die we ooit zagen in Europa. De betalende parking namen we er graag bij.

Skogafoss en Kvernufoss waterval

Een paar kilometer verder ligt de Skogafoss waterval. Dit is één van de grootste watervallen van IJsland. Skogafoss is 25 meter breed en produceert een enorme hoeveelheid (spat)water. Hierdoor is de kans groot dat je een regenboog ziet van zodra de zon er even doorkomt. Ook hier word je kletsnat als je dichtbij de waterval komt.

De Skogafoss waterval kan je ook van bovenaf bewonderen. Daarvoor moet je wel eerst heel veel trappen doen. Zeker als je weet dat de waterval 60 meter hoog is. Eens boven is het vooral leuk om het wandelpad te volgen en het uitzicht op de bergen is fenomenaal.

Nu we toch bezig zijn, kan de Kvernufoss waterval er ook nog wel bij. Deze waterval bevindt zich op enkele kilometers van de Skogafoss waterval en bereik je na een korte wandeling door een kloof. Ook hier kan je achter de waterval wandelen, maar het is allemaal iets gevaarlijker en wilder. Het kan ook aan de storm gelegen hebben die we moesten trotseren. Vooral de lavastenen en de met mos begroeide kliffen zorgen voor een mooi plaatje.

Deze waterval is één van de minder toeristische hoogtepunten van Zuid-IJsland. Een aanrader als je van een waterval wil genieten zonder al te veel mensen in de buurt.

Zwarte stranden van IJsland

De zwarte stranden van IJsland zijn indrukwekkend om te zien. Zwarte zandstranden rijzen op uit vulkanische as die ontstaat wanneer de gesmolten lava in contact komt met het zeewater. De mooiste zwarte stranden vind je in Vik, het meest zuidelijke dorp van IJsland. Het moet niet altijd een tropisch wit strand zijn. Ook in Tenerife vind je zwarte stranden trouwens. Ontdek de beste stranden in Tenerife om te surfen.

De mooiste zwarte stranden vind je in Vik, het meest zuidelijke dorp van IJsland.

ATV Tour langs de zwarte stranden
Deze 2 uur durende ATV (quad) tour toont nog maar eens de veelzijdigheid van Zuid-IJsland. Je rijdt door groene kloven, riviertjes, over zwarte stranden en bezoekt het DC3 vliegtuig wrak. Dit was de enige excursie die we deden, maar wel eentje om nooit te vergeten. Leuke gids ook! Eén van de hoogtepunten van onze rondreis door Zuid-Ijsland.

Boek hier een quadsafari van 2 uur

Gletjers en gletsjermeren

IJsland telt maar liefst 269 gletsjers die samen 11 % van het land bedekken. Hopelijk blijft dit zo in de toekomst, maar we vrezen er voor. Je kan georganiseerde gletsjerwandelingen boeken, maar wij verkiezen om vanuit Guesthouse Skalafell op ons eentje de Hjallanes route te wandelen en zo een glimp op te vangen van de Skálafellsjokull gletsjer.

Het is een vrij extreme wandeling (klimmen, klauteren en zweten), maar uiteindelijk zien we de fantastische joekel tevoorschijn komen. Geen mens in de buurt en zelfs de zon komt eens piepen. Moeder natuur blijft ons verbazen.

Het bekendste gletsjermeer is waarschijnlijk Jökulsarlon. Dit meer is gevuld met gesmolten gletsjerwater van de Breiðamerkurjökull. Het bijzondere is dat er honderden ijsschotsen in het meer drijven, sommige zijn wel enkele tientallen meters hoog.

Leuk om even langs het water te wandelen en met de aangespoelde ijsschotsen te spelen. Als excursie kan je hier met een bootje op het gletsjermeer varen. En vergeet geen zeehondjes te spotten!

Naast het gletsjersmeer ligt Diamond Beach, een zwart vulkanisch strand waar ijsschotsen van de gletsjer naartoe drijven en aanspoelen op het strand. Op het zwarte zand zorgt dit voor een speciaal effect. Vooral de smeltende ijsschotsen lijken op echte diamanten.

Fjadrargljufur Canyon

Deze moeilijk uit te spreken kloof (zelfs voor de IJslanders) is ongeveer 100 meter diep en 2 kilometer lang. Je kan beneden door de kloof wandelen, maar voor het mooiste uitzicht moet je boven zijn. Vooral de speciale vorm in combinatie met de groene flanken spreekt tot de verbeelding. Een geweldige plek waar je één wordt met de natuur. Het leuke is dat je van aan de parking niet ver hoeft te wandelen.

Wandelen in Skaftafell Nationaal Park

Skaftafell Nationaal Park is de ideale bestemming voor buitenactiviteiten in de IJslandse natuur. In dit park kan je allerlei avontuurlijke excursies boeken, maar wij verkiezen een wandeling door het prachtige landschap.