Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en is gelegen aan weerszijden van de Donau met aan de ene kant Boeda en aan de overkant Pest.

Voor het mooiste uitzicht op de stad moet je in het heuvelachtige Boeda zijn. Twee heuvels domineren hier: de Burchtheuvel en de Gellértberg. Om het centrum van de stad te ontdekken, moet je in Pest zijn.

Ontdek hieronder 6 dingen die je zeker moet doen als je op citytrip in Boedapest bent.

1. Beklimming Gellértheuvel – Citadel

Op onze eerste dag in Boedapest willen we het stadsdeel Boeda verkennen. Hiervoor steken we de Donau over via de mooie Vrijheidsbrug. We starten onze dag met het beklimmen van de Gellértheuvel. Het bergplateau is 235 meter hoog, maar de beklimming valt goed mee. Boven staat de Citadel van Boeda en het bevrijdingsmonument dat gemaakt werd ter herinnering van de bevrijding van de stad. Van hieruit heb je meteen ook het mooiste uitzicht op Boedapest.

2. Wandeling Burchtheuvel – Vissersbastion

Na onze beklimming van de Gellértheuvel dalen we terug af en wandelen we langs de Donau richting de Kettingbrug. Hier kan je een kabeltram nemen naar het kastelencomplex van Boeda bovenop de burchtheuvel. Omdat we in een sportieve bui zijn, beslissen we om te voet naar boven te wandelen.

We bezoeken het kasteel niet, maar wandelen verder naar de Matthiaskerk en het Vissersbastion. Dit is overigens een leuke plaats om bij mooi weer iets te drinken of panoramafoto’s te maken. De kerk, waar vroeger Hongaarse koningen werden gekroond, kan je tegen betaling bezoeken. Het vissersbastion is de plaats waar de vissers vroegen hun vissen kwamen verkopen. Nu valt het vooral op door de leuke torentjes.

3. Het Parlementsgebouw

We nemen de boot om terug de oversteek te maken naar het stadsdeel Pest en stappen af aan het indrukwekkende Parlementsgebouw. Iets verderop komen we op de Donaukade het schoenenmonument tegen. Deze metalen schoenen werden op de kade geplaatst ter nagedachtenis van de Joden die hier werden gefusilleerd.

4. Relax in de Szechenyi baden

Om onze citytrip in Boedapest een relax tintje te geven, starten we dag 2 met een bezoek aan de thermale Szechenyi baden. Er is geen enkele andere stad die zoveel heilzame warmwaterbronnen heeft als Boedapest. Omdat het er erg druk kan zijn, vertrekken we al vroeg. Voor ongeveer 15 EUR p.p. mag je hier de hele dag doorbrengen. Er zijn in totaal 10 sauna’s/stoomcabines en 18 baden met verschillende temperaturen. Hier kom je gegarandeerd ontspannen buiten!

5. Bezoek het Heldenplein

Het Heldenplein ligt vlakbij de Szechenyi baden en werd aangelegd naar aanleiding van de duizendste verjaardag van de ‘landname’. Op het plein staat het millenniummonument met op de top het beeld van de aartsengel Gabriël. Verder is er niet zoveel te zien op het plein. Je kan beter even gaan wandelen in het naastgelegen stadspark.

6. Huur een scooter op Margaretha-eiland

De derde en laatste dag in Boedapest spenderen we op Margaretha-eiland. Dit eiland ligt in het midden van de Donau en is een heerlijke plaats om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Je kan het eiland te voet bereiken via een brug, maar het is veel leuker om er met een boot naar toe te varen. Je kan een toeristische rondvaart doen met een tussenstop op het eiland, maar wij verkiezen het goedkopere en gezelligere bootje van het openbaar vervoer. Deze BKK bootjes zijn ideaal voor een goedkope sightseeing vanop het water. Er zijn verschillende opstapplaatsen en tickets koop je op de ferry of je kan een metrokaart gebruiken.

Het Margaretha-eiland is 3 km lang en vooral populair bij wandelaars en joggers. Omdat onze benen moe zijn van de eerste twee dagen huren we een elektrische scooter om er even rond te rijden. Lekker uitbollen heet dat dan.

In Boedapest kan je ook nog goedkoop en lekker eten. De hippe eettentjes schieten er als paddenstoelen uit de grond. We hebben de leukste adresjes opgesomd.

author-sign

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :