Na ons verblijf aan het meer van Annecy was het tijd om het Aravis gebergte in te trekken voor een avontuurlijk weekend in de bergen van de Haute-Savoie. Op slechts een halfuur rijden van Annecy kom je namelijk in een totaal andere wereld terecht.

Bergdorpen zoals La Clusaz, Le Grand-Bornand en Manigod zijn de perfecte plekken voor outdoor activiteiten. Elk seizoen van het jaar is er wel iets te beleven. Juist daarom spreekt deze regio ons zo aan. Van kaas proeven tot skiën, dit was ons avontuurlijk weekend in het Aravis gebergte, in de Haute-Savoie.

Bivak in Manigod

We starten ons avontuurlijk weekend in het Aravis gebergte, in de Haute-Savoie, met een bivak in Manigod. Manigod is trouwens de ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke activiteiten in het Aravis gebergte. Je kan er onder andere eindeloos wandelen en fietsen in de zomer, maar ook skiën en langlaufen in de andere seizoenen.

Berggids Bernard wandelt met ons mee en vertelt meer over de omgeving. Hij brengt ons ook naar de plaats waar we de nacht zullen doorbrengen. Normaal gezien in een tent, maar door het slechte weer kiezen we voor de kleine chalet. Het uitzicht op de besneeuwde bergen is in elk geval indrukwekkend.

Na een korte stop aan onze chalet is het tijd voor een stevige wandeling. We zakken af en toe diep weg in de sneeuw en met natte voeten komen we na een dik uur terug aan de chalet. Tijd voor wat lekkers!

Onze gids had allerlei lekkernijen meegebracht. We genieten van een feestelijke maaltijd met streekproducten zoals Reblochon kaas en lekkere witte wijn van de Haute-Savoie. Meer moet dat niet zijn. We poetsen onze tanden aan een stromend beekje en duiken onze slaapzak in. Onze vijf reisgenoten doen hetzelfde.

Onverwacht worden we wakker met een sneeuwtapijt van 5 centimeter. Wauw!

De volgende ochtend horen we Bernard iets fluisteren. ‘Sneeuw, er ligt sneeuw’. Onverwacht worden we wakker met een sneeuwtapijt van 5 centimeter. Wauw! Het landschap ziet er volledig anders uit dan de dag ervoor. En wat een meevaller, want vandaag gaan we skiën in La Clusaz.

Wil je ook op pad in het Aravis gebergte met een gids? Neem contact op met bureau des Guides de Thônes.

Skiën in La Clusaz

Op dag twee gaan we skiën in La Clusaz. Een bekende plek in het Aravis gebergte en één van de beste plekken om te skiën in de Haute-Savoie. We nemen afscheid van onze berggids en rijden verder naar La Clusaz waar we onze ski’s huren. Gelukkig waren we recent nog gaan skiën in Kühtai om wat ervaring op te doen.

Skigebied La Clusaz heeft 125 kilometer aan pistes. Het bestaat uit 5 verbonden berggroepen waarvan het Balme massief het hoogstgelegen is. Het is daar waar we de laatste sneeuw van het jaar meepikken, want het is immers al eind april.

Nadat we het hoogste punt bereiken, op ongeveer 2.400 meter, is het tijd om af te dalen.

Maar eerst stoppen we aan de ‘Passerelle de Balme’ waar je normaal gezien een prachtig uitzicht hebt op de Mont Blanc (4.808,73 m). Wij zien jammer genoeg enkel wolken, maar toffe fotospot!

Doordat er veel verse sneeuw viel is het moeilijk om door de dikke pakken sneeuw te klieven, maar met vallen en opstaan lukt het wel. Toch zijn we blij als we heelhuids beneden geraken. Misschien toch nog wat meer privélessen nemen volgende keer…

We komen sowieso nog eens terug, want het Aravis gebergte is niet alleen één van de beste skigebieden in de Haute-Savoie, ook in de zomer kan je hier in de regio stevige wandelingen maken. Zoals de Tour du Mont Blanc bijvoorbeeld.

Het einde van het skiseizoen vieren met Défi Foly

Elk jaar wordt het einde van het skiseizoen gevierd met een evenement aan het ‘Lac des Confins’ in La Clusaz. Défi Foly is niet zomaar een evenement, want er worden krankzinnige stoten uitgehaald. Deelnemers moeten op ski’s proberen het ‘Lac des Confins’ te doorkruisen. Hiervoor moeten ze via een steile helling naar beneden skiën om vervolgens zo ver mogelijk te geraken. Wie bedenkt zoiets?

Toch genieten we van de sfeer en lachen we ons stuk bij het onderdeel waar deelnemers met zelfgemaakte constructies de berg afglijden. Een leuke afsluiter van