Reizen kan voor iedereen een bijzondere ervaring zijn, ongeacht leeftijd of mobiliteit. Maar voor mensen met een mobiliteitsbeperking komt er vaak wat extra planning en voorbereiding bij kijken. Daarom geven we graag wat reistips voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
4 reistips voor reizigers met een mobiliteitsbeperking
Of je nu afhankelijk bent van een rolstoel, rollator of simpelweg wat minder mobiel bent dan vroeger, het goede nieuws is dat er steeds meer reisopties zijn die toegankelijk zijn voor iedereen. In dit blog delen we enkele praktische reistips om ervoor te zorgen dat je met een mobiliteitsbeperking toch met een gerust hart op vakantie kan gaan, zonder dat je mobiliteit je in de weg staat.
1. Kies een toegankelijke bestemming
Het kiezen van de juiste bestemming is de eerste stap voor het plannen van een zorgeloze reis. Niet alle steden of landen zijn even goed aangepast voor mensen met een mobiliteitsbeperking, maar gelukkig zijn er wereldwijd steeds meer bestemmingen die toegankelijkheid hoog op de agenda hebben staan, zoals het prachtige Kaunertal in Oostenrijk.
Toegankelijke steden zoals Barcelona, Amsterdam, en Sydney staan bekend om hun goede infrastructuur voor mensen met een beperking. Deze steden hebben vaak vlakke trottoirs, goed toegankelijke musea en rolstoelvriendelijke openbaar vervoersopties. Lees hier tips voor een duurzame stedentrip in Amsterdam.
Bekijk bij het boeken van je verblijf ook of de accommodatie toegankelijk is. Veel hotels geven tegenwoordig expliciet aan of ze aangepaste kamers hebben met brede deuren, verhoogde toiletten en drempelloze douches.
2. Plan je vervoer: praktische reistips voor reizigers met een mobiliteitsbeperking
Reizen met een mobiliteitsbeperking vereist vaak iets meer planning wat betreft vervoer. Gelukkig zijn er steeds meer vervoersmiddelen die goed zijn aangepast.
Vliegen: de meeste luchtvaartmaatschappijen bieden assistentie voor mensen met mobiliteitsbeperkingen. Geef van tevoren aan welke hulp je nodig hebt, zoals hulp bij het in- en uitstappen of het gebruik van een rolstoel. Vergeet niet om vroeg op de luchthaven aan te komen, zodat je voldoende tijd hebt om door de veiligheidscontrole te gaan en naar de gate te komen.
Openbaar vervoer: veel Europese en Noord-Amerikaanse steden hebben toegankelijk openbaar vervoer, met lage vloerbussen en metro’s met liften. In sommige steden, zoals Londen en Berlijn, kan je gemakkelijk online controleren welke routes en haltes toegankelijk zijn voor rolstoelen.
Huurauto: als je liever zelf de touwtjes in handen hebt, kan je een auto huren die aangepast is voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit kan je extra vrijheid geven tijdens je reis.
3. Maak een medische checklist
Een goede voorbereiding voorkomt onverwachte situaties. Voor mensen met een mobiliteitsbeperking is het belangrijk om vooraf een medische checklist op te stellen.
- Zorg dat je voldoende medicijnen meeneemt voor de gehele duur van je reis, en neem een doktersverklaring mee voor het geval je door de douane gaat. Stel zelf een reisapotheek samen.
- Zoek naar medische faciliteiten in de buurt van je bestemming voor het geval van een noodgeval. Dit kan rust geven, mocht er iets gebeuren tijdens je reis.
- Draag altijd een medisch paspoort bij je, waarin eventuele medische behoeften of beperkingen vermeld staan.
4. Kies voor activiteiten die toegankelijk zijn
Het zou zonde zijn om je reis te beperken tot je hotel. Veel toeristische attracties, musea en parken bieden tegenwoordig goede faciliteiten voor mensen met een beperking.
Musea: de meeste grote musea bieden rolstoeltoegankelijke ingangen, liften, een traplift van Otolift en aangepaste toiletten. Check eerst de website om er zeker van te zijn dat je de juiste voorzieningen hebt.
Nationale parken: zelfs voor natuurliefhebbers zijn er prachtige plekken om te ontdekken. Nationale parken zoals Yellowstone in de VS en De Hoge Veluwe in Nederland hebben speciale paden die toegankelijk zijn voor rolstoelen en mensen met beperkte mobiliteit. Lees hier tips voor Nationaal Park Veluwezoom.
Reizen met een mobiliteitsbeperking hoeft geen belemmering te zijn! Met de juiste voorbereiding en planning kan je ook volop genieten van nieuwe avonturen en prachtige bestemmingen. Van het kiezen van toegankelijke locaties en activiteiten tot het plannen van je vervoer en medische benodigdheden, alles kan soepel verlopen.