Iedereen met een hart voor dieren kent het wel. Je vertrekt op reis en moet je ‘kindje’ achterlaten. Meestal is dit voor het baasje erger dan voor het dier zelf. Toch geven wij enkele tips om ervoor te zorgen dat zowel jij als je huisdier van een zorgeloze vakantie kunnen genieten.

Hoe wij het doen

Zelf hebben wij een kat van 11 jaar oud, Molleke. Ze is niet zo gek op vreemde mensen en houdt, zoals de meeste katten, van haar vaste patronen. Voor haar is het belangrijk dat ze steeds in haar gekende omgeving kan verblijven. Om stress te vermijden, kiezen we er steeds voor om haar in ons eigen woning te laten en niet naar een dierenhotel te brengen. Hiervoor kunnen we rekenen op familie die in de buurt woont en haar elke dag even eten komt geven en knuffelen. Natuurlijk heeft niet iedereen deze luxe, daarom geven we hieronder nog enkele andere tips.

Oppas (aan huis)

Als er geen vrienden, familie of buren zijn die je huisdier thuis willen/kunnen verzorgen, zijn er tegenwoordig gelukkig enkele andere alternatieven. Zo kan je elke dag iemand aan huis laten komen, of je kan iemand in je huis laten verblijven voor de duur van je reis. Op deze manier is ook je huis in goede handen. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

Internationale oppas

Dierenhotels

Een dierenhotel is voor je huisdier de laatste en minst ideale optie. De verblijven zijn vaak klein en voor de niet-sociale dieren kan dit een stressvolle ervaring zijn. Als je toch beslist om voor een dierenhotel te kiezen, zorg er dan voor dat het door de overheid erkend is. Zoek op voorhand reviews op, ga ter plaatse een kijkje nemen en geef je kat een dekentje mee met een geur van thuis.

De duur van je reis

Denk goed na voor je een huisdier neemt en weet dat dit gevolgen kan hebben voor je (reis)gewoontes. Zo proberen wij nooit langer dan 2 weken op reis te gaan. Het ene huisdier verdraagt het iets beter dan het andere, maar onze kat mist haar baasjes wel na een tijdje (of andersom). Dus neem je verantwoordelijkheid en beslis zelf wat goed is voor je huisdier. Een hond is bijvoorbeeld vooral gehecht aan zijn baasjes en een kat vooral aan haar omgeving. Daarom kan je eventueel beslissen om je hond mee op reis te nemen en enkel in Europa te reizen.

Toch op wereldreis

Zelf stellen wij onze wereldreis, zolang we een huisdier hebben, nog even uit. Ga je toch voor langere periode op (wereld)reis, probeer je lieveling dan onder te brengen bij vrienden of familie die voor je huisdier geen onbekenden zijn. Maak op voorhand duidelijke afspraken en vertel waar je dier van houdt en welke gewoontes ze eropna houden. Dump in elk geval nooit je huisdier!

author-sign

3 Comments

  1. Wij hebben al enkele jaren een huisoppas wanneer we op reis zijn. Dit is niet alleen ideaal voor de dieren, die in hun eigen omgeving blijven. Het is ook een uitstekende inbraakpreventie. Het is tegenwoordig zo makkelijk te regelen. Er zijn altijd enthousiaste en verantwoordelijke kandidaten te vinden.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :