Stockholm is een prachtige stad waar veel te beleven valt. De meeste bezoekers laten daarom een bezoek aan de archipel spijtig genoeg links liggen. Toch raden wij aan om een dag (of meer) vrij te maken en de boot te nemen naar de eilanden.

Met 30.000 eilanden is de archipel een van de grootste van de Oostzee, aan keuze geen gebrek dus.

Wij nemen de boot naar Grinda, midden in de archipel van Stockholm. Of zoals de Zweden het zo mooi zeggen: Griiiiinda.

De eilanden worden vooral gekenmerkt door kleine strandjes, veel rotsen en mooie wandelpaden. One hour from the city, a light year for the soul.

Waarom Grinda?

Het eiland Grinda is in de zomer vooral populair bij mensen die van natuur, wandelen en zwemmen houden. Je voelt bij het aankomen meteen de rust en de aangename sfeer. Zo moet het dus ongeveer voelen om op een onbewoond eiland te wonen, want veel vaste bewoners telt dit eilandje niet. Er is een boerderij, een gezellig haventje, een café en een camping waar twee tentjes stonden.

Vanuit Stockholm bereik je Grinda na ongeveer 2 uur varen, wat voldoende is om te genieten van een mooie vaartocht tussen de archipel. Het eiland wordt bovendien beheerd door een natuurorganisatie om ervoor te zorgen dat de natuurlijke schoonheid in stand wordt gehouden.

Hoe bereik je Grinda?

De juiste informatie vinden is niet zo eenvoudig. Websites zijn niet echt duidelijk en de de vertrek- en aankomsttijden zijn moeilijk terug te vinden of enkel in het Zweeds. Een bezoek aan het Visitor Center heeft ons wel goed geholpen. De twee voornaamste rederijen zijn Cinderella en Waxholmsbolaget. De Cinderella boten zijn vaak iets sneller, hebben betere connecties, maar zijn iets duurder. Die van Waxholmsbolaget doen er wat langer over, stoppen vaker en worden vooral door locals gebruikt.

Prijs via Waxholmsbolaget: 95 SEK (ongeveer 9 EUR) enkele rit

Prijs via Cinderella: 140 SEK (ongeveer 13 EUR) enkele rit

Hoe lang ben je onderweg?

Wij zijn vertrokken aan de ferryterminal Strömkajen met de boot van Waxholmsbolaget. Na ongeveer 2 uur bereik je Grinda, midden in de archipel van Stockholm. Onderweg geniet je vooral van de prachtige eilandjes, het geluid van het water en voorbij vliegende vogels.

Op het eiland brachten wij in totaal ongeveer 6 uur door. Als je een wandeling rond het eiland maakt, gaat zwemmen en picknickt is dit zeker voldoende. Om terug te keren namen wij de Cinderella boot die er maar 1,5 uur over deed en ons dropte aan de pier van Strandvägen.

Wat is er te doen op Grinda?

Bij aankomst op Grinda kan je informatieborden en een folder vinden. Hierop staat een mooie wandeling aangeduid die je rond het eiland gidst. Je wandelt door bossen, langs het water, over rotsen en langs prachtige uitzichten. Er zijn voldoende mooie plekjes waar je kan picknicken, zwemmen of chillen zonder last te hebben van andere mensen. Wat een droomeiland!

Eten en drinken

De meeste Zweden nemen een picknick mee als ze een dag op een eiland doorbrengen. In de Zweedse supermarkten is er keuze genoeg, dus je hoeft zeker niet te verhongeren. Als je ter plaatse toch iets wil eten of drinken, kan dit in één van de kleine restaurants dichtbij de jachthaven. Ook onderweg op de boot kan je betaalbare, kleine snacks kopen. Probeer zeker het Zweedse kaneelbroodje!

Overnachten op Grinda

Grinda is een klein eiland dus de mogelijkheden om te overnachten zijn hier beperkt. Grinda Wärdshus biedt verschillende accommodaties aan zoals blokhutten, hotel, hostel of camping.

Veel faciliteiten heeft de camping echter niet. Het is wel een aanrader als je van rust en stilte houdt en ’s nachts sterren wil kijken. Je hoeft zelfs niet te reserveren!

Andere eilanden in de archipel van Stockholm

Afhankelijk van je interesses en de tijd die je hebt, kan je ook andere eilanden bezoeken of eilandhoppen. Sommige eilanden kan je ook met de auto bereiken zoals Vaxholm, Yxlan en Muskö, maar de meesten zijn autovrij. Er zijn eilanden die je al bereikt na een uur varen en om de verste eilanden te bereiken ben je bijna een halve dag op het water. Via de website Stockholm Archipelago vind je per eiland wat meer informatie.

author-sign

1 Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :