Wat is er te doen in Oostende? Oostende is wellicht de Belgische kuststad waar het meest te doen is. Onder andere Arno, Louis Neefs, De Mens, Spinvis en Spring zongen liedjes over Oostende. We begrijpen waarom, want de stad roept ook bij ons nostalgische herinneringen op.

Welke Belg ging er vroeger niet over de zeedijk van Oostende scheuren met een gocart? In onze blog lees je wat je zoal kan doen in Oostende.

1. 7/7 shoppen in Oostende

Wat je altijd kan doen in Oostende? shoppen! Wie in Oostende wil shoppen moet in de Kapellestraat zijn. De winkels in Oostende zijn 7/7 open, dus haal die portefeuille maar al boven! De winkelstraten zijn autovrij en het aanbod is groot. Je kan er zowel kleinere boetieks als grote ketens terugvinden.

2. Kunst en cultuur opsnuiven in Oostende

Ook kunst- en cultuurliefhebbers komen in Oostende aan hun trekken om leuke dingen te doen. Op de zeedijk vind je de ‘Rock Strangers’ van Arne Quinze. Deze feloranje sculpturen zou je hier niet verwachten, maar dat is net de bedoeling. Wij zijn fan!

James Ensor was één van de bekendste inwoners van Oostende.

Ook het Ensorhuis mag je niet missen tijdens een weekend in Oostende. James Ensor was één van de bekendste inwoners van Oostende. De kunstenaar woonde in de Vlaanderenstraat.

Het gebouw werd omgetoverd tot een belevingscentrum met interactieve belevingsruimtes. Geen fan van musea? Ook de buitenkant van het gebouw is prachtig!

Bezoek ook eens een Belgisch Museum voor Moderne Kunst

In het Mercatordok liggen heel wat toffe bootjes. De meest opvallende is de Mercator. Je kan het schip tegen betaling bezoeken, maar ook vanaf de kade is de driemaster te bewonderen.

Waar wij erg van onder de indruk waren, is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende. Je verwacht een kerk als deze niet in een kuststad. Spring hier zeker eens binnen als je in de buurt bent. Let vooral op de prachtige glasramen!

Tip: vraag de (gratis) kustpas aan voor kortingen bij attracties in Oostende.

3. Huur een Gocart in Oostende

Naast kunst en cultuur zijn er in Oostende ook heel wat andere leuke activiteiten te doen voor groot en klein. Huur een Gocart aan het Strandplein en maak een ritje over de zeedijk. Fijn om te zien dat de politiewagentjes nog steeds populair zijn bij kinderen!

4. Zeehonden spotten 

Zeehonden spotten aan het klein strand van Oostende is intussen een klassieker geworden. De stad Oostende nam heel wat maatregelen om hun schattigste badgasten te beschermen. Als je geluk hebt kan je er enkele zien zonnebaden op hun eigen privé strandje.

5. Bewonder de zonsondergang

De zon zien zakken in de zee. Alleen al daarvoor rijden wij graag naar de kust. Geniet op een terras aan de zeedijk van een lekker glas terwijl de zon onder gaat in de zee. Ook aan de Koninklijke Gaanderijen zorgt de ondergaande zon voor een speciaal effect.

Wat-te-doen-in-Oostende

Een wandeling over de westelijke strekdam mag zeker niet ontbreken! Ook hier is de zonsondergang magisch. Het is de beste plek om even te relaxen en de voorbijkomende boten te bekijken. Op het einde van de strekdam staat een schattige schelp waar je toffe foto’s kan maken.

6. Oktoberfoor in Oostende

Elk jaar vindt in oktober de Oktoberfoor plaats. Op verschillende plaatsen in Oostende kan je dan een maand lang kermisattracties vinden zoals op de Groentemarkt en aan de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.

7. Eindeloos wandelplezier

In Oostende valt er heel wat te doen, ook bij slecht weer. Toch komen wij vooral naar de kust om van de gezonde buitenlucht en eindeloze strandwandelingen te genieten. Dat is in Oostende geen probleem, stranden genoeg!

De centrumstranden liggen niet ver van de binnenstad en zijn daarom perfect te combineren met een bezoek aan de stad of de winkelstraat.

Wie liever wat meer kilometers doet kan bijvoorbeeld tot in Mariakerke wandelen. Hier bevindt zich namelijk provinciedomein Raversyde. Dit domein bestaat uit drie onderdelen: het natuurpark, Atlantikwall en Anno 1465.

Het natuurpark ligt in beschermd duingebied en is vrij toegankelijk. Vergeet je verrekijker en camera niet, want er valt hier en daar wel een vogeltje te spotten! In Atlantikwall leer je meer over de twee wereldoorlogen en wandel je langs bunkers en loopgraven. Je kan een bezoek aan Atlantikwall combineren met Anno 1465. Hier kom je meer te weten over het leven van een vissersfamilie in de 15de eeuw.

Opgelet: Atlantikwall en Anno 1465 zijn tijdens de winter gesloten.

Voor meer wandelplezier buiten de stad trek je naar het Maria-Hendrikapark. Oostendenaars noemen dit ‘t Bosje. Of ga naar de Duinbossen die zich tussen De Haan en Wenduine bevinden.

Klik hier voor meer mooie wandelingen aan de Belgische Kust.

Strandwandeling in Oostende

8. En tenslotte: neem de Kusttram!

De Kusttram rijdt de volledige Belgische kust af van Knokke tot De Panne. Met 67 kilometer is het zelfs de langste tramlijn ter wereld!

Bezoek dus ook zeker eens andere kuststeden of geniet van een tramrit langs de Belgische Kust. Of combineer met een goedkoop weekend in Brugge.

Lees ook: Weekend Oostende: beste hotel, restaurants en bereikbaarheid

author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :