Op boerderijvakantie in Zuid-Tirol met Roter Hahn (Rode Haan), het is eens wat anders dan een doorsnee vakantie. Met plezier rijden we nog een keer naar onze favoriete regio in Italië, want de bergen van de Dolomieten zijn waanzinnig mooi.

Deze keer combineren we bergwandelingen met een verblijf op een boerderij in Feldthurns, in het hart van Zuid-Tirol. Klaar voor een vakantie tussen de dieren?

Op boerderijvakantie in Zuid-Tirol met Roter Hahn

Het afgelopen jaar hebben we al heel wat bijzondere trips gedaan. We gingen onder andere packraften in De Biesbosch, de Kilimanjaro beklimmen en uniek overnachten in Nationaal Park Veluwezoom. Maar een boerderijvakantie is weer helemaal iets anders.

Het concept van Roter Hahn sprak ons onmiddellijk aan, want stiekem dromen we van een eigen boerderij met veel dieren, ergens op een verlaten berg.

Nieuwsgierig rijden we pal in de herfst naar Zuid-Tirol voor een verblijf van één week op de boerderij. Op het programma deze week: bergwandelingen en genieten van het boerenleven in de natuur. Daarvoor verblijven we op boerderij Dietrichhof in Feldthurns. Een dorpje dat ons totaal onbekend is, ideaal.

Stiekem dromen we van een eigen boerderij met veel dieren, ergens op een verlaten berg.

Wil je zelf ook graag op boerderijvakantie in Zuid-Tirol met Roter Hahn? Neem dan zeker een kijkje op de website van Roter Hahn. Er is keuze uit meer dan 1600 boerderijen! Door je voorkeuren op de website in te geven, krijg je een selectie van de boerderijen die het beste bij je passen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een boerderij met veeteelt, fruitteelt of wijnbouw.

Roter Hahn werkt ook samen met boerencafés in Zuid-Tirol waar je streekproducten kan proeven én ze bieden workshops aan waarbij je zelf de handen uit de mouwen kan steken. Daardoor maak je kennis met de plaatselijke tradities en ambachten.

Alle boerderijen waar Roter Hahn mee samenwerkt voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Ze zijn onder andere allemaal kleinschalig, want er zijn maar een paar vakantiewoningen per boerderij. Je hebt ook echt het gevoel dat je deel uitmaakt van het boerenleven in Zuid-Tirol. En dat is net de bedoeling. Bovendien is het luxueuzer dan je denkt. Kortom: een unieke belevenis!

Boerderij Dietrichhof in Feldthurns

Na een rit van 11 uur komen we aan bij boerderij Dietrichhof in Feldthurns. De twee vrolijke boerderijkatten Luna en Findus staan ons al op te wachten. We zijn meteen verkocht. Gastvrouw Szilvia neemt ons mee naar het appartement waar we de komende week verblijven. Samen met haar man Reinhard en hun twee kinderen woont ze op de boerderij die ze overkochten van Reinhards ouders.

De boerderij ligt op een zonnige berg op een hoogte van 1.200 m, niet ver van het dorp Feldthurns. Een authentiek dorpje met nog geen 3.000 inwoners. Het toerisme hier is beperkt en dat maakt het juist zo leuk. Engels wordt er nauwelijks gesproken, want vooral Duitsers komen hier op vakantie.

De inkomsten van de kleine boerderijen in deze regio zijn beperkt. Daarom verhuren ze tegenwoordig ook appartementen of kamers. Op die manier steun je de boerderijen en kan je van dichtbij kennis maken met het boerenleven in Zuid-Tirol.

Het liefst staren we de hele dag naar buiten, want elk uur ziet de lucht en het landschap er anders uit.

Zo komen we terecht op een oude hooizolder van boerderij Dietrichhof, die werd omgebouwd tot 4 prachtige appartementen. Als Szilvia ons het appartement toont zijn we overdonderd. De muren zijn gebouwd met een mix van klei en hooi. Heel bijzonder én ecologisch! De natuurlijke elementen en kleuren zorgen voor rust. Net wat we nodig hebben.

Maar vooral het terras is een pareltje, want we kijken uit op gigantische bergen en de mooie vallei Eisacktal. ‘s Ochtends zien we de zon opkomen boven de pieken van de Dolomieten. Het enige geluid dat we horen zijn de klingelende bellen van de koeien. Het liefst staren we de hele dag naar buiten, want elk uur ziet de lucht en het landschap er anders uit.

Het leven zoals het is: de boerderij

Het leukste aan een boerderijvakantie met Roter Hahn in Zuid-Tirol is dat je zelf het boerenleven kan ervaren. Dat begint al bij ons ontbijt dat bijna enkel bestaat uit huisgemaakte producten.

De eieren komen recht van de kippen en de melk wordt vers uit de uiers getapt. Maar ook de confituur en de kaas is zelfgemaakt. Het beste moment van de dag.

Wie graag de handen uit de mouwen steekt mag gerust helpen met het voederen van de dieren of het uitmesten van de stallen. Wij houden ons vooral bezig met de twee schattige katten die niet van onze zijde wijken. Na een paar dagen voelen we ons al helemaal thuis op de boerderij, want de gastvrijheid hier is enorm. En dan heb ik het niet alleen over de lieve katten.

Ontbijt Boerderij Dietrichhof in Feldthurns

Om te ontspannen ploffen we neer op een ligbed in de tuin of op ons terras. Als het wat frisser wordt duiken we de sauna in om op te warmen. De boerderijkatten proberen nog mee binnen te glippen, maar we zijn ze net te snel af.

Vanuit de sauna kijken we uit op de vallei en de bergen. Plots zien we aan het raam enkele kattenogen naar ons staren. Wat houden we van het boerderijleven.

Wie liever actief bezig is kan in de regio prachtige wandelingen maken of gaan fietsen. Wandel bijvoorbeeld vanaf de boerderij naar het dorp Feldthurns.