Vaujany is een authentiek Frans dorp dat deel uitmaakt van een groots skigebied: Alpe d’Huez Grand Domaine. Dit kleine en charmante dorpje telt amper een paar honderd inwoners, maar heeft een gigantisch aanbod aan activiteiten. Wij trokken onze warmste winterkleding aan en gingen vanuit Vaujany onder andere op ontdekking in skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine.

Vaujany: authentiek dorp in skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine

Vaujany doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Alpe d’Huez kent iedereen. In de zomer wordt de regio overspoeld door wielertoeristen en in de winter door skiërs. Eén van de dorpen van waaruit je skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine kan bereiken is het rustige Vaujany.

Vaujany behoort tot het Franse departement Isère in het kanton Oisans. En als dat je nog steeds niet veel zegt: in het zuidoosten van Frankrijk, op een uurtje rijden van Grenoble.

Vaujany: authentiek dorp aan skigebied Alpe d'Huez

Met de roltrap naar de skipiste

In Vaujany ontmoeten we enkele Belgen die er vast wonen. België missen ze niet meer. Eens Vaujany je te pakken heeft, wil je er nooit meer weg. We snappen het volledig. Vaujany heeft alles wat een mens nodig heeft: bergen, lekker eten, leuke activiteiten en lieve inwoners.

Het leuke aan Vaujany is dat alles ook verbonden is via roltrappen. Daardoor hoef je nooit lang te stappen. Handig als je met skimateriaal op pad bent. Ook de schaatsbaan, skipiste en het zwembad zijn allemaal verbonden met elkaar. Er is duidelijk goed over nagedacht door de Vaujaniats.

Skiën in Vaujany: skipas en pistekaart

Skiën in Vaujany en skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine is een echt feest. Met maar liefst 250 km aan skipistes is er in Alpe d’Huez Grand Domaine keuze zat voor elk niveau van skiër. Het winterseizoen loopt van half december tot eind april.

Vanuit het dorp kan je gewoon de kabelbaan nemen en beginnen skiën. Drie kabelbanen brengen je van 1.250 m naar 3.300 m als je dat wil. Daardoor is het ook een sneeuwzeker skigebied, net zoals Kühtai in Oostenrijk.

Wij gingen er enkele dagen skiën en hebben ons geen moment verveeld. De pistes zijn breed en uitdagend. Daarnaast zijn er ook veel off-piste mogelijkheden voor de meer avontuurlijke skiërs. Bovendien heb je buiten de schoolvakanties de pistes bijna voor jou alleen. Bekijk hier de pistekaart van Alpe d’Huez Grand Domaine.

De moeilijkste zwarte piste in Europa

Leuk weetje over skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine: de ‘Sarenne’ piste is één van de langste zwarte pistes in Europa. En bij ‘Le Tunnel’ ski je door een tunneltje alvorens je de moeilijkste zwarte piste in Europa afdaalt. Hiervoor moet je eerst naar het hoogste punt ‘Pic Blanc’ op 3.300 m. Wees voorzichtig!

Koop hier je skipas of bekijk de tarieven als je wil gaan skiën in Alpe d’Huez Grand Domaine. Skimateriaal huren in Vaujany kan bijvoorbeeld bij Sport 2000 Atou Sport.

Andere (winter)activiteiten in Vaujany

Als je het skiën even beu bent, zijn er nog heel wat andere activiteiten om te doen in de omgeving van Vaujany.

Toerskiën

Vanuit Vaujany gingen we voor het eerst toerskiën, maar zeker niet voor het laatst. Wie het niet kent: je wandelt eerst met vellen onder je ski’s naar boven. Door de speciale binding op je ski’s zit je enkel los en kan je een wandelbeweging maken. De vellen zorgen ervoor dat je niet achteruit glijdt.

Vanuit Vaujany gingen we voor het eerst toerskiën, maar zeker niet voor het laatst.

Het leuke is dat je op deze manier buiten de piste kan gaan en op plekken komt waar geen mens te zien is. Een unieke ervaring! Daarna daal je terug af, op of buiten de piste. Zonder de vellen uiteraard. Je ski heeft dus twee functies: wandelen en skiën.

Toerskiën doe je altijd best met een gids. Daarvoor kan je terecht bij de officiële Franse skischool EFS of bij andere aanbieders van skilessen en begeleiding.