Ga je er voor het eerst naartoe of geen idee wat te doen in Cyprus? Dit zijn de leukste activiteiten om te doen tijdens een rondreis in Cyprus!

Cyprus, het land dat geen land lijkt te zijn. Het land van de Halloumi. Het land waar 340 dagen per jaar de zon schijnt. Waar men met de auto links rijdt. Het land met het properste zeewater van Europa. Het land dat in de zomer wordt ingepalmd door Russen en Britten, maar ook het land dat veel te bieden heeft. Er is namelijk heel wat te doen in Cyprus.

In september maakten we een rondreis door Cyprus en deden we heel wat leuke activiteiten. Die leuke activiteiten en andere tips delen we uiteraard graag met jullie.

De leukste activiteiten om te doen in Cyprus op de kaart:

1. Wandel door de Avakas kloof

De Avakas kloof bevindt zich ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Paphos. Het is één van de populairste plekken in Cyprus, maar als je vroeg in de ochtend gaat ben je er helemaal alleen. Gratis parkeren kan op een onverharde parking aan restaurant ‘Viklari The Last Castle’.

De route is ongeveer 4 kilometer lang, maar je kan ook een deel van de route doen. Na ongeveer een kwartier wandelen bereik je de kloof met prachtige rotsformaties. Verschiet niet als je onderweg wat geiten tegenkomt.

De rotswanden van 30 meter hoog zijn écht indrukwekkend. Door de rivierbedding wandelen is wel soms een uitdaging. Draag daarom geschikte schoenen (sneakers). Die natte voeten deden wel deugd, want het was meer dan 30 graden toen we de kloof bezochten. Hou er rekening mee dat de kloof tijdens de wintermaanden mogelijks niet bereikbaar is wegens te veel water.

Tip: Ga voor of na de wandeling door de Avakas kloof iets eten in restaurant ‘Viklari The Last Castle’. Hier eet je onder de druivenranken met een indrukwekkend uitzicht op zee. Enkel ‘s middags geopend.

2. Bezoek scheepswrak Edro III

Langs de kust van Cyprus liggen er verschillende scheepswrakken. Sommige liggen volledig onder water en kan je bezichtigen door te scubaduiken. Scheepswrak Edro III ligt echter boven water, vlakbij de kust. Daardoor kan je het van dichtbij bezichtigen.

Het schip kwam in 2011 in de problemen toen het tijdens een storm van Limassol naar Rhodos voer. Een botsing met de rotsen was onvermijdelijk. Sindsdien is het schip een hotspot voor zowel fotografen als toeristen. De zonsondergang is er bovendien indrukwekkend!

Tip: Reserveer ‘s avonds een tafel in bar Sentiero By The Sea. Hier zit je op de eerste rij voor de zonsondergang. Bovendien is zowel de bediening, de muziek als het eten top! Leukste bar in Cyprus wat ons betreft.

3. Scheur met een buggy op het Akamas schiereiland

Als je op zoek bent naar natuur in Cyprus, moet je op het ongerepte Akamas schiereiland zijn. Het schiereiland is niet te bereiken met een gewone (huur)auto. Bespaar je dus de moeite. De enige manier om dit gebied te verkennen is te voet of met een offroad-voertuig zoals een buggy, jeep of quad.

Wel een beetje vreemd om rond te scheuren met een buggy in een beschermd natuurgebied, maar ook dit is Cyprus. Omdat we dit gebied toch graag wilden zien, huurden we voor 5 uur een buggy bij STS Motofun. Gelukkig hadden we na onze buggyrit in de woestijn van Dubai al wat ervaring.

We stippelden zelf een route uit die ons langs alle hoogtepunten bracht. We reden langs de mooiste baaien en door prachtige natuur. Ook aan avontuur geen gebrek, want de wegen zijn soms pittig! Geen zin om zelf de weg te zoeken? Boek dan een begeleide tour. Er zijn opties genoeg!

De hoogtepunten van onze route: Blue LagoonNeo ChorioLara BeachAkamas Forest Baths of Aphrodite.

Tip: Ga na je tour iets eten of drinken in restaurant ‘Baths of Aphrodite’. Of ga zwemmen aan het onderliggende strand.

4. Doe vrijwilligerswerk in kattenopvang ‘Tala Cats’

Verblijf je in de buurt van Paphos en hou je van katten? Trek dan enkele uren uit om te helpen in kattenopvang ‘Tala Cats’. In het opvangcentrum trippelen meer dan 800 katten rond. Ze kunnen dus alle hulp gebruiken. Ook donaties, kuisproducten en eten zijn steeds welkom.

Deze mensen hebben echt een hart voor katten en zorgen er enorm goed voor. Zelf kuisten we enkele verblijven uit om daarna knuffels uit te delen. Overal in Cyprus zie je trouwens katten rondlopen. Aarzel niet om ze eten, drinken en liefde te geven.

Tip: Elke dag van het jaar te bezoeken tussen 9 en 13 uur.

5. Slenter over de ‘Coastal Boardwalk’ in Paphos

De Cypriotische steden zijn te vermijden. Omdat we dichtbij Paphos verbleven, gingen we er toch eens een kijkje nemen. De haven van Paphos is best gezellig met veel bars en restaurants. Ook als je op zoek bent naar excursies zoals boottours moet je hier zijn.

Een boot vol toeristen is echter niet ons ding. Een fijne wandeling met een zonsondergang dan weer wel. Hiervoor volgden we het kustpad (coastal boardwalk). Wandel voorbij de haven, langs het kasteel en volg verder het pad dat langs de kust loopt. Als beloning zie je hier ‘s avonds de zon ondergaan in de zee.

Tip: In de haven van Paphos zwemmen af en toe zeeschildpadden. Kijk dus zeker eens in het water!

6. Ga op zoek naar watervallen in het Troodos gebergte

Het Troodos gebergte bevindt zich in het binnenland van Cyprus. Hier vind je onder andere prachtige bergdorpen en wijnhuizen. In de winter kan je in het gebergte zelfs skiën! Maar het gebied is ook bekend vanwege de prachtige watervallen en wandelroutes.

Daar staan we graag vroeg voor op. Na een prachtige autorit door de bergen stoppen we aan forelkwekerij ‘Psilo Dendro’. Hier start namelijk een wandeling naar één van de hoogste en mooiste watervallen in Cyprus: de Caledonia waterval. Op deze plek starten overigens nog andere mooie wandelingen. De routes kan je op het infobord terugvinden.

Na een korte wandeling van ongeveer een halfuur duikt de waterval al op. De 12 meter hoge waterval is niet zo indrukwekkend, maar wel leuk en verfrissend op warme dagen. Als je niet weet wat te doen en op zoek bent naar koelte is dit een fijne activiteit! Het water is ijskoud, maar ideaal om de voeten even af te koelen.

Tip: Ga ‘s morgens vroeg (voor 9 uur) om de warmte en drukte voor te zijn. De wandeling naar de waterval en terug duurt ongeveer een uur.

7. Snorkel tussen de zeeschildpadden in Protaras

In onder andere Paphos en Protaras worden er boottochten aangeboden om zeeschildpadden te spotten. Ook diepzeeduiken is een optie om deze dieren te bewonderen. Gierig als we zijn besloten we om gewoon een snorkel te kopen en zelf op zoek te gaan naar deze bijzondere dieren.

De toeristische stranden en baaien in Protaras en Ayia Napa zijn prachtig om te snorkelen, maar erg druk. Bovendien is de kans klein dat je hier zeeschildpadden ziet. Ze gaan namelijk op zoek naar gras, op de bodem van de zee, om van te eten. Dat gras groeit niet zomaar in elke baai.

We hoorden hier en daar dat er in Green Bay regelmatig zeeschildpadden van het gras komen eten in de zomer. En jawel, na minder dan 5 minuten snorkelen zien we de eerste schildpad al gulzig van het gras eten. En dat op een diepte van 10 meter. Wat een ervaring om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

Als je gaat duiken of snorkelen in Green Bay, hou dan voldoende afstand van de schildpadden.

Enkel jammer dat diepzeeduikers veel te dicht bij de schildpadden komen en ze wegjagen. Als je gaat duiken of snorkelen in Green Bay, hou dan voldoende afstand van de schildpadden. Het is immers een bedreigde diersoort. De schildpadden komen af en toe naar boven om te ademen. Een magisch moment als je aan het snorkelen bent.

Tip: Green Bay bestaat uit rotsige inhammen waar diepzeeduikers vaak vertrekken. Neem zeker waterschoenen mee en ga voor 9 uur ‘s ochtends voor de ultieme ervaring. De meeste diepzeeduikers starten pas rond 10 uur.

8. Zeegrotten Cape Greco in Ayia Napa

Natuurgebied Cape Greco is een mooie omgeving om te wandelen, vooral tijdens zonsondergang. Deze landtong ligt tussen Protaras en Ayia Napa. Hier voel je de kracht van de oceaan pas echt.

Langs de kust bevinden zich prachtige rotsformaties zoals de ‘Love Bridge‘ en de ‘Sea Caves‘ (zeegrotten). Vooral de Sea Caves zijn populair bij zonsondergang, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ook pasgetrouwde koppels kiezen deze plek vaak om zich te laten fotografen, en terecht!

Tip: Gratis parkeren kan aan de Sea Caves (onverhard). De mooiste fotoplek zit verborgen in een rots (zie foto).

9. Bewonder de mooiste kerkjes in Protaras

De meeste Cyprioten behoren tot de Grieks-Orthodoxe kerkgemeenschap. Het valt dan ook op dat er veel mooie kerkjes te vinden zijn in Cyprus. Zeker in de regio rond Protaras bevinden zich enkele pareltjes zoals de ‘Ayioi Anargyroi’ en ‘Profitias Elias’.

Verblijf je in deze regio? Ga dan zeker eens kijken! Vanaf de kerk ‘Profitis Elias’ heb je het mooiste 360° uitzicht op de omgeving van Protaras.

Tip: Aan de kerk Ayioi Anargyroi kan je naar beneden wandelen tot je in een grot komt. Mooie fotoplek en leuk om te zwemmen!

10. Duik naar het onderwatermuseum in Ayia Napa (MUSAN)

Het kristalheldere en warme zeewater in Cyprus leent er zich toe om veel te zwemmen en snorkelen. In 2021 opende er zelfs een onderwatermuseum in Ayia Napa! Tijd dus om onze snorkel nog eens boven te halen.

Vanaf het Pernera strand is het ongeveer 200 meter zwemmen naar het onderwatermuseum. De zone is afgebakend met boeien. Er zijn ook twee platformen in de zone waar je even kan uitrusten (wat zeker nodig is).

Op een diepte van ongeveer 8 tot 10 meter staan er verschillende beelden van onder andere bomen en ballonnen. De beelden werden vervaardigd uit PH-neutrale materialen om de impact op de natuur te beperken. Echt prachtig!

Tip: Slechte zwemmers wagen het beter niet. Zwemvliezen zijn aan te raden als je echt tussen de beelden wil duiken. Er worden ook tours aangeboden om te diepzeeduiken tussen de beelden. Ga ‘s ochtends als de zee nog kalm is.

11. Sta vroeg op voor de eerste zonsopgang van Europa

Protaras is het meest oostelijke dorp van Europa. Daardoor is het ook de plek waar de zon het eerst opkomt. Het loont de moeite om eens vroeg op te staan en te genieten van de zonsopgang. Het hoeven niet altijd zonsondergangen te zijn, toch?

Vanaf het toepasselijke ‘Sunrise Beach‘ zie je de zon uit de zee rijzen. Magnifiek!

Tip: Neem voor de ultieme ervaring een frisse duik tijdens de opkomende zon. Kon elke dag zo maar starten.

12. Wandel over het zoutmeer van Larnaca

Tijdens de winter vult het zoutmeer van Larnaca zich met water. Daardoor overwinteren er elk jaar duizenden flamingo’s aan het zoutmeer. In de zomer droogt het water op en verschijnt er een witte vlakte van zout. Pas dan merk je hoe groot het zoutmeer wel is.

Geniet van de zonsondergang met het krakende zout onder je voeten. Het lijkt wel sneeuw, wat voor een bijzondere ervaring zorgt.

Tip: Het zoutmeer ligt vlakbij de luchthaven van Larnaca. Stop hier zeker even voor of na je vlucht, als je tijd hebt.

13. Vliegtuigen spotten op Mackenzie Beach

Mackenzie Beach is één van de bekendste stranden in de regio Larnaca. Het strand is in de zomer bezaaid met strandstoelen en parasols, zoals de meeste stranden in Cyprus.

Maar wat het strand echt bijzonder maakt, zijn de vliegtuigen die laag over het strand vliegen. Hierdoor beseffen we dat het einde van onze rondreis in Cyprus bijna ten einde is. Het is de perfecte plek om je vakantie af te sluiten als je vanaf Larnaca terug naar huis vliegt.

Tip: Ga iets eten in ‘Food Park City’ en kijk hoe de vliegtuigen overvliegen. Oh ja, en bestel de overheerlijke Bao’s!

14. Maak een rondreis in Cyprus

Veel toeristen verblijven in een all-in hotel in bekende badplaatsen zoals Paphos of Ayia Napa en dat is jammer. Om Cyprus echt te leren kennen huur je best een auto. Het openbaar vervoer in Cyprus is beperkt en niet betrouwbaar.

Het verkeer op de wegen in Cyprus is rustig en veilig. Rijden in het donker vermijd je beter, want veel wegen zijn niet verlicht. Links rijden wordt dan nog net iets lastiger. Gelukkig hebben huurauto’s rode nummerplaten, zodat inwoners de toeristen herkennen.

De afstanden in Cyprus zijn niet zo groot, maar de snelwegen op het eiland zijn beperkt. Ook mag je nergens sneller dan 100 km/uur rijden. Van oost naar west ben je ongeveer 2 uur onderweg.

Tip: Gebruik Google Maps als GPS. Wij waren wel steeds langer onderweg dan Google Maps aangaf. Bijna overal in Cyprus kan je gratis parkeren.

15. Bezoek de mooiste stranden van Cyprus

De stranden in Cyprus zijn stuk voor stuk pareltjes. Jammer genoeg worden de stranden tijdens de zomer bijna volledig ingepalmd door strandstoelen en parasols. Voor een paar Euro lig je de hele dag te bakken en braden. Niet echt ons ding, maar wellicht fijn voor gezinnen en zonnekloppers.

Er zijn wel enorm veel opties om te watersporten. Zeker in de toeristische badplaatsen van Cyprus is er heel wat leuks te doen. Van parasailen tot boottochten, alles kan! Wij genoten vooral van het kristalheldere water dat ideaal is om te snorkelen. En wees gerust, haaien komen er (bijna) nooit.

Aan de oostkust vind je heel wat mooie familiestranden zoals Fig Tree Bay, Nissi Beach en Konnos Beach.

Aan de ruige westkust vind je ongerepte en verborgen stranden zoals Coral Bay, Lara Beach en White River Beach.

Tip: Ga naar een keienstrand als je van rust houdt zoals ‘Nacho Bay’ in Protaras. Aan veel stranden in Cyprus zijn gratis toiletten en douches voorzien.

Praktische tips voor je vakantie naar Cyprus

Cyprus wordt het eiland van Aphrodite genoemd. De godin van de liefde en schoonheid kwam hier voor het eerst aan land, nadat ze uit het schuim van de zee geboren was. Nog steeds ademt Cyprus liefde. We zagen regelmatig huwelijksfeesten en romantische fotoshoots.

Cyprus is ook een complex land. Het noordelijke deel van Cyprus is Turks-Cypriotisch en het zuidelijke deel is Grieks-Cypriotisch. Wij bezochten enkel het Grieks-Cypriotische deel. En Cyprus is ook een toffe vakantiebestemming voor de herfst, want ook dan is het er nog mooi weer!

Toerisme in Cyprus

Tijdens de zomermaanden draait het toerisme in Cyprus op volle toeren. Het is één van de meest zonzekere bestemmingen in Europa. Toch wordt Cyprus vooral bezocht door Britse en Russische toeristen. Nergens kwamen we Belgen of Nederlanders tegen.

De meeste toeristen verblijven in het oostelijke deel van Cyprus. In de regio Ayia Napa zijn er namelijk tal van all-in hotels. In deze regio vind je ook veel goedkope bars en restaurants, watersportmogelijkheden en prachtige stranden. De vele Britse pubs waren voor ons wel wat een afknapper. Het deed ons een beetje denken aan onze rondreis in Mallorca.

Waar ligt Cyprus

Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Geografisch gezien ligt Cyprus zelfs in Azië. Cyprus ligt dan ook niet ver van Turkije, Syrië en Libanon. Maar geen paniek, het is écht heel veilig in Cyprus. Je kan er zelfs met de Euro betalen, want Cyprus behoort gewoon tot de EU.

Vliegen naar Cyprus

Cyprus heeft twee luchthavens voor passagiersvluchten: Paphos International Airport en Larnaca International Airport. Er zijn verschillende maatschappijen die vliegen op Cyprus zoals TuiFly en Ryanair.

Wij vlogen met TuiFly vanuit Brussel op Paphos. Voor de terugreis vlogen we vanaf Larnaca, zodat we een tussenvlucht vermeden. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4 uur, afhankelijk van de wind.

Hou er wel rekening mee dat het in Cyprus een uur later is. De zon komt er vroeg op, maar gaat er ook vroeger onder.

Autorijden in Cyprus

Autorijden in Cyprus is wel een uitdaging. Toch zeker als je nog nooit links hebt gereden. Wij kwamen in Cyprus aan toen het al donker was. Daardoor was de uitdaging nog net iets groter. Wegen zijn in vrij goede staat, maar vaak niet verlicht. Zeker buiten de steden niet.

Sommige wegen zijn onverhard, vooral in het Akamas gebied. Wij kozen ervoor om een automaat te huren en dat is geen overbodige luxe! Maar na een dag of twee voelt het links rijden vertrouwd aan. Hou er ook rekening mee dat je met een huurauto de grens niet mag oversteken naar het Turks-Cypriotische deel.

 Huur een all inclusive auto bij Sunny Cars

Hotels in Cyprus

Een hotel vinden in Cyprus is geen probleem. De hotels zijn uitstekend, betaalbaar en modern. Denk ook eens aan een appartement als je naar Cyprus gaat. Wij betaalden gemiddeld 58 EUR/nacht (2 personen) in september.

We verbleven eerst vier nachten in New Day Apartments in Paphos en daarna drie nachten in Alva Hotel Apartments in Protaras. Ben je op zoek naar rust? Verblijf dan buiten de steden of in het binnenland.

Prijzen in Cyprus

De prijzen voor eten en drinken in Cyprus zijn vergelijkbaar met de prijzen in België en Nederland. De porties zijn wel vrij groot, zodat we er vaak voor kozen om voorgerechten met elkaar te delen.

Taxi’s hanteren in de toeristische delen vaste prijzen, wat wel handig is als je geen huurauto hebt. Activiteiten zoals watersporten zijn vrij duur. Op de meeste plaatsen kan je met de kaart betalen. De goedkoopste en leukste activiteit om te doen in Cyprus is echter snorkelen!

Eten in Cyprus

In Cyprus valt er heel wat lekkers binnen te steken. De Halloumi kaas en Tzatziki met pitabrood waren onze favoriet. Maar ook de Meze vind je overal op de menukaart. Vleeseters kunnen kiezen voor Souvlaki (gebraden vlees op een spies).

Een ontbijt scoren is al helemaal geen probleem. Veel bakkers zijn immers dag en nacht geopend en verkopen veel meer dan enkel brood en gebak.

Qua bier is er wel nog werk aan de winkel. De keuze is meestal beperkt tot KEO (Cypriotisch bier) en Carlsberg. Cypriotische wijn is wel uitstekend. Probeer ook eens een Cypriotische koffie of chips met Feta smaak.

Stekkers in Cyprus

Cyprus maakt gebruik van de G stopcontacten. Vergeet dus geen reisstekkers mee te nemen naar Cyprus. De voltage en frequentie zijn wel gelijk aan die in België en Nederland. Je hebt dus geen omvormer nodig.

Ook zin om leuke dingen te doen in Cyprus?

Vluchten
⇢ Vliegtickets naar Paphos
⇢ Vliegtickets naar Larnaca

Huurauto
⇢ Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
⇢ Bekijk toffe hotels in de omgeving van Paphos
Bekijk toffe hotels in de omgeving van Larnaca

Kijk op Instagram voor meer foto’s en filmpjes van onze avonturen in Cyprus

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :