Porto is het kleine broertje van Lissabon en de ideale bestemming voor een vierdaagse citytrip. De stad is gelegen in het noorden van Portugal aan de rivier Douro. Aan de ene kant bevindt zich het historisch centrum (Ribeira) en aan de andere kant de porthuizen (Vila Nova da Gaia).

De laatste jaren is het toerisme in Porto erg toegenomen en dat merk je wel. Toch waren we aangenaam verrast en kan je onze vierdaagse citytrip in het pittoreske Porto hier met ons herbeleven.

Dag 1 in Porto

Onze vierdaagse citytrip in Porto start na een vlucht van iets meer dan 2 uur. Met de metro komen we een halfuur later aan in de stad.

Na het inchecken, wandelen we naar de Douro rivier om iets te gaan eten in restaurant Adega São Nicolau. De lokale gerechten die we er namen waren meer dan behoorlijk!

Met een volle buik wandelen we verder langs de Douro naar de Dom Luis I-brug. Deze boogvormige brug kan je niet missen en is de gemakkelijkste manier om te voet aan de overkant te geraken. Je kan zowel onderaan als bovenaan de brug wandelen, maar boven is het veel aangenamer om te wandelen met een mooi uitzicht op de stad.

We kijken vanop de brug naar de wondermooie zonsondergang en tellen al af naar de volgende dag.

Dag 2 in Porto

De tweede dag van onze vierdaagse citytrip in Porto starten we met een ontbijt in bakker Confeitaria São Domingos aan het gezellige pleintje van Rue das Flores. We proberen uiteraard de Pastéis de nata, een soort Portugees gebakje. Heerlijk!

Daarna is het tijd om het centrum van de stad te verkennen. Eerst wandelen we naar het mooie uitzichtpunt Miradouro da Bataria da Vitoria vanwaar we de verschillende porthuizen aan de overkant goed zien liggen.

We wandelen verder door het centrum langs de Torre dos Clérigos en genieten van de leuke straatjes en architectuur.

Daarna lopen we verder tot aan het leuke park Jardins Do Palácio De Cristal waar we even uitblazen en genieten van het mooie uitzicht. Van hieruit kan je de Atlantische Oceaan goed zien.

In het centrum zie je overal oude gevels met azulejos (portugese siertegels) waar de was buiten hangt en ruik je de geur van gegrilde sardienen. Omdat we van al deze geuren honger krijgen, eten we in het typisch Portugees café/restaurant Porto Santo een dagschotel voor slechts 5 EUR. Ons dessert eten we bij Momo Gelateria, lekker artisanaal ijs!

Shoppen doen we in de Rua da Santa Catarina waar alle bekende winkels aanwezig zijn. Ongeveer halverwege deze straat ligt winkelcentrum Via Catarina. Een knus winkelcentrum met op de bovenste verdieping enkele leuke eetgelegenheden.

Een andere straat waar je leuk kan winkelen en die minder bekend is bij toeristen, is de Rua do Cedofeita. Hier vind je meer traditionele winkels, leuke souvenirs en is de sfeer gemoedelijker (minder toeristen en meer locals). Als we naar huis wandelen, stoppen we nog in het treinstation São Bento dat vanbinnen prachtig versierd is met azulejos.

Dag 3 in Porto

Na ons ontbijt bij de bakker steken we opnieuw te voet de brug over naar Vila Nova da Gaia. ’s Ochtends is het hier veel rustiger. Het leven in Porto komt pas rond de middag op gang, slaapkoppen!

Voor ongeveer 12 EUR p.p. varen we mee met een ‘Rabelo’ boot (boot waarmee vroeger de vaten port werden vervoerd) voor een 50 minuten durend boottochtje. Terwijl we onder de 6 bruggen van de Douro varen, zorgt de audiogids voor wat randinformatie. In de namiddag zitten deze boten echter stampvol, er vroeg bij zijn is dus de boodschap.

Daarna nemen we de kabelbaan (Teleférico da Gaia) voor een mooi uitzicht op de stad en ook gewoon, omdat het onze ogen uitstak.

Bij ons ticket voor de kabelbaan krijgen we een voucher om een gratis glaasje port te gaan drinken in één van de porthuizen. Uiteraard hebben we hier gebruik van gemaakt, al waren ze niet erg gul met de porties. Tegen betaling kan je de bekende porthuizen ook met een gids bezoeken.

Daarna gaan we iets eten en drinken bij B&B Bridge It. Hier ontkomen we even aan de drukte met een prachtig uitzicht en goedkope cocktails.

De namiddag spenderen we aan de Douro waar het steeds gezellig druk is en dus ideaal om wat mensen te spotten, straatmuzikanten te beluisteren en dansgroepen het beste van zichzelf te zien geven. De rivier zit trouwens boordevol vis, zodat je bijna overal vissers langs de kade ziet staan. We zien er regelmatig enkele aan de lijn hangen. ’s Avonds eten we enkele ‘petiscos’ bij Dama Pe De Cabra.

Dag 4 : fietstocht naar de zee

De laatste dag van onze citytrip in Porto hebben we opgespaard voor een fietstocht. De huurfiets halen we op bij Biclas & Triclas. Dit verhuurbedrijf wordt door een supervriendelijke familie gerund en voor ongeveer 10 EUR/p.p. krijgen we een degelijke fiets.

We volgen de Douro tot iets voorbij de Ponte da Arrábida en nemen daar het overzetbootje naar de vissershaven Afurada.

Iets verderop ligt het natuurpark Reserva Natural Local do Estuário do Douro. Er zijn amper mensen, maar omdat we nog een hele weg te gaan hebben, keren we terug en nemen we opnieuw de overzetboot om onze route verder te zetten.

We fietsen door naar het strand van Matosinhos en bekomen hier even op het mooie strand.

Niet ver hier vandaan ligt het Parque da Cidade waar we door fietsen op onze weg terug naar het centrum. Moe, maar voldaan verlaten we de volgende dag deze leuke stad.

Praktisch

Vluchten
Brussels Airlines

Transfer
De beste en snelste manier om van de luchthaven in het centrum van Porto te geraken is de metro. Het is niet zo duur en na een klein halfuurtje ben je al in de stad.

Hotel
Appartement Ribeira Historic Apartments

Eten en drinken

  • In een gezellig steegje niet ver van de Douro kan je heerlijke vis eten in restaurant Adega São Nicolau. Je kan wel best reserveren.
  • Voor een lekker ontbijt kan je naar deze echte Portugese bakker Confeitaria São Domingos .
  • In Momo Gelateria eet je lekker artisanaal ijs.
  • B&B Bridge It heeft een prachtig terras met uitzicht op de stad. Bovendien kan je er lekker en betaalbaar eten.
  • Petiscos zijn Portugese tapas. De lekkerste hebben wij gegeten in Dama Pe De Cabra.
author-sign

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :