Wist je dat je in Frankrijk kan genieten van een vaarvakantie, zonder een vaarbewijs te hebben? En dan bedoelen we geen klein bootje, maar een echt jacht van 12 meter lang! Met een bang hartje en veel vragen vertrokken we met de auto vanuit België naar de Elzas-Lotharingen regio.

Maar van zodra we aan boord van onze boot stapten, kwamen we helemaal tot rust. Weg stress, weg drukte, weg van alles. Slow travel op z’n best. Vragen losten zich onderweg vanzelf op. Stap met ons aan boord en geniet mee van onze eerste vaarvakantie in Frankrijk, zonder vaarbewijs. Ahoy!

Onze ervaring met een vaarvakantie in Frankrijk zonder vaarbewijs

Laten we van wal steken. Eens aangekomen bij de basis van Le Boat in Hesse, kan ons avontuur beginnen. We werden de dag voordien opgebeld om het aankomstuur af te spreken. Stipt om 15 uur melden we ons aan, want we willen elke seconde op onze boot benutten.

Aankomst in Hesse: praktische informatie en rondleiding aan boord

Een vriendelijke dame helpt ons meteen verder en overloopt wat praktische info over onze boot en de route die we kunnen afleggen. We krijgen ook twee mappen vol informatie. Echt alles staat erin. Lectuur genoeg voor de komende dagen. Daarna stappen we aan boord van onze boot: de Horizon 2. Een kanjer van 12 meter lang.

We laden al onze spullen in en installeren ons. In geen tijd wordt onze boot een gezellig huisje. Iets later krijgen we een rondleiding van een uur door een medewerker van Le Boat. Hij toont ons hoe alles werk en waar elk knopje voor dient, want er komt best veel kijken bij zo’n boot.

Daarna maken we samen met hem een testrondje om te kijken of we goed opgelet hebben. Gelukkig krijgen we goeie punten. Dan is het tijd om het roer in eigen handen te nemen.

Dag 1: van Hesse naar Gondrexange (2,5 uur varen)

Langzaam verlaten we de haven van Hesse. Ons plan is om enkele uren te varen richting de natuur, om op een afgelegen plek te overnachten. Daarvoor varen we naar Gondrexange, een groen gebied met mooie meren en weinig voorzieningen. Aanmeren en overnachten mag trouwens haast overal op het kanaal.

Na 2,5 uur varen bereiken we de perfecte spot, weg van de bewoonde wereld. Eens de motor uitstaat is het muisstil. We slaan twee piketten in de grond om onze boot aan vast te leggen. Het bootleven is een beetje zoals kamperen, maar het bevalt ons meteen. BBQ aan, wijntje erbij en genieten van de zonsondergang. Daarna gezellig samen slapen in onze kajuit.

Doen in de buurt van Gondrexange:

 • Vaar naar de diepste sluis van Frankrijk: Grande Ecluse de Réchicourt-le-Château
 • Ga zwemmen in één van de meren
 • Wandelen of fietsen langs het kanaal

Dag 2: van Gondrexange naar Arzviller (5 uur varen)

Om wat beweging te hebben, brachten we een springtouw mee van thuis. We beginnen de dag met elk 100 keer springen. Onze boot ligt gelukkig nog steeds muurvast aangemeerd. De knooptechnieken van Trihn zijn dan ook uitstekend. Al spookte er ‘s nachts toch even een ‘wat als?’ door ons hoofd.

‘s Ochtends is het dek helemaal nat van de dauw. Maar na een kuisbeurt en een stevig ontbijt zijn we klaar voor dag 2. Motor aan, trossen los en gaan met die banaan.

Het belooft een spannende dag te worden, want vandaag staat er niet alleen een bootlift op het menu, maar ook twee smalle donkere tunnels. Eerst varen we terug naar de basis in Hesse om ons water bij te vullen. In elke basis van Le Boat kan dat gratis. Met een volle watertank tuffen we richting de tunnels in Niderviller.

Licht aan het einde van de tunnel

Om de tunnels door te varen moeten we even wachten, want het licht staat op rood. Eenrichtingsverkeer weet je wel. De eerste tunnel is ‘maar’ 475 meter lang, de tweede 2.307 meter. Als het licht op groen springt, is het aan ons. Stapvoets varen we de duisternis tegemoet.

Vooral de langste tunnel duurt eindeloos. Het is er ijskoud en waterdruppels vallen regelmatig op ons hoofd. Maar het is vooral lastig om onze boot recht te houden. Een goeie test voor onze stuurkunsten. Na een halfuur zien we licht aan het einde van de tunnel. Tijd voor een welverdiende aperitief!

De bootlift van Arzviller

De zon warmt ons opnieuw op terwijl we richting onze laatste hindernis van de dag varen: de bootlift van Saint-Louis Arzviller. Een bijzonder bouwwerk waarmee we in enkele minuten 45 meter lager terechtkomen. Om meer te weten te komen over deze unieke constructie, kan je bijvoorbeeld een gegidste tour boeken.

Er zijn veel kijklustigen aan de bootlift, maar ondanks die extra druk, varen we samen met een andere boot gezwind de lift in. Al verliezen we bijna onze zonnetent die we vergaten dicht te klappen, beginnersfoutje.

Communiceren met elkaar aan boord is belangrijk, maar ik kan je alvast verklappen dat onze relatie (en de boot) niet op de klippen is gelopen. Vervolgens zakken we met de lift traag naar beneden. Daarna besluiten we om met zicht op de bootlift te overnachten. Na een potje badminton en Franse lekkernijen op de BBQ, is het bedtijd.

Doen in de buurt van Arzviller:

Dag 3: van Arzviller naar Lutzelbourg (1,5 uur varen)

We kozen er bewust voor om de eerste dagen de sluizen te vermijden. Maar op dag 3 voelen we ons zeker genoeg om ervoor te gaan. Al is het toch even alle hens aan dek als we de eerste sluis naderen. We gooien vlot onze touwen rond de bolders en activeren de sluis door een blauwe buis naar boven te duwen.

De sluizen gaan toe en het water begint te zakken. Verbazingwekkend hoe snel dat gaat! En eigenlijk best rustgevend. Ook de volgende twee sluizen varen we vlot door, tot we in Lutzelbourg arriveren. Een tof klein dorpje waar we onze boot parkeren in de haven Port Amont.

Overnachten in Lutzelbourg

We betalen ongeveer 20 EUR om hier te overnachten, elektriciteit en water incluis. Het centrum van Lutzelbourg bevindt zich op wandelafstand. En omdat de beste stuurlui aan wal staan, gaan we van boord om meer te zien van Lutzelbourg.

We beseffen dat we, behalve elkaar, eigenlijk niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn.

Vooral de wandeling naar het kasteel van Lutzelbourg is leuk. Van daar kijken we uit op het kanaal en het dorp. In de verte zien we ons bootje dobberen.

Maar na een korte vaardag doen we het rustig aan. Eten maken, op het dekken zitten, genieten van de stilte. We beseffen dat we, behalve elkaar, eigenlijk niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn.

Doen in de buurt van Lutzelbourg:

 • Wandel naar het kasteel van Lutzelbourg
 • Eet iets bij Le Chalet
 • Vaar door naar het dorp Saverne en Château des Rohan

Dag 4: van Lutzelbourg naar Hesse (4 uur varen)

Voor onze laatste lange vaardag combineren we alles van de voorbije dagen: 3 sluizen, een bootlift en twee tunnels. We vertrokken als twee matrozen, maar keren terug als twee kapiteins. We voelen ons als een vis in het water, op het water.

Na 4 uur varen vinden we de perfecte ligplaats, iets voorbij Hesse, om te overnachten. We genieten vanop ons dek van de laatste zonnestralen. Mensen kijken jaloers toe als ze voorbij fietsen, begrijpelijk.

Voorbijvarende boten groeten we, want op het water is iedereen vriendelijk en behulpzaam. Dat viel ons erg op de voorbije dagen. Onze boot terug afgeven doet pijn, maar eerst nog voor de laatste keer dicht tegen elkaar in de kajuit slapen.

Dag 5: naar de basis van Le Boat in Hesse

‘s Ochtends horen we de regen op onze boot kletteren. Tijd om naar huis te gaan dus. De basis in Hesse is maar 15 minuten varen, maar we genieten nog van elke seconde. We parkeren onze boot tussen twee andere boten. Achterwaarts, zoals we het geleerd hebben. Wat een ervaring, wat een leven, wat een boot. Man, wat gaan we dit missen.

Doen in de buurt van Hesse

 • Ga iets eten in Sarrebourg bij Auberge St. Ulrich
 • Bezoek Sarrebourg en Hesse
 • Wandel rond het meer Étang Lévêque

Onze vaarregio op de kaart

Wij kozen voor de Elzas-Lotharingen regio, omdat dit met de auto vanuit België niet te lang rijden is. Het is bovendien een mooie regio met veel natuur, knusse dorpjes zoals Lutzelbourg en een rustig kanaal: Canal de la Marne au Rhin, ofwel het Marne-Rijnkanaal.

Klik op de kaart om de vaarregio te bekijken (© Le Boat)

Waar boek je een vaarvakantie in Frankrijk zonder vaarbewijs?

Wij boekten onze vaarvakantie in Frankrijk zonder vaarbewijs via Le Boat. Zij hebben in totaal meer dan 30 basissen in 9 verschillende landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Schotland, Italië en Canada. Ze hebben meer dan 40 soorten kanaalboten waar je uit kan kiezen. Extra’s zoals fietsen kan je bijboeken tijdens je reservatie.

Wij gingen met de Horizon 2 het water op. Een moderne boot met een groot buitendek en zelfs een BBQ. In vergelijking met andere boten heeft dit type veel buitenruimte om te zitten en liggen. Er zijn 2 slaapkamers en 2 badkamers aan boord. Ideaal dus om de boot met vrienden of familie te delen. We konden ons geen betere boot wensen! Ontdek hier alle boottypes van Le Boat.

⇢ Gebruik de kortingscode REISB voor een korting tot 100 EUR als je een boot huurt bij Le Boat voor vaarseizoen 2024

Wat moet je zelf zeker meenemen aan boord?

Aan boord van de boot is bijna alles aanwezig. Toch zijn er enkele dingen die je best zelf nog meeneemt:

 • Een duffeltas die gemakkelijk op te bergen is (zoals de Thule Chasm duffeltas)
 • shampoo en douchegel
 • eten en drinken (kruiden, olie, drinkwater,…)
 • zakmes
 • zaklamp
 • verrekijker
 • tuinhandschoenen voor de touwen
 • afwasmiddel/spons/dweil
 • comfortabele kledij
 • kapiteinspet 🙂

Waarom voor een vaarvakantie kiezen?

Een vaarvakantie is een unieke ervaring. Het is met niks anders te vergelijken. Je kan het met vrienden, familie of als koppel doen. Het brengt je bovendien dichter bij elkaar, op een heel leuke en ontspannen manier.

Je hebt echt geen ervaring nodig om deze boten te besturen. Onze enige ervaring was met een sloep varen in Woerden en met een motorboot op het Gardameer varen. Alles wijst zichzelf uit, en je krijgt heel wat informatie van Le Boat.

Geniet van elkaars gezelschap, de natuur, de stilte en het leven op water. Een vaarvakantie heeft al onze verwachtingen overtroffen. Het is echt een bijzondere vakantie die lang blijft nazinderen. Wij dromen al van onze volgende boottrip!

Tips en informatie voor je eerste vaarvakantie zonder vaarbewijs in Frankrijk

Ga je voor het eerst op vaarvakantie in Frankrijk, of een ander land, zonder vaarbewijs? Lees dan goed alle informatie die je ontvangt van Le Boat. Zo is er een veiligheidsvideo die je kan bekijken, maar op de website staan nog veel meer nuttige tips en informatie.

Per mail krijg je een regiogids toegestuurd met onder andere tips om te zien en doen onderweg, vaartijden en info over sluizen. Zorg dat je een plan hebt voor je vertrekt, want dan hoef je enkel maar aan varen te denken.

We raden aan om met minstens 3 personen aan boord te verblijven, want dat is bijvoorbeeld handiger om in een sluis te manoeuvreren. Ook een boeg- en hekschroef is handig om te hebben, zodat je gemakkelijk kan aanmeren. Nog vragen over een vaarvakantie? Stuur ons gerust een berichtje!

Vaarwel stress: onze vaarvakantie in Frankrijk zonder vaarbewijs
5/5 - (4 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :