Skiën met een zeearend kan maar op één plek in de wereld: in Morzine. Dit skidorp maakt deel uit van skigebied Portes du Soleil in de Haute-Savoie. Ontdek hier hoe we onder de vleugels van een zeearend naar beneden skiën in Morzine.

Les Aigles du Léman

Voor we met een zeearend gaan skiën in Morzine, krijgen we eerst wat meer uitleg over deze magnifieke vogels. Jacques-Olivier Travers opende op 24-jarige leeftijd zijn eigen dierenpark dat gewijd is aan roofvogels: Les Aigles du Léman. Met meer dan 300 roofvogels huisvest hij er intussen één van de grootste collecties ter wereld.

Het idee is vooral om de vogels die in gevangenschap worden geboren, terug in het wild uit te zetten. Daarvoor traint hij ze eerst, zodat ze zelfstandig kunnen jagen en vliegen in de natuur. Dat trainen doet hij onder andere door ze mee te nemen op de skipiste. Maar hij gaat er bijvoorbeeld ook mee jagen en kajakken. Op termijn hoopt hij dat de zeearend zich zelfstandig voort kan planten in de Franse bergen, want ze zijn in deze regio al een tijdje niet meer in de lucht te zien.

In de zomer kan je het park aan het meer van Genève bezoeken en in de winter kan je in Morzine skiën met een zeearend. Bovendien vinden er elke middag gratis demonstraties plaats aan ‘Restaurant Pointe de Nyon’ op de skipiste.

Met Fletcher op de skilift

Dan is het tijd om Fletcher de zeearend te ontmoeten. Fletcher is 14 jaar, maar voor een zeearend is dat best jong. In het wild kan een zeearend tot wel 30 jaar oud worden. In gevangenschap kan daar zelfs nog 20 jaar extra bijkomen. Fletcher heeft dus nog wat jaren te gaan.

Fletcher geniet duidelijk van zijn uitstapje. Hij kijkt nieuwsgierig rond en bekijkt ons uitvoerig met zijn scherpe ogen.

Fletcher is een zeearend die getraind is om met mensen te skiën in Morzine. Dat merken we al snel, want hij neemt samen met ons de skilift. Net als ons bukt hij zich als we de skilift sluiten. Jacques-Olivier legt ons uit dat een zeearend een uitstekend gezichtsvermogen heeft. Daardoor kunnen ze een prooi van 3 km afstand identificeren. Indrukwekkend.

De zeearend is ook één van de grootste roofvogels in Europa. Hun spanwijdte varieert tussen 190 en 250 cm. Leuk weetje: een vrouwelijke zeearend is groter dan de mannelijke. Ze hebben een sterke gele snavel, witte staart en krachtige klauwen.

Fletcher geniet duidelijk van zijn uitstapje. Hij kijkt nieuwsgierig rond en bekijkt ons uitvoerig met zijn scherpe ogen. Wat een machtig beest. Als het einde van de skilift in zicht komt fladdert hij wild met zijn grote vleugels. ‘Omdat hij weet dat hij mag vliegen’, vertelt Jacques-Olivier ons.

Skiën met een zeearend in Morzine

Jacques-Olivier skiet een stukje verder met Fletcher op zijn arm. We zoeken een rustige plek waar niet teveel skiërs zijn, zodat Fletcher zich niet bedreigd voelt. Daarna wordt hij rustig in de sneeuw gezet. Na wat rondtrippelen strekt hij de vleugels om weg te vliegen. We proberen hem al skiënd bij te benen, maar gemakkelijk is dat niet.

Een honderdtal meter verderop landt hij terug op de arm van Jacques-Olivier. Nog twee andere begeleiders houden Fletcher nauwgezet in de gaten als hij rondvliegt. Ze zorgen er ook voor dat iedereen voldoende afstand houdt.

Nog nooit zagen we een roofvogel van zo dichtbij. Zijn vliegbewegingen zijn majestueus. Elke keer vliegt hij een stukje met ons mee als we naar beneden skiën. Telkens landt hij weer op de arm van zijn baasje. Een spel dat hij de hele dag zou willen spelen. We kunnen niet wachten om deze vogels terug vrij in de natuur te zien vliegen. Dan is het ongetwijfeld mede dankzij het mooie werk van Les Aigles du Léman.

Wil je ook skiën met een zeearend in Morzine?

Wil je zelf ook eens skiën met een zeearend in Morzine? Of wil je meer leren over roofvogels? Na reservatie kan je ze zelf van dichtbij bewonderen. Zo leer je meer over deze bijzondere dieren en je krijgt uitleg over het herintroductie programma van Les Aigles du Léman.

Skigebied Morzine

Morzine maakt deel uit van skigebied Portes du Soleil. Het is er minder druk dan in Avoriaz en je skiet er regelmatig tussen de bomen via smalle pistes. Neem bijvoorbeeld de ‘Chamossière Express’ naar boven en geniet van een prachtig uitzicht.

Chamossière is ook een geliefd gebied voor freeriders. Er is namelijk een beveiligde zone waar je als freerider je energie kwijt kan. Maar ook voor beginners en kinderen zijn er aparte en leuke zones ingericht.

Of probeer één van de langste afdalingen in Portes du Soleil: ‘La 1000D’. Neem de lift naar ‘Pointe de Nyon’ en daal zo af naar de gelijknamige parking. Zelf vonden we het gebied van Morzine één van de mooiste stukken om te skiën in skigebied Portes du Soleil.

De mooiste uitkijkpunten in skigebied Portes du Soleil
De mooiste uitkijkpunten in skigebied Portes du Soleil

Skipas kopen voor skigebied Morzine

Ook zin om te skiën, met of zonder zeearend, in Morzine? Koop een skipas online en hou de promoties in de gaten. Als je een skipas koopt voor Morzine-Les Gets krijg je toegang tot de twee skioorden, samen goed voor 120 km aan pistes. Bekijk hier de pistemap.

Andere leuke wintersport activiteiten in Morzine

Naast skiën met een zeearend, zijn er nog andere leuke wintersport activiteiten om te doen in Morzine. Of bezoek het Toerisme Kantoor voor meer informatie over de regio en de activiteiten in Morzine. Hier alvast een greep uit het aanbod.

Toerskiën

Sinds we voor het eerst gingen toerskiën in Vaujany, is het één van onze favoriete wintersport activiteiten. Tegenwoordig kan je het bijna overal doen. Wel best met een gids. Ook in Morzine zijn er verschillende routes uitgestippeld om te toerskiën. Zo geniet je bergop van fantastische uitzichten en bergaf van de adrenaline.

Indianaventures

Indianaventures biedt heel wat leuke activiteiten in Morzine aan, zoals speleologie en Yooner. Of ontdek ‘s avonds de lege pistes en daal af met een slee in het donker. Spannend!

Sneeuwschoenwandelen

Wie liever niet skiet kan ook gewoon gaan sneeuwschoenenwandelen. Het is een wintersport activiteit die iedereen kan en onderweg adem je de gezonde berglucht in. Er zijn zowel gemakkelijke routes om met kinderen te doen als uitdagendere routes voor de fervente wandelaars.

Webcam beelden van Morzine

Bekijk de webcams van Morzine om te zien hoeveel sneeuw er ligt en wat voor weer het is. Zo weet je op voorhand ook alvast welke skikleding je nodig hebt.

Accommodaties in Morzine

Morzine is, net zoals Avoriaz, een goede uitvalsbasis om skigebied Portes du Soleil te ontdekken. Morzine bevindt zich op een hoogte van ongeveer 1.000 m. Maar vanuit het dorp kan je zo de skilift nemen naar hoger gelegen plekken.

⇢ Tip: boek via Sunweb of Tui en ontvang een gratis skipas bij je accommodatie. Of zoek hier andere toffe hotels en appartementen in Morzine via booking.com.

Restaurants in Morzine

Zelf gingen we lekker eten in Restaurant La Chamade in Morzine. Een iets duurder restaurant met heerlijke desserts. Of stop tijdens het skiën in Restaurant La Pointe de Nyon en geniet tijdens het eten van een indrukwekkende roofvogelshow. In de winter kan je ook gaan eten in een ‘bubbel’ bij Restaurant des Bulles des Mines d’Or. Het meest unieke restaurant in Morzine.

Gratis bus in Morzine om te gaan skiën

In Morzine kan je gebruik maken van een gratis bus die door het dorp rijdt. Zo bereik je gemakkelijk de skiliften als je hotel zich bijvoorbeeld te ver van de skiliften bevindt. Ook als je wil gaan skiën in Avoriaz kan je deze bus nemen naar een skilift die je naar Avoriaz brengt.

Ook zin om met een zeearend te skiën in Morzine?

Vluchten
⇢ Vlieg vanuit Brussel met Brussels Airlines, Easyjet of Swiss naar Genève

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotel
Hôtel Névé

Skiset huren
Huur voordelig een skiset

author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :