In de achtertuin van Amsterdam wachten heel wat leuke plekken om ontdekt te worden, en deze keer doen we dat in Zaandam en omgeving. Hou je klaar voor kleurrijke Zaanse huisjes, creatieve hotspots, fijne fietsroutes en heerlijk eten. Allemaal op amper 30 kilometer van de Nederlandse hoofdstad.
In dit artikel delen we leuke dingen om te doen in Zaandam en omgeving, het échte Nederland. Waar tradities nog gekoesterd worden en waar iedereen je met open armen ontvangt.
Wat te doen in Zaandam & de Zaanstreek: tips en bezienswaardigheden
We starten in Zaandam en de Zaanstreek. Zaandam staat onder andere bekend om haar iconische Zaanse huisjes, de cacao-industrie, de nootjes van Duyvis en de wieken van molens die nog altijd draaien langs de Zaan. Deze stad, vlak boven Amsterdam, ademt historie én vernieuwing. Dit moet je zeker zien en doen in Zaandam en omgeving.
1. Overnacht in het Inntel Hotel
Het Inntel Hotel is veruit het meest opvallende en gefotografeerde gebouw in Zaandam. Terecht, want het bestaat uit bijna 70 gestapelde Zaanse huisjes in verschillende tinten groen. Alsof het met Legoblokjes in elkaar gezet is.
Het Inntel Hotel is veruit het meest opvallende en gefotografeerde gebouw in Zaandam.
Eén huisje wijkt af: een helderblauw exemplaar. Dit blauwe huisje is een eerbetoon aan het schilderij Het Blauwe Huis dat Claude Monet in 1871 in Zaandam maakte tijdens zijn verblijf in de Zaanstreek.
De binnenkant van het hotel is minstens even aantrekkelijk. De geschiedenis van de Zaanstreek komt overal terug in het interieur en vanuit onze kamer hadden we een mooi uitzicht op de stad. Verder is er onder andere ook nog een restaurant, zwembad en spa aanwezig. Hier overnachten is echt een must als je Zaandam en omgeving wil ontdekken!
⇢ Bekijk prijzen voor een overnachting in Inntel Hotels Amsterdam Zaandam
2. Stadswandeling in Zaandam
De beste manier om Zaandam te ontdekken is te voet. Je kan zelf op zoek gaan naar de hoogtepunten in de stad, maar bij de toeristische dienst van Zaandam kan je voor een paar euro een boekje kopen waarin een stadswandeling staat. Deze route is 6 km lang en neemt je mee langs meer dan 40 bezienswaardigheden in de stad.
Zo ontdekten wij onder andere het Czaar Peterhuisje waar ooit de Russische tsaar Peter de Grote logeerde. Maar ook het MonetAtelier is een bezoekje waard. Claude Monet verbleef namelijk 4 maanden lang in Zaandam en maakte in die periode 25 schilderijen. Replica’s daarvan kan je in het MonetAtelier bewonderen.
3. Fiets naar het Hembrugterrein
Net buiten de stad bevindt zich het Hembrugterrein. Op dit voormalige defensieterrein werden vroeger zelfs nog wapens en munitie geproduceerd. Nu is het een creatieve hotspot waar ondernemers dankzij de stad de vrijheid krijgen om zich uit te leven. Om er te geraken huren we een e-bike bij het Fietsenpakhuis in Zaandam.
Eerst bezoeken we ArtZaanstad waar wisselende exposities plaatsvinden. Wij bewonderen de kleurrijke kunstwerken van Bas Kosters. Normaal gezien zegt kunst ons weinig, maar van de kleurrijke schilderijen, tekeningen en poppetjes verschijnt er toch een glimlach op ons gezicht.
Iets verderop stappen we het Museum of Humanity binnen. Een prachtig pand vol portretten van mensen, en waar achter elk portret een bijzonder verhaal schuilt. Een prachtig initiatief van documentair fotograaf Ruben Timman waarin de mens centraal staat.
4. Ontdek de wijk Oud Zaandijk
Daarna fietsen we verder naar Oud Zaandijk, een van de twee wijken van het dorp Zaandijk. Oud Zaandijk is een goed bewaarde wijk aan de Zaan, recht tegenover de Zaanse Schans. Een enorm leuke buurt om even rond te wandelen, want je vindt er de karakteristieke houten, groene Zaanse huisjes die wel uit een sprookje lijken te komen.
In tegenstelling tot de drukbezochte Zaanse Schans kom je in Oud Zaandijk bijna niemand tegen. Het is nochtans een fijne plek om rond te dwalen, foto’s te maken en bijzondere gevels te bewonderen. Bij de toeristische dienst van Zaandam kan je terecht voor een brochure met een wandelroute van 6,5 km in Oud Zaandijk.
5. Bezoek de windmolens van de Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een historisch erfgoedpark aan de Zaan, met 12 molens, houten huisjes en ambachten uit de 18e en 19e eeuw. Je kan er onder andere molens bezoeken, maar ook bijvoorbeeld het Zaans Museum, de Verkade Experience en het Wevershuis.
Wat kan je er zien & doen?
- Bezoek authentieke windmolens – van oliemolens tot een verfmolen en zelfs een houtzaagmolen;
- Loop tussen groene houten Zaanse huisjes, compleet met witgeschilderde kozijnen en sierlijke gevels;
- Bekijk ambachten in actie: klompen maken, kaas proeven, tin gieten en meer;
- Wandel of fiets langs de Zaan met prachtig uitzicht op de molens;
- Bezoek musea zoals het Zaans Museum, de Albert Heijn Museumwinkel of Het Jisperhuisje;
- Shop lokale producten zoals Zaanse mosterd en leuke souvenirs.
Tickets & toegang
De Zaanse Schans is gratis toegankelijk, maar voor sommige molens, musea en ambachten heb je een ticket nodig. Vanuit Amsterdam starten er begeleide tours naar de Zaanse Schans. Tickets hiervoor koop je best op voorhand online.
Waarom de Zaanse Schans bezoeken?
De Zaanse Schans is een van de meest fotogenieke plekken van Nederland én een unieke kans om Hollandse historie en oude ambachten van dichtbij te beleven. En dat op slechts 20 minuten vanaf Amsterdam, ideaal voor een dagtrip.
⇢ Bezoek de Zaanse Schans tijdens een tour vanuit Amsterdam
6. Proef lekkernijen uit de Zaanstreek
In Zaandam en omgeving zijn heel wat lekkere streekproducten te proeven. Zo is er bijvoorbeeld de Zaanse mayonaise en mosterd. Maar ook de Verkade chocolade en de Duyvis nootjes. Brouwerij Hoop produceert dan weer heerlijke bieren zoals de Tsar Pjotr Tripel IPA. Keuze genoeg dus om je smaakpapillen te verwennen!
7. Lekker eten en drinken in Zaandam
- The Mail Company: sinds 1995 een begrip in Zaandam op de levendige Dam. Tip: gamba’s pil pil en de flat iron steak.
- Café De Slager: een voormalige slagerij in een historisch pand met ambachtelijke baguettes, salades en Franse klassiekers. Tip: de Zaanse hamburger.
⇢ Ontdek meer tips en bezienswaardigheden voor Zaandam en omgeving
Leuke dingen om te doen in de omgeving van Zaandam: Laag Holland & Waterland
Laag Holland bestaat vooral uit weilanden, slingerende dijken, pittoreske dorpjes en talloze boerderijen. In dit oer-Hollandse gebied – in de omgeving van Zaandam – vind je rust, ruimte en een rijk verleden. Maar ook verborgen forten en met de Beemster zelfs UNESCO Werelderfgoed. Hier ervaar je Nederland op z’n puurst.
9. Beleef de Beemster
Het poldergebied van de Beemster bevindt zich ongeveer 3,5 meter onder zeeniveau en heeft de UNESCO Werelderfgoed status. Wij kennen het vooral door de bekende Beemsterkaas, maar dat dit gebied zo bijzonder is wisten we niet.
Eeuwen geleden werd hier het Beemstermeer drooggelegd met behulp van tientallen molens. Daarna werd het gewonnen land ingericht volgens een geometrisch patroon. Dit is nog steeds duidelijk zichtbaar, vooral van bovenaf. Daarom gaan we op zoek naar een hoge plek en die vinden we bij de Keyserkerk in Middenbeemster.
10. De Keyserklim
De Keyserkerk heeft namelijk een toren van 32 meter hoog en die kan je beklimmen. Voor de ‘Keyserklim’ moet je wel heel wat trappen overwinnen. Gelukkig hebben we goeie benen vandaag. De trappen zijn soms smal, maar goed te doen.
Als we boven zijn zien we meteen het strakke geometrische verkavelingspatroon. Nu zien we ook pas hoe groen de omgeving is, met weilanden zover je maar kan zien. De Beemster is daarom een fijn gebied om te wandelen en te fietsen. Maar wij kiezen vandaag voor een bijzonder vervoermiddel om de regio te ontdekken.
⇢ Koop je tickets voor de Keyserklim via de website van VVV Laag Holland
11. Met een e-step door Laag Holland
Om de rest van de Beemster en Laag Holland te verkennen huren we een e-step. Geen e-step die je vaak door de stad ziet scheuren, maar een groter exemplaar met dikke banden. Die huren we bij Het Ouweland, waar je bijvoorbeeld ook fluisterbootjes kan huren.
Het duurt even voor we deze robuuste e-step kunnen temmen, maar eens dat lukt genieten we van het landschap en de smalle wegen die tussen de weilanden kronkelen. Een mooi stukje Nederland waar we behalve heel wat schapen en koeien niemand anders tegenkomen.
TIP! Ook met een elektrische scooter of Twizy (een soort Buggy) kan je de Beemster ontdekken. Meer info hierover vind je op de website van Visit Beemster.
12. Fort bij Spijkerboor
In de Beemster vind je verschillende forten die je kan bezoeken. Wij stoppen onderweg bij Fort Spijkerboor voor een rondleiding. Dit fort ligt verscholen in het polderlandschap, maar toch weten we de verborgen ingang te vinden.
Het fort werd strategisch geplaatst om de toegang via de Westelijke Beemsterringvaart en omliggende dijken te verdedigen. Het beschikt over twee verdiepingen en een zeldzame draaibare pantserkoepel met twee 10,5 cm Krupp-kanonnen, waarmee vijanden tot 10 kilometer afstand werden bestookt.
Die koepel mag je trouwens ook bezoeken. Via twee ladders kruipen we in de kleine ruimte om meer te weten te komen over de werking van de kanonnen. Onze gids vertelt er alles over, alsof hij er zelf bij was. Even voelen we ons als een echte soldaat, klaar om te vuren.
Hoe Fort bij Spijkerboor bezoeken?
Sinds 2025 is Fort bij Spijkerboor terug te bezoeken op bepaalde dagen. Daarvoor kan je best de website van Natuurmonumenten in de gaten houden. Rondom het fort zijn wandel- en fietsroutes uitgezet die het unieke landschap van de Beemster en de forten van de Stelling van Amsterdam met elkaar verbinden.
13. Lokale boerderijen en landbouwbedrijven bezoeken
In de Beemster zijn er dus heel wat landbouwbedrijven. Enkele daarvan zijn ook bezoekboerderijen. Zo kan je zelf eens kennismaken met het boerenleven. Wij bezochten Fruitteeltbedrijf Kuijk, waar ze onder andere pruimen, kersen, appels en aardbeien telen.
Dit fruit wordt gebruikt door restaurants in de regio en wordt op een milieubewuste manier verbouwd. Elke dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag kan je er een kijkje gaan nemen of een gezonde snack kopen.
14. Zonsondergang kanotocht in Watergang
We sluiten onze trip in de Zaanstreek en Laag Holland af met een knaller. Daarvoor trekken we naar het kleine dorpje Watergang. Een aanrader om te bezoeken vanuit Amsterdam, want het contrast met de hoofdstad van Nederland is groot. Hier draait alles om rust, stilte en de natuur.
Samen met Majel van Wetlands Safari stappen we ’s avonds de kano in om het gebied vanaf het water te bekijken. Het is de thuis van heel wat watervogels, maar ook even onze thuis. Terwijl de zon ondergaat peddelen we door het water. De perfecte afsluiter van onze trip in Zaandam en omgeving.
⇢ Boek online tickets voor een kanotocht in Watergang
15. Boutique Hotel Brasa Beemster
Zoek je een leuk hotel als uitvalsbasis om de Beemster en Laag Holland te ontdekken? Dan is Boutique Hotel Brasa Beemster aan te raden. Wij verbleven hier in een ruime en huiselijk ingerichte kamer. In het gezellige restaurant kan je lekker eten, of steek de straat over voor heerlijke Italiaanse gerechten bij Bella Brasa.
Elke vrijdag kan je een middagmarkt bezoeken in Middenbeemster, vlakbij het hotel. Het ideale moment om enkele streekproducten op de kop te tikken.
⇢ Bekijk prijzen voor een overnachting in Boutique Hotel Brasa Beemster
15. Lekker eten en drinken in Laag Holland
- Bella Brasa in Beemster serveert de beste Italiaanse gerechten die we in jaren hebben gegeten. De passie en de liefde voor de Italiaanse keuken straalt van het personeel af. Tip: pasta nero, buratta, gambero en vitello tonato.
- De Stallen in Purmerend is een gezellige plek om te borrelen. Voormalige veestallen werden omgebouwd tot een prachtige bar & grill. Tip: de lunch platter met warme en koude hapjes.
Waarom de Zaanstreek en Laag Holland bezoeken?
Zaandam combineert industrieel erfgoed met moderne architectuur. Het is bovendien een leuke stad om te shoppen. In het Inntel Hotel kan je betaalbaar overnachten in het mooiste gebouw van Zaandam.
- Zaanse Schans: Wereldberoemd openluchtmuseum met molens, ambachtshuizen, klompenmakers en kaasboerderijen. Een levend stukje 18e-eeuws Nederland.
- Uniek stadsbeeld: zoals het opvallende Inntel Hotel, opgebouwd uit gestapelde Zaanse huisjes. De meest fotogenieke plek in de stad.
- Historische waarde: Tsaar Peter de Grote verbleef hier in 1697. Zijn houten huisje, het Czaar Peterhuisje, is nog steeds te bezoeken.
- Varen, wandelen & fietsen: De stad ligt aan de Zaan, ideaal voor boottochtjes, wandelingen en fietstochten langs industrieel erfgoed zoals het Hembrugterrein.
De Zaanstreek is een van de eerste industriegebieden ter wereld — het Silicon Valley van de 17e eeuw!
- Industriële geschiedenis: Hier draaiden honderden molens voor het maken van papier, verf, olie, cacao en hout.
- Molens en pakhuizen: Veel historische gebouwen zijn bewaard gebleven of hergebruikt als musea, restaurants of winkels.
- Streekproducten: Kaas, bier, chocolade, nootjes, mayonaise of mosterd. In de Zaanstreek kan je de lekkerste streekproducten proeven.
Laag Holland is een streek ten noorden van Amsterdam die bestaat uit weidse polders, authentieke dorpjes en historische steden.
- Werelderfgoed: Zoals de Beemster (droogmakerij) en de Stelling van Amsterdam met forten zoals Spijkerboor.
- Pittoreske dorpen: Zoals Marken, Waterland en Edam ademen historie en rust.
- Fietsen en wandelen: Eindeloze dijken, weidevogels, molens en vaarten vormen het ultieme polderlandschap.
- Dichtbij Amsterdam, maar veel rustiger. Je ervaart het echte Holland, zonder massatoerisme.
⇢ Ontdek meer tips om te doen in de Zaanstreek en Waterland
Bereikbaarheid en openbaar vervoer
Wij namen eerst de Eurostar van Antwerpen naar Amsterdam. Een rit van ongeveer een uurtje. Daarna stap je in Amsterdam-Schiphol over op een Sprinter van NS naar Zaandam. Amper 20 minuten later sta je al in het centrum van Zaandam.
Deze regio is:
- Slechts 15-30 minuten van Amsterdam
- Goed bereikbaar met OV en fiets
- Geschikt voor cultuur- én natuurliefhebbers
Meer tips om te doen in de omgeving van Zaandam
Amsterdam is uiteraard ook een fantastische stad met veel mooie bezienswaardigheden. Maar als je enkele dagen in de hoofdstad van Nederland verblijft, bezoek dan zeker ook enkele minder bekende plekken net buiten de stad. We beloven dat het de moeite waard is!
Hieronder vind je alvast wat inspiratie met onze tips: