Aan de Costa Blanca in Spanje kan je mooie wandelingen maken. Deze regio staat vooral bekend als zomerbestemming waar toeristen bil aan bil liggen op het strand. Toch heeft deze regio meer te bieden dan je denkt. Buiten het seizoen liggen de stranden er verlaten bij en kan je toch genieten van aangename temperaturen. Ideaal dus om je wandelschoenen aan te trekken en met ons op stap te gaan!

Deze 5 mooie wandelingen zijn allemaal goed aangeduid en zullen je kijk op de Costa Blanca voorgoed veranderen.  

1. Montgó Natural Park in Javea

Als je met de auto in de buurt rondrijdt, heb je de prachtige Montgó berg waarschijnlijk wel al eens gezien. Dit natuurpark, met meer dan 650 verschillende soorten planten, bevindt zich 753 meter boven de zeespiegel. Dat zorgt onderweg voor mooie uitzichten. Op heldere dagen kan je zelfs Valencia en Ibiza zien liggen, al moet je wel goeie ogen hebben.

Er zijn verschillende wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Wij namen uiteraard de uitdagende route. Het eerste deel is vrij vlak, maar om boven te geraken moet je uiteraard enkele honderden hoogtemeters overwinnen.

Hou ook rekening met de stand van de zon, want er is weinig schaduw onderweg. Neem zeker voldoende water mee, want de wandeling duurt een paar uur. Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kan je ook begeleide wandelingen boeken. Vergeet na je wandeling niet even te bekomen op de gezellige wandeldijk van Javea!

 • Lengte: 8,7 km (maakt deel uit van PR-CV 355)
 • Start en einde : Je kan gemakkelijk parkeren aan de schietbaan Campo de Tiro Les Planes, Denia en daar de wandeling starten. Als je tijdens het begin van de wandeling schoten hoort weet je waarom.
 • Route

2. Sierra de Oltá

Als je in Calpe of omgeving verblijft, mag je deze wandeling absoluut niet missen. De bosrijke berg heeft verschillende routes die goed aangeduid zijn. Je kan helemaal rond de berg wandelen, of zoals ons een binnenweg nemen. Als je de steile binnenweg neemt, moet je wel behoorlijk veel over losse stenen wandelen.

De vergezichten die je onderweg krijgt zijn verrassend mooi. De top van de berg ligt op een hoogte van 587 meter. Neem je picknick mee en geniet vanop de top van een fenomenaal uitzicht op Calpe en omgeving. Deze wandeling kan je ook op warmere dagen doen, want een groot gedeelte ligt dankzij de bomen in de schaduw.

 • Lengte: 7,1 km (maakt deel uit van PR-CV 740)
 • Start en einde : Zona d’acampada d’Oltà, Oltamar. Aan de camping kan je gratis parkeren. Iets verderop start de wandeling die aangeduid is met wit-gele strepen.
 • Route

3. Peñon de Ifach in Calpe

Deze rots is hét icoon van de Costa Blanca en mag dus zeker niet vergeten worden. Met een hoogte van 332 meter zou je denken dat het een walk in the park is, maar vergis je niet. Het eerste gedeelte van de wandeling is gemakkelijk te bewandelen tot je aan een tunneltje komt. Hier heb je wel al een mooi uitzicht, zeker bij zonsopgang of ondergang.

Van zodra je door het tunneltje bent gewandeld begint het echte werk. Bereid je voor op een stevig stukje klimmen tot je de top bereikt. De rotsen waar je over wandelt kunnen glad en scherp zijn. Maak dus zeker gebruik van de kettingen en touwen die voor de veiligheid aan de rotsen zijn bevestigd. Goed schoeisel is zeker aan te raden. Als je de top hebt bereikt word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de stranden van Calpe. Ideaal om je hoogtevrees te overwinnen!

 • Lengte: 5,6 km (maakt deel uit van PR-V20)
 • Start en einde : Carr. del Peñon, 370 Calpe. Hier kan je gratis parkeren.
 • Route

4. Overtocht Sierra Helada

Deze route loopt van het ene uiteinde van de Sierra Helada in Albir naar het andere uiteinde in Benidorm. Onderweg word je getrakteerd op adembenemende panoramische uitzichten op de steile kliffen, de zee en de skyline van Benidorm.

Het pad is heel gevarieerd, maar wel vermoeiend. De hoogteverschillen zijn niet zo groot, maar in realiteit is het continue klimmen en dalen.

Via bus 10 of een taxi geraak je terug aan het startpunt in Albir.

 • Lengte: 8,7 km
 • Start: Parking Albir Faro (gratis parking en toiletten)
 • Einde : Levante Beach Benidorm
 • Route

5. Ecopad in Benissa

Er zijn natuurlijk ook mooie wandelingen aan de Costa Blanca zonder veel hoogtemeters. Als je geen zin hebt in klimwerk dan is het Ecopad in Benissa ideaal.

De wandelroute loopt helemaal van Calpe tot in Benissa en onderweg kom je mooie baaien en leuke strandjes tegen. Ook op warme dagen is dit een aanrader, maar vergeet je zwembroek niet!

Onderweg zijn er verschillende gelegenheden waar je iets kan eten of drinken. Onze favoriet is de Mandala Beachbar aan de baai Cala de la Fustera.

 • Lengte : 5 km enkel of 10 km heen en terug
 • Start: Cala Calalga, Calpe
 • Einde : Cala de Baladrar, Benissa of omkeren naar startpunt
 • Route
author-sign

2 Comments

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :